Vloerverwarming is duurzamer dan reguliere radiatoren. De kosten voor productie, opslag en transport zijn een stuk lager. Vloerverwarming verbruikt minder energie en is het meest milieuvriendelijk in combinatie met een elektrische waterpomp en duurzame stroom, zoals windenergie, zonnepanelen of groene stroom.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger. Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onderen.
Verwarmen met aardgas is minder schadelijk voor het milieu en het klimaat dan verwarmen met stookolie. Kiezen voor groene warmte, bijvoorbeeld met een warmtepomp of warmtenet, is veruit de 'schoonste' oplossing, zowel wat de luchtkwaliteit aangaat, als op het vlak van energie-efficiëntie.
Vloerverwarming zit in de vloer verwerkt. Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water. Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Vloerverwarming verbruikt minder energie en is het meest milieuvriendelijk in combinatie met een elektrische waterpomp en duurzame stroom, zoals windenergie, zonnepanelen of groene stroom. Door de verwarming vanuit de gehele vloer is de warmte overal gelijk. Dit is efficiënter en scheelt dus in kosten.
De toekomst is elektrisch
We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.
Met 4 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden. Beste tip: isoleren!
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Dit systeem zal dus niet genoeg warmte produceren om de ruimte volledig te verwarmen. Het gaat hier dus om een aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Kortom: vloerverwarming is uitstekend in staat om uw woning of ruimte op een energiezuinige manier zo warm te krijgen als u wilt.
Vloerverwarming is kostenbesparend, ecologisch en comfortabel. Toch werd lang gedacht dat het ongezond zou zijn voor de benen en vooral dan de bloedsomloop. Maar dankzij nieuwe technieken die met een lage temperatuur werken, is dit euvel volledig van de baan.
Vloerverwarming is dé verwarming van de toekomst. Vloerverwarming is efficiënt, comfortable, gezonder en duurzamer. Kiezen voor een vloerverwarming betekent dus kiezen voor de volgende voordelen: Meer ruimte, vloerverwarming is onzichtbaar.
Vloerverwarming is energiezuiniger
Waar een radiator het water van de ketel moet verwarmen tot 90°C, hoeft dit bij vloerverwarming maar tot 50°C. Daarnaast koelen radiatoren het water verder af dan bij vloerverwarming. Het weer opnieuw verwarmen van het water kost daardoor minder energie bij vloerverwarming.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo'n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo'n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.
Elektrische verwarming met infrarood werkt uiterst energiezuinig: bij infrarood verwarming heb je namelijk een minder hoge temperatuur nodig om het zelfde warmtegevoel te verkrijgen. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, haal je meer voordeel uit infrarood verwarming dan gelijk welke andere soort.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
U kunt kiezen voor een vloerverwarmingsinstallatie die werkt met warm water op met elektriciteit. Een watergedragen installatie is doorgaans duurder, maar het verbruik is zuiniger. Elektrische vloerverwarming is doorgaans goedkoper in aanschaf, maar is minder zuinig.
Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd zoals een woonkamer of slaapkamer is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat de stroomkosten op lange termijn dan te ver gaan oplopen. Voor dit soort ruimtes kun je beter kiezen voor de traditionele vloerverwarming.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.