Tandsteen is hard geworden tandplak. Deze plak bestaat voornamelijk uit bacteriën die al in uw mond aanwezig zijn. Naast ongeveer 80% bacteriën bevat tandplak ook voedselresten en stoffen uit het speeksel. De zachte plak kan door stoffen die in het speeksel aanwezig zijn hard worden en zo wordt tandsteen gevormd.
De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan. Ook het eten van zetmeel en suikerrijk voedsel heeft als gevolg dat er meer tandplak wordt aangemaakt.
Poets de tanden goed. Alleen een goede tandpasta is niet voldoende om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen. Slecht poetsen is een van de grote boosdoeners van tandvleesproblemen zoals tandplak en tandsteen. Pak twee keer per dag de tandenborstel en poets minimaal twee minuten je tanden.
Het niet tijdig verwijderen van tandplak en tandsteen heeft, naast het ontstaan van gaatjes, nog een ander naar gevolg. De bacteriën die zich op de tandplak en tandsteen verzamelen irriteren het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt.
Tandsteen kun je wél voorkomen. Tandsteen is namelijk tandplak die hard is geworden. Door minimaal 2x per dag goed te poetsen – ook op de moeilijk bereikbare plekken- kun je tandsteen voorkomen. Flossen helpt ook goed tegen tandsteen.
De vorming van tandplak wordt gestimuleerd door zetmeel en suikerrijke voeding. Eet minder suiker en zetmeelrijke producten om de aanmaak van tandplak te verminderen.
Het korte antwoord is "nee". Hoewel je tandplak thuis gemakkelijk zelf kunt verwijderen, kan zelf tandsteen verwijderen leiden tot ernstige verwondingen. Dit is dus een taak voor je tandarts. Gelukkig kun je met een goede mondverzorging wel de aanmaak van tandsteen voorkomen.
Tandpasta's die actief zijn tegen tandsteen kunnen pyrofosfaat bevatten. Dit helpt de vorming van tandsteen op tanden te voorkomen. Een nog effectiever ingrediënt is natriumhexametafosfaat, dat zeer effectief is in het voorkomen van tandsteen en verkleuringen.
Zie je enige tekenen van tandplak of tandsteen, laat je dan onmiddellijk behandelen. Tandsteen kan alleen verwijderd worden door een tandarts, maar je kan het proactief voorkomen door een goede poetsroutine met gebruik van een Oral-B® Elektrische tandenborstel.
Tandsteen ontstaat niet zomaar, het begint allemaal bij tandplak. Het is compleet normaal dat elke dag zich een laag tandplak op de tanden vormt. Dit is een nauwelijks zichtbaar laagje van verschillende bacteriën (denk aan: speekseleiwitten, voedselresten en bacteriemassa) op de kiezen en de tanden.
Hoe vaak moet je naar de mondhygiënist om tandsteen te laten verwijderen? Dat is heel persoonlijk. Het ligt eraan hoe goed je zelf je mond kan schoonhouden en hoe gevoelig je bent voor het ontstaan van tandsteen. Maar twee keer per jaar is gebruikelijk.
Wanneer je tandplak niet goed verwijdert, zal het op den duur verharden en ontstaat er tandsteen. De een heeft meer tandsteen dan de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Het ene gebit is makkelijker te reinigen dan het ander.
Tandplak is een geelwit plakkerig laagje over de tanden. Dit is een mengsel van bacteriën, speeksel en voedingsresten die zich samenhopen op de plek waar uw tanden grenzen aan het tandvlees. Iedereen maakt de hele dag tandplak aan.
De oorzaken van een vieze adem
Wanneer tandplak te lang blijft zitten verandert dit in tandsteen. Het nadeel van tandsteen is dat dit veel bacteriën bevat. Dit veroorzaakt niet alleen een onprettige geur, ook richten deze bacteriën veel schade aan het tandvlees en uiteindelijk het kaakbot aan.
Tandsteen is op den duur schadelijk voor de gezondheid van je gebit en tandvlees. Het kan gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking veroorzaken. Daarom is het van belang dat tandsteen regelmatig op professionele wijze wordt verwijderd, vooral ook op die lastige plekken waar je zelf niet of moeilijk bijkomt.
Niet iedereen heeft evenveel last van plak en tandsteen. Bij de één ontwikkelt het zich veel sneller dan bij de ander. Wel is het in het algemeen zo dat mensen er meer last van krijgen naarmate ze ouder worden.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Als je plak van je tanden afhaalt dan herken je het als een soort crèmekleurige plak. Ook als je met je tong langs je tanden glijdt, kun je tandplak voelen. Het maakt je tanden een beetje ruw.
Afhankelijk van de mondhygiëne van de patiënt duurt een afspraak bij de mondhygiëniste tussen de 30 minuten en één uur.
Het verwijderen van tandsteen kan een beetje gevoelig zijn. Dit is echter van korte duur, zodra de behandelaar klaar is zal dit gevoel over zijn. Geef het altijd aan als de behandeling te pijnlijk wordt.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Het bestaat uit voedseldeeltjes en bacteriën met hun afvalproducten. Tandplak kan verkalken tot tandsteen, dat stevig vastzit rond je tanden. Wanneer tandplak onvoldoende wordt verwijderd, is het de oorzaak van heel wat tandproblemen.