Er is weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. In je lichaam worden alle soorten suikers op dezelfde manier afgebroken en verteerd.Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker.Hierdoor zit er per 100 gram iets minder calorieën in.
Je thee op smaak brengen met honing is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. In tegenstelling tot gewone tafelsuiker bevat honing waardevolle vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Laat je thee afkoelen
Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Je slaapt inderdaad beter door voor het slapengaan een theelepel honing te nemen. Honing voorkomt namelijk een hongergevoel 's nachts en verlicht (nachtelijk) hoesten, waardoor je algehele slaapkwaliteit flink kan verbeteren. Ook bij kinderen (vanaf 1 jaar) zou dit kunnen helpen, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid.
Conclusie. Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Al eeuwenlang wordt honing gebruikt als middel tegen keelklachten. Honing wordt wel geadviseerd bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft geen claim over het eten van honing op de gezondheid goedgekeurd. Dus op honing mag geen claim worden gezet.
Ook mensen met darmklachten kunnen de positieve effecten van honing ervaren. Honing is een natuurlijke probiotica met goede bacteriën als lactobacilli en bifidobacteria. Hierdoor blijft je darmflora beter in balans. En dat is heel vriendelijk voor je darmen!
De geneeskracht van honing
Honing heeft een geneeskrachtige werking door de enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten en mineralen (ook wel micronutriënten genoemd) die erin zitten. Daarnaast zitten er probiotica in. Dat zijn bacteriën die erg goed zijn voor de darmen.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Het boost je immuunsysteem
Honing heeft eigenschappen die bacteriën doden en is een sterke antioxidant. Een glas warm honingwater per dag geeft je immuunsysteem ongetwijfeld een flinke boost.
Rauwe honing is ook heel erg gezond voor huid, haar en nagels. Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen.
Neem een theelepel honing en houd deze zolang mogelijk achter in uw keel. Honing helpt erg goed tegen de kriebelhoest. Amerikaans onderzoek toont aan dat honing even effectief is als een hoestmedicijn. Let wel: kinderen onder de 1 jaar mogen nog geen honing.
Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.
Tijmhoning is, net als de heidehoning, een vrij pittige honing. Tijmhoning heeft een verzachtende werking voor de luchtwegen, doordat ze slijm losmaakt.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Feit: honing bevat minder calorieën dan suiker.
100 gram suiker levert 400 kcal. Bij honing is dat 300 kcal.
Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie! Kaneel helpt mogelijk hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen.
Omdat alle soorten suikers door je lichaam op dezelfde manier worden afgebroken en verteerd, is er weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. Wel zit er in honing iets minder calorieën per 100 gram, omdat er meer water in zit dan kristalsuiker.