Een kompres heeft als functie een wonde – door een val/klap – te reinigen, te ontsmetten en af te dekken. Het kompres wordt op de wonde bevestigd d.m.v kleeflint of in combinatie met een verband om een bloedende wonde te stelpen of gewoon om de wonde af te dekken en zo steriel te houden.
Dep de wond voorzichtig droog met een steriel katoenen gaasje. De huid kunt u vervolgens afdekken met een gaasje en verband. Er kunnen zo geen vuil en bacteriën in terecht komen en u voorkomt hiermee een infectie.
Wat is een kompres? Een gaaskompres (gaasjes) of een wondkompres is een soort doekje van gaas dat gebruikt wordt om een wond die ontstaan is te reinigen, te ontsmetten en af te dekken. Kompressen kunnen zowel steriel of niet steriel verpakt worden.
Waar gebruik je een gaaskompres voor? Voor kleine wonden is een steriel gaaskompres ideaal. Doordat het steriel verpakt is, is het geschikt om over de wond plakken, zodat de wond kan worden afgeschermd. Dit kan voorkomen dat vuil en bacteriën in de wond komen.
Een niet verklevend-wondkompres is een absorberend en ventilerend kompres wat bedekt is met een laag gel, wat ervoor zorgt dat de wond in optimale conditie kan genezen.
Een gaaskompres wordt gebruikt om vochtige wonden af te dekken. Het vezelvlies in het midden van dit niet-verklevende gaaskompres absorbeert het vocht van de wond zodat de wond droog blijft. Bij een gewoon gaaskompres bestaat daarbij het gevaar dat het kompres aan de wond verkleeft.
Vette gaasjes zijn ideaal voor de volgende wond soorten: Brandwonden in een niet acute fase. Tweede graads brandwonden met een dichte blaar. Langzaam genezende open wonden.
Metaline. Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Het gaasje is hypoallergeen en kan, mits dagelijks vervangen, langdurig worden gebruikt. Het gebruik stimuleert een snelle en natuurlijke genezing en vermindert de kans op littekenvorming. Leg het zalfgaas kompres op de wond en verwijder het andere papiertje. Dek het af met een gaas kompres.
Warmte kompres verwarmen in water
Verdeel de gel gelijkmatig over het kompres en leg het kompres ca. 4-6 minuten in het water (max 80 ˚C).
Verwarm het gelmasker in de magnetron op 720 Watt max voor 10 seconden. Schud het masker wat heen en weer zodat de warmte goed verspreid wordt over de gelbolletjes. Als het dan nog iets te koud aanvoelt, verwarm dan maximaal 5 seconden extra op 720 Watt.
Bij toepassing van een koude kompres verlicht het kompres de pijn bij zwellingen, kneuzingen en lichte ontstekingen aan spieren en gewrichten. Een warmte kompres verlicht spierpijn, krampen, menstruatie-, nek- en rugklachten.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Acute wonden (bijvoorbeeld: brandwonden, snijwonden, schaafwonden, enz.) genezen over het algemeen sneller (tussen 2 en 4 weken ongeveer) dan chronische wonden. Chronische wonden worden echter vaak in verband gebracht met een onderliggende lijden, zoals diabetes, veneuze of arteriële insufficiëntie.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Een nat milieu bespoedigt het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
Neem contact op met uw huisarts in deze gevallen: Als een schaafwond veel bloedt of lang blijft bloeden. Dek de wond dan na het uitspoelen tijdelijk af (tot u bij de huisarts bent), bijvoorbeeld met een schoon verband of een schone theedoek. Als de wond meer vocht begint af te geven.
Een goede vochtbalans is van belang bij de genezing van wonden. Een droge huid verkleint de kans op wondgenezing. Bij grote open wonden is er ook sprake van verlies van wondvocht. In beide gevallen is het belangrijk om voldoende te drinken om het aan te vullen.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Het risico van een open wond is dat deze geïnfecteerd kan raken. Hieronder staan een aantal symptomen wat een wondinfectie aanduiding zou kunnen zijn. Wanneer er sprake is van onderstaande symptomen neem dan direct contact op met een arts.
Er zijn verschillende oorzaken waarom een wond niet goed geneest. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.