In sommige treinen zit je achterstevoren. Probeer deze stoelen te vermijden als je last hebt van wagenziekte. Zorg voor frisse lucht en haal diep adem. Zet een raam open in de bus, trein of auto en ga op het dek van een boot zitten (het liefst zo hoog mogelijk).
Met reisziekte bedoelen we wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. U wordt dan ziek tijdens een autorit, op een boot of tijdens een vliegreis. In de bus, tram, trein of lift kunt u er ook last van hebben.
Vertrek niet met een lege maag. Eet een lichte maaltijd en drink voldoende water. Vermijd zoet, zuur, vet en koolzuurhoudende drankjes. Fruit, wortel, komkommer en crackers of biscuitjes zijn goede lichte snacks.
Reisziekte is een verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Met reisziekte wordt u misselijk tijdens een autorit of vliegreis of op een boot. Ook in de bus, tram, trein of lift kunt u er last van hebben.
Bij reisziekte ben je overgevoelig voor de constante beweging van je lichaam in een bewegend voertuig of ander object. Dit komt doordat je evenwicht verstoord raakt. De informatie tussen je ogen, spieren en evenwichtsorgaan lijkt niet meer te kloppen.
Reisziekte ontstaat wanneer je hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van je ogen en je evenwichtsorgaan: Wanneer je bijvoorbeeld in een rijdende auto zit, registreren je ogen beweging, terwijl je volgens je evenwichtsorgaan stilzit. Dat zorgt voor verwarring, waardoor je wagenziek wordt.
Soms voelt een kind zich al na 5 minuten weer goed. Andere kinderen moeten eerst nog even gaan liggen om bij te komen. Na 1 uur voelen de meeste kinderen met reisziekte zich weer helemaal fit. Als uw kind lang op een boot is, kan de reisziekte tijdens de reis al verdwijnen.
Wagenziekte pillen
Voorbeelden van antihistaminica zijn cinnarizine, cyclizine en meclozine. Neem je wagenziekte pillen, dan kan het wel voorkomen dat je slaperig en wazig wordt. Hou daar dus rekening mee, want als je een mooie boottocht maakt of nog iets actiefs erna wilt doen kan dat vervelend zijn.
Deze polsbandjes tegen wagenziekte en misselijkheid werken door middel van drukpunten/acupressuur, waarbij een zachte druk wordt uitgeoefend op specifieke acu-punten van beide polsen. Merk het effect binnen enkele minuten! Gebruik: Er is een acu-punt die heel goed werkt tegen misselijkheid en overgeven.
Zowel Suprimal als Primatour onderdrukken de oogbewegingen indien ze in een voor zeeziekte gebrui- kelijke dosering worden gegeven. Primatour werkt echter sterker en veel sneller dan Suprimal. Als middel tegen zeeziekte mag van Primatour dus meer verwacht worden, wat de werking op het laby- rint betreft.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Bij reisziekte wordt u ziek als u rijdt, vaart of vliegt. U wordt bijvoorbeeld misselijk of duizelig. Eet vooraf iets en drink geen alcohol.
Een simpele tip om luchtziekte te bestrijden is het drinken van water. Om de misselijkheid tegen te gaan moet je ongeveer 48 uur voor vertrek meer water gaan drinken dan dat je gewoonlijk doet. Neem desnoods een navulbaar flesje mee dat je na de douane vult met water.
Citroen is aangewezen bij reisziekte of bij zwangerschap. Het stimuleert de enzymproductie en verzacht zo de misselijkheid. Je kan citroen innemen door wat sap te verdunnen met water of als essentiële olie. Vraag raad aan je arts of apotheker.
Zorg ervoor dat je genoeg drinkt tijdens de reis. Wanneer je goed gehydrateerd bent, zal je minder last van zeeziekte krijgen. Om misselijkheid te voorkomen is het verstandig om alcoholische dranken zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt ook voor koffie, koolzuurhoudende dranken en fruitsapjes.
Een goed middel is cyclizine. Deze tabletten van 50 mg per stuk zijn vrij te koop bij de apotheek. Je kunt afhankelijk van de klachten 1-3 tabletten per dag nemen. In de meeste gevallen is vaak al 1 tablet per dag voldoende.
Primatour bevat een combinatie van twee werkzame stoffen, een kort- en langwerkend antihistaminicum. Beide stoffen zijn werkzaam tegen bewegingsziekte. De werking van Primatour begint na ongeveer 1 uur. U kunt Primatour gebruiken ter voorkoming en behandeling van wagen-, zee- en luchtziekte.
Acustraps helpen tegen reisziekte, zonder gebruik van medicijnen. De bandjes bevatten kunststof knoppen die lichte druk uitoefenen op acupressuurpunten op de pols. Zo werken de bandjes als een effectieve remedie tegen misselijkheid door zee-, wagen- of luchtziekte.
Volgens de fabrikant is Primatour het enige reistablet met een combinatie van twee werkzame stoffen, en is het daarom zowel geschikt voor korte als lange reizen. Het is dan ook populair onder vakantiegangers. Maar door een productievertraging ligt de levering aan Nederlandse drogisten en apotheken nu stil.
Hoewel de meeste mensen over de klachten heen groeien bij het ouder worden, zijn er ook mensen die er hun leven lang last van houden. Reisziekte of bewegingsziekte is een overgevoeligheid voor een constante, passieve beweging van het lichaam in een bewegend voertuig.
"Tweederde van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van wagenziekte. We verschillen wel allemaal in onze mentale toestand en wat maakt dat we echt misselijk worden." Wagenziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan.
In het verleden werd Primatour® (verkrijgbaar bij de drogist) voorgeschreven bij wagenziekte bij de hond. De effectiviteit van deze stoffen bij gezelschapsdieren blijkt erg wisselend te zijn. Bovendien is er met de komst van Maropitant (Cerenia®) een veterinair geregistreerd alternatief gekomen voor Primatour®.
Bij reisziekte, ook wel wagenziekte genoemd, wordt de hond misselijk tijdens het autorijden. De hond kan dan tijdens de autorit last krijgen van kwijlen, smakken en braken en is dan vaak rusteloos. Bijna 20% van de honden heeft wel eens of vaker last van reisziekte.
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.