Voorbeelden hiervan zijn stro, wol, bamboe, riet, katoen of hennep. Een andere term om naar deze materialen te verwijzen is 'biobased materialen': grondstoffen die op een natuurlijke manier zijn ontstaan en ook weer door de natuur gecomposteerd kunnen worden.
Wat zijn natuurlijke stoffen? Natuurlijke vezels komen van planten, wol of draad uit de natuur. De bekendste voorbeelden zijn katoen, wol, bamboe, zijde en linnen. Elke natuurlijke stof heeft zijn eigen maakproces.
Soorten moleculen: moleculaire stoffen, metalen, zouten.
Stoffen worden omschreven als chemische elementen en hun verbindingen. Stoffen kunnen voorkomen in de natuur zoals water, (keuken)zout, glucose, zetmeel, ijzererts, aardolie. Veel stoffen worden door de mens gemaakt in de chemische industrie.
Duurzame materialen zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs helpen. Een duurzaam materiaal heeft verschillende vormen: het is duurzaam geproduceerd of gerecycleerd. het heeft minder grondstoffen nodig.
Het oorspronkelijke duurzame materiaal
Linnen wordt geweven van de vezels van de vlasplant. Om dit duurzame en luxueuze materiaal te kweken, is geen extra water nodig, behalve regenwater. Dit is een van de redenen waarom linnen een van de meest duurzame materialen in de mode is.
Polyester is geen natuurlijke grondstof. De basis voor polyester is namelijk het welbekende PET. In kleding wordt polyester vaak gemixt met katoen. Ook bestaat er gerecycled polyester.
Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van olie en is daarom niet opnieuw te hergebruiken. Ook zijn ze niet biologisch afbreekbaar en dragen daarom echt bij aan de vervuiling van onze aarde.
Natuurlijke materialen, zoals rotan, bamboe, hout en sisal, zijn milieuvriendelijk en duurzaam. Daarnaast zijn deze materialen ook nog eens een lust voor het oog en hartstikke populair. Ze brengen rust in je interieur en zijn tijdloos.
Deze materialen zijn hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor ze minder belastend zijn voor onze planeet. Door te kiezen voor meubels en decoratie gemaakt van gerecycled hout of organisch katoen, verminderen we de vraag naar schadelijke synthetische materialen en dragen we bij aan een duurzamere toekomst.
Kleding wordt vaak gemaakt van katoen, polyester en elastaan. Elastaan is beter bekend als spandex of lycra. Daarnaast worden ook synthetische vezels gebruikt, zoals viscose (kunstzijde), polyamide (nylon), acryl, en natuurlijke vezels, zoals wol (merino, kasjmier, schaap), leer en zijde.
De laatste jaren komen er steeds meer duurzame materialen op de markt, waaronder duurzame kledingstoffen als Tencel (gemaakt van eucalyptusbomen) en Piñatex (gemaakt van ananas). Maar de meeste kledingstukken die je in de winkel ziet liggen, zijn niet gemaakt van dit soort stoffen.
Kunststof is duurzaam, mits het voor langere tijd gebruikt wordt, of gerecycled wordt. Wegwerpplastic wordt helaas niet altijd goed weggegooid, en beland daardoor soms in de natuur, waardoor dit materiaal kunststof een negatief imago geeft.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. Nieuws en cijfers staan in het dossier duurzaamheid.
Biobased bouwmaterialen kunnen bestaan uit allerlei natuurlijke materialen. Deze materialen kunnen 'bijna onverwerkt' worden gebruikt – zoals houten planken, wol (als isolatie), of bamboe. Maar, ze kunnen ook worden verwerkt tot andere producten.
Hout is duurzaam
onuitputtelijke grondstofbron. Hout uit duurzaam beheerde bossen kun je grofweg indelen in twee soorten: hout geschikt voor mooie planken, voor de bouw en hout te dun of niet mooi genoeg om te gebruiken. Van het hout dat niet gebruikt wordt gaat het merendeel naar papierfabricage.
Duurzame goederen zijn goederen die over een langere periode slijten en niet in één keer helemaal worden opgebruikt of geconsumeerd. Voorbeelden van duurzame goederen op het werk zijn bedrijfsauto's en bureau's, maar ook printers.
Wanneer een stof uit één soort stof bestaat noem je dit een zuivere stof. Suiker en zout zijn voorbeelden van zuivere stoffen.
Een zuivere stof bestaat uit één soort atomen of moleculen, en heeft daardoor een aantal specifieke, constante stofeigenschappen, zoals smeltpunt, kookpunt en oplosbaarheid (in water bijvoorbeeld). Goud is een van de weinige elementen die in gedegen vorm in de natuur voorkomen.
Een voorbeeld van een zuivere stof is kristalsuiker. In een pak suiker zit alleen maar suiker; er zitten geen andere stoffen doorheen. Ook keukenzout is een zuivere stof, als er tenminste geen jodium aan is toegevoegd (afbeelding 2).