Lever, niertjes, kalfszwezerik, volkoren graanproducten, pinda's, noten, spinazie, broccoli en vette vis zijn voedingsbronnen die een kleine hoeveelheid CoQ10 bevatten. Dr. Frederick Crane was degene die co-enzym Q10 in 1957 ontdekte. Hij wist het te isoleren uit de mitochondriën van een runderhart.
Co-enzym Q10 zit ook in de voeding, zoals in vette vis (sardines of makreel), vlees, volle granen, sojaproducten, noten en groenten (vooral in broccoli en spinazie). Het komt ook voor in supplementvorm als capsule of tablet.
Sommige mensen met een tekort aan co-enzym Q10 ervaren moeheid, spierzwakte of hartproblemen. Maar verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en om beter te begrijpen wat de mogelijke gevolgen van een tekort kunnen zijn.
Sporters. Mensen die zich meer dan gemiddeld moeten inspannen, zoals duursporters, kunnen, indien gewenst, extra Q10 gebruiken. Het kan leiden tot een verhoging van de energieproductie en helpen bij een toename van spierkracht en zuurstofconsumptie.
Q10 krijg je ook binnen via je voeding, bijvoorbeeld via vis, vlees, noten en bonen. Echter is het onvoldoende om de gehele voorraad echt bij te vullen. Gemiddeld krijgen we dagelijks z'n 3 tot 6 mg binnen vanuit onze voeding (2), terwijl we al snel 200 tot 500 mg nodig hebben.
Belangrijke bronnen van CoQ10 in de voeding zijn vette vis (zoals zalm en tonijn), orgaanvlees (zoals lever) en volkoren granen .
Orgaanvlees .
Dit betekent dat dierlijk orgaanvlees de hoogste hoeveelheden CoQ10 per 100 gram bevat. Bijvoorbeeld, een runderhart heeft 11,3 milligram en een runderlever heeft 3,9 milligram. Een kippenhart heeft 9,2 milligram en lever heeft 11,6 milligram.
Als u medicijnen gebruikt voor hoge bloeddruk , overleg dan met uw zorgverlener voordat u CoQ10 inneemt en STOP NIET met het innemen van uw reguliere medicijnen. Bloedverdunnende medicijnen: Er zijn meldingen dat CoQ10 medicijnen zoals warfarine (Coumadin) of clopidigrel (Plavix) minder effectief kan maken bij het verdunnen van het bloed.
Alleen gebruiken onder psychiatrische zorg bij bipolaire stoornis. Melanoom - Gezien de antioxiderende effecten kan CoQ10 gecontra-indiceerd zijn voor mensen met een voorgeschiedenis van melanoom.
Andere neurologische afwijkingen die kunnen optreden bij een primair co-enzym Q10-tekort zijn onder meer toevallen, verstandelijke beperkingen, slechte spierspanning (hypotonie), onwillekeurige spiersamentrekkingen (dystonie), progressieve spierstijfheid (spasticiteit), abnormale oogbewegingen (nystagmus), gezichtsverlies veroorzaakt door degeneratie ( ...
Deskundigen raden aan co-enzym Q10 gedurende minstens 1-3 maanden in te nemen, omdat het gewoonlijk even duurt voordat het lichaam voldoende Q10 heeft opgenomen. Er is echter niets op tegen om Q10 op lange termijn in te nemen.
Weefsel uit een spierbiopsie is de gouden standaard voor de evaluatie van een CoQ10-tekort, hoewel in sommige gevallen ook huidfibroblasten, witte bloedcellen (WBC's), hersenvocht (CSF) en urine voor de test kunnen worden gebruikt.
Co-enzym Q10 wordt goed verdragen; significante bijwerkingen treden niet op. In een enkel geval veroorzaakt co-enzym Q10 milde maagdarmklachten of huiduitslag; deze kunnen verminderen door de dosis (boven 50 mg/dag) verdeeld over de dag in te nemen.
Antioxidanten zijn natuurlijk voorkomende chemicaliën die uw lichaam helpen zichzelf te verdedigen tegen vrije radicalen — onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen en uw risico op het ontwikkelen van chronische ziekten kunnen vergroten. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten ook CoQ10 , waaronder: Vette vis, zoals zalm, makreel en sardines. Eieren.
Onlangs is ook gebleken dat pinda's een uitstekende bron zijn van verbindingen zoals resveratrol, fenolzuren, flavonoïden en fytosterolen die de absorptie van cholesterol uit voeding blokkeren. Het is ook een goede bron van co-enzym Q10 en bevat alle 20 aminozuren met de hoogste hoeveelheid arginine.
CoQ10 is een antioxidant die helpt om voedsel om te zetten in celenergie. Het is betrokken bij belangrijke stofwisselingsprocessen. Magnesium helpt bij meer dan 300 enzymreacties in het lichaam. Het is van vitaal belang voor zenuwtransmissie, spierfunctie, immuniteit, hartgezondheid, botopbouw en energieproductie.
- Hart- en vaatziektes: Q10 suppletie van 200 mg per dag leidde bij patiënten met cardiomyopathie of myocardinfarct tot het verbeteren van vermoeidheid, betere ontstekingsmarkers (zoals bv. IL6) en een lagere bloeddruk. Bovendien verbetert het de energieproductie in de hartspiercellen.
Q10 en het effect op rimpels
De afbraak van collageen zorgt voor een verminderde stevigheid van de huid en een toename van rimpels; een proces dat veel mensen willen vertragen. Het antioxidant Q10 helpt om het oxidatieve proces tegen te gaan en om te voorkomen dat collageen verder wordt afgebroken.
Warfarine (Coumadin) wordt gebruikt om de bloedstolling te vertragen, terwijl co-enzym Q10 de bloedstolling kan verhogen . Door de bloedstolling te helpen, kan co-enzym Q10 de effectiviteit van warfarine (Coumadin) verminderen en het risico op gevaarlijke stolsels vergroten. Zorg ervoor dat u uw bloed regelmatig laat controleren.
Co-enzym Q10 (CoQ10) wordt in verband gebracht met verbeterde veroudering, sportprestaties, hartgezondheid, diabetes, vruchtbaarheid en migraine. Het kan ook de nadelige effecten van statinemedicijnen tegengaan. Meestal worden doseringen van ongeveer 100 mg tot 200 mg CoQ10 per dag aanbevolen, hoewel sommige aandoeningen hogere hoeveelheden kunnen vereisen.
Interacties tussen uw medicijnen
Er werden geen interacties gevonden tussen CoQ10 en metoprolol .
CoQ10 is van nature aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, waaronder vette vis, orgaanvlees, mager vlees, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden . Echter, Q10-suppletie is nodig wanneer er een tekort is.
Er werden significante variaties (P < 0,05) in de concentratie van de geanalyseerde verbindingen waargenomen tussen oliën uit de verschillende teeltgebieden, niet alleen tussen Spaanse en Braziliaanse monsters, maar ook binnen zones van hetzelfde land. Alle geanalyseerde oliën vertoonden een hoog gehalte aan CoQ10, dat varieerde van 48 tot 85 mg/L .
Plantaardige oliën, vlees en vis zijn rijk aan CoQ 10 . Zuivelproducten zijn veel slechtere bronnen van CoQ 10 dan dierlijke weefsels. Van de groenten zijn broccoli en bloemkool goede bronnen van CoQ 10 . De meeste vruchten en bessen zijn slechte bronnen van CoQ 10 , behalve avocado's, die een relatief hoog olie- en CoQ 10- gehalte hebben .