Vanaf je 6 km/uur of meer rijdt, rijd je niet langer stapvoets en word je gezien als fietser. Je moet dezelfde regels volgen als een fietser: je stept op het fietspad, je verleent voorrang aan voetgangers op het zebrapad, enzovoort.
Voor wie met skateboard, step, skates, ...sneller rijdt dan voetgangers, wordt gelijkgesteld met een fietser. Verplicht gebruik van het fietspad, voorrang verlenen aan voetgangers op het zebrapad, ... en alle andere regels die gelden voor fietsers.
Je mag niet langer op het voetpad rijden met je e-step, maar je moet op het fietspad rijden. Zijn er geen fietspaden, dan moet je op de rijbaan rijden. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook e-steps) al dan niet toegelaten zijn.
Met skates, skeelers, inlineskates, rolschaatsen, een step of een skateboard bent u voor de wet een voetganger. U moet zich dus houden aan de verkeersregels voor voetgangers.
Wie rijdt op een niet goedgekeurde e-step riskeert een boete van 410 euro. Afgelopen jaar werden in ruim 80 gemeenten boetes uitgedeeld voor illegaal e-steppen. In 2019 bleven de boetes volgens Beslist.nl beperkt tot 20 grotere gemeenten.
Rijden met een elektrische step op de openbare weg is nu daarom illegaal. De politie kan een boete opleggen van minimaal € 300,00 en de e-step in beslag nemen op basis van de huidige regelgeving.
Waarom zijn veel e-steps niet toegestaan op de openbare weg? Elektrische steps worden gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto's.
In Nederland en België geldt er geen verplichting voor het dragen van een helm op de e-step. Wel is er in België een uitzondering gemaakt voor elektrische steps met een zadel die tussen de 25 km/u en 45 km/u gaan.
U moet op het fietspad of fiets/bromfietspad rijden. U gebruikt de rijbaan indien een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. U moet zo veel mogelijk rechts rijden. U mag niet op de stoep rijden.
Iedere elektrische step met een oplaadbare batterij wordt als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.
Ook e-steps met zadel vallen daar namelijk onder. In Nederland worden alle elektrische steps voor de wet gezien als bijzondere bromfiets. Dat houdt in dat ze aan een paar voorwaarden moeten voldoen voor je er legaal de openbare weg mee op mag. De meeste e-steps voldoen nog niet aan die richtlijnen.
Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
Voor de Ninebot by Segway E+ gelden in Nederland dezelfde regels als voor de Segway PT. De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden.
Rechts heeft voorrang
Het maakt daarbij niet uit om welk voertuig het gaat. Een fietser die van links komt, moet dus voorrang verlenen aan een auto die van rechts komt. En een auto die van links komt, moet ook voorrang verlenen aan een fietser die van rechts komt.
Fietsers en motorvoertuigen zijn dus nu voor de wet gelijk. Dit betekent dat nu de hoofdregel bij voorrang geldt. De hoofdregel bij voorrang is dat verkeer dat van rechts komt voorrang heeft op verkeer dat van links komt. Nu heeft een fietser van rechts voorrang op fietsers, auto's scooters en alle andere bestuurders.
Een elektrische step zonder zadel heeft een maximale snelheid van 25 km/uur. U hebt geen rijbewijs nodig. Een verzekering is niet verplicht, maar een familiale verzekering wordt aangeraden om u te beschermen tegen schade aan derden. Na aankoop mag u meteen met uw elektrische step op de openbare weg rijden.
Met twee op een e-step rijden wordt verboden. Op overtredingen komt een boete van 58 euro te staan.
Op dit moment zijn er geen goedgekeurde elektrische steps. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen / goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Anders kan de politie een boete geven en bij herhaling uw e-step in beslag nemen.
Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar om te rijden met een klassieke elektrische step zonder zadel. Er is geen inschrijving of verzekering vereist. Ook het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen. Wie met een elektrische step rijdt, wordt aanzien als een fietser.
Vaak krijg je de eerste keer een waarschuwing en/of een aantekening. De step kan echter ook direct in beslag worden genomen, je bent immers met een illegaal voertuig de weg op. De boete bedraagt €390,-. Onze e-steps met trapondersteuning zijn echter wel toegestaan.
Elektrische steps van het merk Segway
De meeste elektrische steps zijn niet goedgekeurd. U mag er in Nederland niet mee rijden op de weg.
E-steps worden legaal vanaf 2023
Vanaf 2023 mag je dus op de openbare weg rijden met een e-step in Nederland. Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn.
Op de website van de Rijksoverheid worden alle regels voor het gebruik van een e-step opgesomd: Je bent 16 jaar of ouder. Je hebt geen rijbewijs nodig. Je hoeft geen kenteken aan te vragen.
U mag alleen de weg met een e-step op als de overheid het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Een motorstep. Dit is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor.
Steppen is verder niet meer nodig, je kunt gewoon sjezen. De eco-modus, waarmee je minder hard maar wel verder kan, zet je aan door twee keer op de aan-knop te drukken. Voor het voorlicht druk je één keer.