In Nederland wordt zo'n 87% van het oud papier en karton gerecycled. De kartonnen dozen van RAJA bestaan gemiddeld voor 75% uit gerecycled materiaal. Karton is tot 10 keer te recyclen. Papier is tot 7 keer te recyclen.
Bij de vervaardiging van nieuw papier en karton zijn, afhankelijk van de te maken nieuwe papier- of kartonsoort, verse (hout)vezels of oud papier als grondstof nodig. Een papiervezel kan tot wel 25 keer hergebruikt worden; mits de kwaliteit van het oud papier en karton goed is.
Karton is eigenlijk niets anders dan heel dik papier. Voor de productie van papier en karton worden dan ook dezelfde grondstoffen gebruikt. Deze afvalstroom valt dan ook onder het oud papier en is heel goed te recyclen. In Nederland bestaat nieuw papier en karton voor ruim 80% uit oud papier.
Het Europese recyclingpercentage voor papier en karton bedroeg ruim 72% in 2019. 89% van het in Nederland op de markt gebrachte papier en karton wordt gerecycled (2020).
Kartonnen verpakking is biologisch afbreekbaar. In het zeldzame geval dat papier in de natuur terecht komt, verdwijnt het binnen een paar maanden. Verpakking op papierbasis is voor vele toepassingen de beste duurzame keuze.
Karton is een enorm milieuvriendelijke verpakking. In Nederland bestaat papier en (golf)karton namelijk voor meer dan 90% uit gerecycled papier. Daardoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig wat de duurzaamheid bevordert. En karton wordt na gebruik zelf ook weer gerecycled.
Het verschil in milieu-impact tussen karton en plastic is volgens Tjoeng moeilijk uit te drukken, omdat dit afhangt van heel veel factoren. Zo zijn er veel soorten papier en plastic; de één milieuvervuilender dan de ander. Ook is het lastig een papieren verpakking één op één te vergelijken met een plasticverpakking.
Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren. Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in.
Kijken we naar het volume van één boom, dan kunnen daarvan ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt. Hoe zit dat? Een boom levert circa 300 kilo papier op.
Papier en karton wordt door een ophaler naar een erkend sorteerbedrijf afgevoerd waar alle onzuiverheden manueel uit het oud papier uitgesorteerd worden. Vervolgens wordt het in balen geperst en afgevoerd naar een papierfabriek die het papier recycleert.
De productie van karton en papier veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Voor de productie zijn relatief veel grondstoffen (hout), water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, en dat is schaars.
Volgens onderzoek van Smithers Pira is vouwkarton het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Consumenten vinden papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Veel bedrijven krijgen ook te maken met andere afvalstromen. Dit kan bijvoorbeeld papier- en karton zijn, maar ook organisch afval komt vaak voor. Dit organische afval wordt verzameld in speciale SWILL containers.
Bedrukken Het papier of karton kan in de drukkerij op verschillende manieren worden bedrukt zoals: offset, diepdruk, zeefdruk, flexodruk of digitaledruk. Hoe gedrukt wordt ligt aan het eindproduct.
Het oud papier en karton wordt machinaal gesorteerd. Het karton wordt in balen geperst en verkocht voor de kartonindustrie. Het oud papier wordt grondstof voor nieuw papier. Via de transportband komt het papier in de 'drumpulper' terecht, waar de oude kranten en tijdschriften verpulpt worden met water en zeep.
Minder verbruiksartikelen
Niet alleen het gebruik van papier is slecht voor het milieu. Er zijn ook namelijk ook andere producten voor nodig, zoals inkt. Voor de productie van inkt worden fossiele brandstoffen gebruikt. Bovendien bevat inkt vaak chemicaliën en andere stoffen die slecht zijn voor het milieu.
De papier-, pulp- en kartonindustrie is een energie-intensieve sector met een hoog waterverbruik. Om één vel A4-papier te maken, is gemiddeld zo'n 10 liter water nodig.
Per persoon gebruiken we gemiddeld 150 kilo papier en karton per jaar. Of het nu gaat om een boek of wc-papier: je bespaart waardevolle grondstoffen door minder papier te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door slimmer te printen op kantoor en thuis reclamedrukwerk te weigeren.
Wanneer je ze als hele doos naast de bak zet worden ze vuil of nat en kunnen ze niet meer gerecycled worden. Eigenlijk is de regel dan ook heel eenvoudig: oud papier dat schoon en droog is mag in de bak.
Je kunt het in de prullenbak met restafval gooien, maar zo raakt die bak ook snel vol en het gaat misschien wel wat stinken. Goed, tijd voor het antwoord. Keukenpapier en zakdoekjes mogen bij het gft-afval, mits het ongekleurd en onbedrukt is!
Milieu Centraal zet het op een rij. Een vensterenvelop mag bijvoorbeeld in de papierbak, een vieze pizzadoos bij het restafval. Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over.
Blik is de onbetwiste verliezer in het productieproces. Blikken verpakkingen bestaan voor 70% uit staal, de rest is van aluminium. Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu.
Weerbestendig karton verschilt vooral van affichepapier met betrekking tot de materiaaleigenschappen. Terwijl affichepapier alleen waterafstotend is, is weerbestendig karton waterresistent. Dat neemt dus gedurende een bepaalde tijd water helemaal niet op.