Sommige bloedwaarden kunnen door chemotherapie lager worden, bijvoorbeeld het aantal rode bloedcellen, het aantal witte bloedcellen of het aantal bloedplaatjes. Hoe laag je bloedwaarden zullen zakken en wanneer dat gebeurt, hangt onder andere af van de soort en de hoeveelheid chemotherapie die je krijgt.
Uitslag bloedsuikertest
Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
Je weet meestal pas of chemotherapie aanslaat na controle-onderzoek bij je arts. De arts onderzoekt vaak na enkele kuren of de behandeling effect heeft. Dit kan op verschillende manieren: met een CT-scan of MRI-scan.
Chemotherapie vertraagt de productie van de witte bloedlichaampjes, de rode bloedlichaampjes en de bloedplaatjes in het beenmerg. Zo zal, een goede week na het toedienen van de behandeling, het aantal witte en rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes zakken, om vervolgens spontaan terug te stijgen.
Bloedonderzoek. Cytostatica hebben een celremmende werking en kunnen invloed hebben op de aanmaak van bloedcellen. Daarom controleren wij tijdens chemotherapie regelmatig uw bloed. Bij het voorschrijven van de chemotherapie beoordeelt de arts de bloedwaardes.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
"Vaak weten we uit onderzoek dat een behandeling bij een bepaald percentage patiënten aanslaat, bijvoorbeeld bij veertig procent. Maar je weet niet of die specifieke patiënt die tegenover je zit, hoort bij de veertig of de zestig procent.
Praktische adviezen voor een energie- en eiwitrijke voeding
Probeer minimaal 6 keer per dag iets te eten. Sla geen maaltijden over. Varieer zoveel mogelijk: wissel zoete, zure of hartige gerechten, warme en koude gerechten regelmatig af. Neem rustig de tijd om te eten, kauw goed.
Door de invloed van chemotherapie op het slijmvlies, kunnen uw ogen droog en branderig aanvoelen. Het kan ook zijn dat uw ogen juist meer gaan tranen. Na afronding van de behandeling met chemotherapie, zullen deze klachten overgaan. Heeft u veel last van droge ogen, dan kunnen oogdruppels voorgeschreven worden.
Een combinatie van een operatie en chemotherapie direct in de buik (HIPEC) kan de uitzaaiingen soms genezen. HIPEC staat voor Hypertherme IntraPeritoneale Chemotherapie. De behandeling kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn naar de lever of de longen.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.
De uitslag geeft aan hoeveel CRP er in uw bloed aanwezig is. Normaal is deze waarde kleiner dan 10. Een verhoging wijst op een ontsteking in uw lichaam. Als er een verdenking bestaat op een longontsteking dan wordt er bij waarden van 100 of groter meestal overgegaan tot het voorschrijven van een antibioticum.
De absolute transfusie-indicatie is Hb< 3 mmol/l. Ook mag de kwaliteit van leven bij de indicatie worden betrokken; hiertoe kan men eenvoudige leeftijdsparameters hanteren.
Voorbeelden hiervan zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten ook niet te nemen rondom chemotherapie.
De meeste middelen zijn vrij (dus zonder recept van een arts) verkrijgbaar bij de drogist of via internet. Voorbeelden van voedingssupplementen en kruidengeneesmiddelen zijn vitamines, antioxidanten, Ginkgo Biloba, Hypericum/St Janskruid, Rode gist rijst, visolie en Valeriaan.
Zowel water, thee, koffie, zuiveldranken als vruchtensappen zijn prima om te drinken. Chemotherapie is een medicijn dat er voor zorgt dat kankercellen worden gedood. Hierbij worden ook gezonde lichaamscellen afgebroken.
Vitamine C – helpt het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en heeft zo een positieve invloed op je immuunsysteem. Sinaasappels, (vers) sinaasappelsap, broccoli, tomaat, aardbei en rode of groene paprika zijn allemaal rijk aan vitamine C.
Zelf kunt u niet veel doen om uw bloedcellen op peil te houden. Als uw witte bloedcellen héél laag staan zoals na een stamceltransplantatie of een behandeling voor leukemie, kan u het advies krijgen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden om het risico op een infectie te verminderen.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
U kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijgt u één of meer keren chemotherapie toegediend.