Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT. Kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Hoe herken je een bedorven hamburger? Bij bederf is het vlees plakkerig, verkleurd of heeft het een rare geur. Als je twijfelt of het product nog goed is, begin dan met goed te kijken en ruiken.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Niet consumeren na TGT. Kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Als je rundergehakt een vreemde geur heeft en er niet smakelijk uitziet, kun je gerust zeggen dat het bedorven is en weggegooid moet worden. Als je echter meer bevestiging nodig hebt, kun je altijd de textuur van het vlees controleren. Gezond rundergehakt is glad en je zou een deuk moeten kunnen maken als je je vinger erin duwt .
Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft. Maar indien u niet zeker bent dat u het op tijd zult kunnen consumeren, plaats het vlees dan onmiddellijk na de aankoop in de vriezer.
Maar gehakt dat bruin van kleur is, is niet per se oud of onveilig om te eten. Wanneer vlees wordt blootgesteld aan zuurstof, kan de kleur veranderen van felrood naar bruin. Zolang het gehakt op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard en wordt geconsumeerd vóór de houdbaarheidsdatum, is het nog steeds veilig om te eten .
Controleer de houdbaarheidsdatum. De uiterste verkoopdatum en de houdbaarheidsdatum zijn aanvullende richtlijnen om te bepalen of uw rundergehakt nog goed is. Een uiterste verkoopdatum vertelt de verkoper hoe lang een product te koop mag worden aangeboden. Rundergehakt kan tot 2 dagen na deze datum in de koelkast worden bewaard en veilig worden gegeten .
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden.
FSA-richtlijnen voor houdbaarheidsdata
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed.
Kleur, textuur, geur en de houdbaarheidsdatum bieden allemaal belangrijke aanwijzingen of uw gehakt bedorven is of nog veilig is om te eten. En als u twijfels hebt over de kwaliteit of versheid van uw gehakt, gooi het dan weg — het alternatief kan voedselvergiftiging zijn.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
In tegenstelling tot "te gebruiken tot", hoeft u een voedingsmiddel niet te consumeren vóór de houdbaarheidsdatum, maar de houdbaarheidsdatum betekent wel dat het voedsel zijn kwaliteit behoudt en in de staat verkeert die u voor deze datum zou verwachten. Na deze tijd kan de kwaliteit van het voedsel veranderen, maar het is nog steeds veilig om te eten als u dat wilt .
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Over het algemeen wordt gehakt grijs door blootstelling aan zuurstof. Zoals iemand anders al zei, zolang het naar gehakt ruikt, is het prima. Als het een vreemde geur krijgt, wees voorzichtig en gooi het weg.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
De kerntemperatuur van een hamburger moet idealiter rond de 70 graden zijn. Als je geen vleesthermometer bezit, kun je het beste zien of je hamburgers helemaal gaar zijn door er een open te snijden en goed naar de kleur van de binnenkant te kijken – roze betekent dat ze nog niet gaar zijn.
Wat kan er gebeuren als je slechte biefstuk eet? Het eten van "slechte" of ranzige biefstuk hoeft je niet per se ziek te maken, maar het kan wel . Rundvlees kan ziekteverwekkers bevatten zoals E. coli en stafylokokken die geassocieerd worden met door voedsel overgedragen ziekten en symptomen die variëren van koorts en maagkrampen tot misselijkheid en overgeven.
Bij besmetting met de EHEC-bacterie kan de diarree eerst waterig zijn en na 1 tot 3 dagen overgaan in een diarree met bloed. Er kunnen ook buikkrampen zijn en soms moet men braken. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten.