Het herkenbare 'Whiep, Whiep, Whiep' geluid kan ook als teken gebruikt worden om aandacht te vragen of uit de kooi te willen. Gillen: Dit is de luidere variant van het fluiten en is daardoor lastig te herkennen. De betekenis is daarentegen heel anders, je cavia zal namelijk pijn hebben of bang zijn.
Het gebrom van een cavia klinkt als 'prrr' en lijkt dus een beetje op het gespin van een kat. Maar wanneer een cavia bromt is dit geen teken van tevredenheid maar juist van irritatie. Vaak laat de cavia met een korte brom merken dat hij het niet fijn vindt wat je doet.
Zacht, tevreden piepen
Cavia's maken dit geluid als ze zich op hun gemak voelen en tevreden zijn. Ze maken dit geluid vaak wanneer ze door de kooi lopen of als ze geaaid worden. Of bij loslopen, of nieuwe indeling van het hok.
Fluiten. Een schril gefluit is een duidelijke uiting van pijn of paniek. Maar een zacht fluiten kan ook als begroeting geïnterpreteerd worden.
Klappertanden: dat geluid maakt een cavia vooral tegenover soortgenootjes, wanneer hij of zij boos of geïrriteerd is, je een nieuwe cavia introduceert of als territoriale boodschap. Brommen en spinnen: bij een meestal eenmalige 'prrr' is je huisdierjte geïrriteerd.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Uw cavia volgt u overal
Als uw cavia zich zo comfortabel bij u voelt dat hij u achtervolgt, dan is dit een teken van affectie. Hier hoeft geen beloning meer tegenover te staan, uw huisdier volgt u omdat hij u lief vindt en graag bij u in de buurt is.
Cavia's uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia's kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Korte, hoge piepjes waarbij ze hun bek helemaal open doen betekent help of ze zijn bang of ze proberen hun groep te waarschuwen dat er gevaar dreigt. Als ze bij jou thuis piepen dan kan het zijn dat ze ergens van geschrokken zijn of omdat je ze pijn doet.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Geluidjes en de betekenis ervan. Cavia's kunnen veel geluid produceren, vooral als ze horen dat je iets te eten hebt. Ze maken ook veel kleine geluidjes tegen elkaar, zo communiceren ze net zoals wij praten met elkaar. Hier worden de geluiden beschreven en wanneer ze die geluiden kunnen voortbrengen.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Hij zit zo heel dicht bij je gezicht en dat is een leuk gezicht omdat je hem dan goed kan zien, maar het voelt ook veilig voor de cavia omdat het net lijkt alsof hij in eeen holletje zit - daarom wil hij ook in je nek, mouw of oksel kruipen!
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Hun gezichtsveld is groot zodat ze vijanden kunnen zien, ongeacht of die van voren, van opzij of van boven komen. Hee, een regenboog! Bovendien kunnen cavia's kleuren onderscheiden: alle kleuren van de regenboog! Ze herkennen vooral geel, rood en blauw, maar ook de mengkleuren oranje, violet en groen.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
In hun natuurlijke omgeving spitsen ze vaak hun oren om goed te luisteren, ze zijn dan ook gevoelig voor geluid. Bij harde muziek kunnen ze gestresst raken. Dus als je echt een dierenvriend bent kun je beter verplaatsen waar ze beter aan kunnen wennen.
Hebben cavia's 's nachts een lichtje nodig? Nee, ze hebben geen nachtlampje nodig. Als ze 's nachts een intens licht hebben, kan het hun lichaamsklok verwarren dat het nog steeds dag is, wat slecht kan zijn voor hun gezondheid.
Cavia's zijn spraakzame diertjes en u zult waarschijnlijk allerlei soorten knorren, piepen en grommen horen terwijl ze hun dagelijkse dingen doen. En ze staan natuurlijk bekend om hun harde piepen/fluiten als ze opgewonden zijn. Let er maar op als u hun favoriete eten klaarmaakt!
Welke groentes mogen niet aan cavia's gevoerd worden? Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren. Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten.