Een blackout of grayout door alcohol is gevaarlijk. De alcohol beschadigt je
Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen. De informatie uit het kortetermijngeheugen wordt dan niet doorgegeven aan het langetermijngeheugen. Met andere woorden: bij een black-out kan men zich niet meer herinneren wat er gebeurd is. Indien dit vaker optreedt, kan het schadelijk zijn voor de hersenen.
Naast een hartziekte zijn de meest voorkomende oorzaken van bewustzijnsverlies een reactie op emotie of vermoeidheid, plotseling gaan staan (uit bed komen), of een neurologische aandoening zoals epilepsie. Overigens blijft de oorzaak van regelmatig terugkerend bewustzijnsverlies soms onduidelijk.
Kortsluiting in de hippocampus
De hippocampus (het deel van de hersenen dat ook je kortetermijngeheugen regelt) slaat deze ervaringen een paar seconden tot enkele minuten op als herinneringen. Daarna wordt, vanwege een beperkte opslagcapaciteit, alle onbelangrijke informatie weer gewist.
Een black-out is geheugenverlies dat kan ontstaan na een avond flink alcohol drinken. Het is een stoornis in het kortetermijngeheugen, waardoor je je de volgende dag niet meer herinneren wat er gebeurd is.
Alcohol is slecht voor je brein. Het doodt hersencellen en zorgt ervoor dat je hersencellen minder goed met elkaar communiceren. Wanneer je tijdens één gelegenheid te veel drinkt, kun je een blackout door alcohol krijgen. Je hersenen slaan de informatie niet op, waardoor je je niet kunt herinneren wat er gebeurd is.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Met Out gaan wordt bij GHB meestal bedoeld dat iemand in een comateuze slaap valt. Dit kan al bij een lage dosering gebeuren. Deze comateuze toestand duurt 3 tot 4 uur.
Alcohol is slecht voor je hersenen. Als iemand lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 standaardglazen alcohol per week), loopt hij of zij risico op hersenbeschadiging. Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties.
Vergeetachtig of serieuze geheugenproblemen
Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn verschillende dingen. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie echt uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtig betekent dat je tijdelijk iets niet meer weet. De informatie komt weer terug.
Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen: Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard. Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen.
Het syndroom van Korsakov is een aandoening waarbij een gedeelte van de hersenen is beschadigd. Hierdoor ontstaan geheugenverlies en ernstige problemen met het plannen van activiteiten. Aan korsakov gaat in de helft van de gevallen een acute ziekte vooraf, de ziekte van Wernicke.
Wanneer je veel alcohol drinkt, kan het zijn dat je je de volgende dag niet meer alles herinnert wat er gebeurd is. Deze vorm van geheugenverlies door alcohol noemt men een black-out. Overmatig gebruik van alcohol kan ook dementie veroorzaken.
Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten. Er is dus verstikkingsgevaar.
Eerste hulp. Is iemand out, probeer hem dan wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen. Bij bewusteloosheid maak je de ademweg vrij, leg je de persoon in stabiele zijligging en belt 112.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden. en ouder ooit alcohol gedronken.
Wat je merkt als je gedrogeerd bent, hangt af van het middel waarmee je gedrogeerd bent. In de meeste gevallen gaat het om verdovende middelen. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, controleverlies, een slap gevoel, bewusteloosheid en geheugenverlies.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Stel jezelf een limiet: bepaal van tevoren hoeveel glazen en wat voor soort drank je gaat drinken. Drink na elk glas alcohol een glas water, frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Vraag in een restaurant naast wijn ook altijd een karaf water. Drink één op één: een glas wijn, glas water, etc.
Alcoholvergiftiging. Je kan zoveel drinken dat je letterlijk vergiftigd wordt door de alcohol. Alcoholvergiftiging kan leiden tot verwardheid, sterke bewustzijnsdaling/bewusteloosheid en coma. Door de zware verdoving kan je hart of ademhaling stilvallen.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.