In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
Wanneer mag een kind voorin de auto? Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten. Let op: controleer altijd of je auto voorin een kinderslot heeft.
Het Cybex Cloud Z i-Size Baby Autostoeltje is geschikt voor baby's van 45-87 cm (max. 13 kg). De rugleuning van de autostoel kan buiten de auto met één hand in een ergonomisch vlakke positie gezet worden.
Volgens het algemene advies mag een baby maximaal twee uur achter elkaar in een autostoeltje zitten. Daarna is het tijd om lekker te strekken/spelen/verschoond te worden.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
De definitie van 'lang' is voor kinderen anders dan voor volwassenen, waardoor ze zich soms al tijdens een rit van een half uur vervelen. Zorg daarom voor voldoende vermaak en plan het liefst van tevoren al een lange pauze op een leuke plek. Hou in elk geval rekening met een stop om de twee à drie uur.
Door zelf naast je kindje te gaan zitten kun je samen gaan spelen, dit zal je kindje erg waarderen. Sla bijvoorbeeld wat spelletjes in die je in de auto kunt spelen. Zorg ook voor een opgeladen telefoon, zo kun je je kindje opvrolijken met leuke muziek of een video. Houdt hierbij wel rekening met de schermtijd.
Nog zo'n toffe tip: maak voor elk kind een eigen autotasje! Vul deze met boekjes, vingerpopjes, kleine autootjes, stickers en kleine snacks. Zo kunnen zelf bepalen wanneer ze waar zin in hebben. Genoeg om te proberen, maar het blijft altijd weer een uitdaging.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
Gebruik de relax vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 maanden, tenzij het motorisch nog verantwoord is. De relax draagt een maximaal gewicht van 9 kg. Gebruik de relax ook niet meer als een kind rechtop kan zitten. Laat je kind nooit alleen als hij of zij in de relax zit.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
Baby's en kleine kinderen hebben relatief veel moeite met slapen als ze niet in hun eigen vertrouwde omgeving zijn. Het is daarom dus ook belangrijk dat je in de auto of het vliegtuig een omgeving creëert die lijkt op thuis. Dit kun je doen door hun lievelingsknuffel, dekentje en favoriete boekjes mee te nemen.
Maar de vraag is of dat verstandig is en of je er dan al zin in hebt. Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte. Je kindje is dan alweer wat sterker.
Officieel mag je al 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad. Het wordt echter aangeraden om op z'n vroegst te gaan vliegen met je baby als hij 6 weken of ouder is.
Veiliger voor hoofd en nek
Kinderen raken het vaakst gewond aan hoofd en nek door auto-ongelukken. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een frontale botsing tot 5 keer kleiner dan in een vooruitkijkend zitje.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.
Kind in de auto: de regels
Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine.
Kinderen vanaf 1,35m en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel. Het is niet toegestaan meer personen te vervoeren dan dat er zitplaatsen in de auto aanwezig zijn. Op het kenteken staat aangegeven hoeveel zitplaatsen de auto heeft.