U kunt de rode pepers nu ook in zijn geheel bewaren maar om chilivlokken te maken neemt blender of keukenmachine en mixt de rode pepers tot chilivlokken. Mix totdat u mooie kleine vlokken heeft. Uw chilivlokken zijn klaar om te bewaren.
Chilivlokken en chilipoeder zijn allebei gemaakt van rode pepers. De poeder variant is fijn gemalen en de vlokken zijn grof gemalen. Qua smaak wijken de twee niet veel van elkaar, behalve dat de chili flakes wat pittiger zijn.
Chilipepers zijn rijk aan vitamines en mineralen. Zij zijn vooral een belangrijke bron van de vitamines A, C, B6 en K: Vitamine A draagt bij aan uw immuunsysteem, de gezondheid van uw huid, haar en tandvlees en is onmisbaar voor een goed gezichtsvermogen.
Je kunt rode pepervlokken in een verhouding van 1: 1 vervangen door het chilipoeder.
Chilivlokken of chili flakes zijn simpelweg grof gemalen gedroogde rode pepers. De rode pepers worden helemaal gemalen totdat er alleen kleine stukjes overblijven. Door de gehele pepers te malen, zijn de pepervlokken erg pittig. Let dus altijd op hoeveel chilivlokken je in jouw gerechten gebruikt.
Conclusie. Volgens fora staat 1 rode peper gelijk aan 1/3 theelepel aan chilivlokken. Natuurlijk verschilt het wat voor peper je gebruikt, hoe groot deze is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Chilipoeder is een kruidenmengsel. Daar zit o.a. paprikapoeder, knoflookpoeder én cayennepeper in. Cayennepeper dankt zijn naam aan de hoofdstad van Frans Guyana, Cayenne. Het is een zeer scherpe pepersoort, die eigenlijk de gemalen vorm van de zongedroogde rode Spaanse peper (Capsicum frutescens) is.
Wat is het Chili Peper Vlokken? Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chili pepers, chilipoeder is fijngemalen gedroogde chili peper. Maar let op: in het Westen gaat er met chilipoeder vaak een kruidenmengsel die bedoeld is gemalen chili peper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken.
De conclusie kan niet anders zijn dat in de Engelse taal chilipowder in de regel duidt op gemalen (pure) chilipepers, en qua scherpte overeenkomt met de pepers die er voor gebruikt zijn, van mild tot (zeer) scherp.
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten. Jalapeño is een peper uit Mexico die tussen de 2.500 en 6.000 punten scoort op de schaal van Scoville.
Deze Urfa-chilivlokken uit de Turkse Urfa-regio worden ook Isot Biber of Urfa Biber genoemd. De chilipepers worden in de zon gedroogd en grof vermalen, en hebben een heerlijke rokerige smaak. Het zijn erg milde pepers, en ze zijn vooral erg aromatisch, met warme smaken van chocolade, tabak, rozijnen…
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
Gedroogde chilipepers zijn chilipepers gedroogd in de zon. Niks meer, niks minder (hoewel drogen in de oven, dehydrator of boven een vuurtje in principe ook mogelijk is). Het soort chilipeper en dus grootte en scherpte kan wel verschillen, maar daarover morgen meer in de post over chilipepers.
De Cajun-keuken is vrij pittig en gebruikt veel kruiden. Een typisch 'standaard cajun' - kruidenmengsel bevat in elk geval paprikapoeder (scherp), knoflook, ui, cayennepeper (veel !) en zwarte peper.
Chilipoeder wordt gemaakt door Spaanse pepers, ook wel chilipepers te drogen en te vermalen. Af en toe worden ook andere specerijen aan chilipoeder toegevoegd zoals komijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano en zout.
De verschillende benamingen zoals paprika, peper (geen verwantschap met echte 'zwarte peper') en Spaanse peper zorgen weliswaar voor verwarring. De eerste soort (paprika) wordt steeds als zoet en zacht betiteld, terwijl de tweede soort als heet, scherp of pikant wordt beschouwd.
Pili pili wordt ook wel piri piri, peri peri of African bird's eye chili genoemd. Dit is afhankelijk van het land. De laatste naam is de officiële naam. Het is een cultivar van de Capsicum, waartoe ook de lombok en de rawit behoren.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
De piripiri (Swahili voor chilipeper) is de vrucht van een cultivar van de chilipepersoort Capsicum frutescens. De peper komt oorspronkelijk uit Amerika en is door Portugese zeevaarders naar Afrika gebracht. Daar werd hij al snel deel van een kruidenmix, ook wel in de vorm van een olie.