Daarom kiest De Warmste Week dit jaar voor één centraal thema: 'Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen'.
Kansarmoede beperkt mensen in hun kansen om op een volwaardige manier deel te nemen aan onze samenleving. Thuis, op school, op het werk maar ook bij de dokter of in de sportclub. Wie in kansarmoede leeft, heeft het een stuk moeilijker. Elke dag.
24 december 2022 – De Warmste Week heeft 5.081.675 euro ingezameld in de strijd tegen kansarmoede. In de slotshow werd het bedrag bekendgemaakt waarmee 270 projecten van De Warmste Week kansen creëren in 2023.
Loop of wandel mee tijdens de warmathon!
De Warmathon van De Warmste Week is helemaal terug! Van maandag 19 december tot en met vrijdag 23 december kan je elke dag in een andere stad komen lopen of wandelen. Doe mee en vlam tegen kansarmoede.
De Warmste Week vindt dit jaar plaats van maandag 18 tot en met zondag 24 december en is te volgen op VRT 1, Studio Brussel, MNM, Ketnet en VRT MAX. De uitvalsbasis wordt dit jaar Brugge.
De hoogste temperaturen worden namelijk bereikt op warme en zonnige dagen in de late namiddag tussen 17 en 18 uur. Dit heeft er alles mee te maken dat bij ons de zon niet het hoogste staat in de middag, maar pas later tussen half 2 en 2 uur. Daarna, zelfs na deze piek, gaat de opwarming door.
De zomer bestaat dan uit de drie warmste maanden (juni, juli en augustus), de winter uit de drie koudste (december, januari en februari). De lente en herfst zitten daar tussenin.
De Warmste Week wil Vlamingen motiveren om een geldinzamelingsactie te organiseren. Het ingezamelde geld wordt gebruikt ten voordele van concrete projecten rond het thema die in 2024 zullen worden uitgevoerd.
In totaal organiseerden de Vlamingen 12 495 hartverwarmende acties voor 1986 goede doelen. Dat zijn gemiddeld 40 acties per Vlaamse gemeente. Daarnaast liepen 48 852 Vlamingen voor hun zelfgekozen goed doel op een van de Warmathons in Genk, Leuven, Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge.
Fien Germijns, Kawtar Ehlalouch, Eva De Roo en Sander Gillis presenteren, leven en slapen samen in Het Warmste Huis in Hasselt.
Een pin van De Warmste Week kost 3 euro en kan je bestellen op dewarmsteweek.be. De pins zijn ook te koop in alle KBC-kantoren en bij hun verzekeringsagenten. De vlammetjes voor De Warmste Week zijn terug!
De Warmste Week zal in 2022 en 2023 stadsfestivals organiseren: DWW22 in Hasselt en DWW23 in Brugge.
Koop het online
Voorlopig vind je de vlammetjes enkel online in de webshop van De Warmste Week. Ze zijn te koop per vijf stuks, en kosten € 2,50 per Vlammetje.
Kansarmoede is een duurzame toestand waarbij mensen beknot worden in hun kansen om voldoende deel te nemen aan maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals huisvesting, onderwijs en arbeid (Kind & Gezin, 2012:107).
De Warmste Week heeft 5.081.675 euro ingezameld in de strijd tegen kansarmoede. Tijdens het laatste uur van De Warmste Week werd het bedrag bekendgemaakt waarmee 270 projecten van De Warmste Week kansen creëren in 2023.
Volgens Kind en Gezin is kansarmoede 'een toestand waarbij mensen beknot worden in hun kansen om voldoende deel te hebben aan maatschappelijk hooggewaardeerde goederen, zoals onderwijs, arbeid, huisvesting.
In 2022 werd opnieuw live gepresenteerd, dit keer vanuit het Warmste Huis in het Stadspark in Hasselt.
Vlaanderen heeft opnieuw zijn grote hart getoond. In totaal vonden meer dan 3.000 acties plaats voor De Warmste Week, liepen 31.469 mensen de Warmathon, bezochten 102.000 mensen Het Warmste Huis in Hasselt en zijn er meer dan 10.000 platen aangevraagd.
Vanaf 24 oktober 2022 kan iedereen zich inschrijven voor de Warmathons van De Warmste Week. Die vinden dit jaar plaats in vijf steden: Brugge, Sint-Niklaas, Brussel, Mechelen en Leuven. In de week voor kerst kunnen alle sportievelingen vlammen tegen kansarmoede en zo het goede doel steunen.
Op het terrein zijn toiletten aanwezig, en standjes om te eten en te drinken. Alles is te koop met 'jetons', die verkocht worden aan 1,40 euro per stuk en zowel cash als met de kaart afgerekend worden.
Hoewel in Nederland veel mensen waarschijnlijk deze zomer niet als bijzonder 'mooi' hebben ervaren, was het toch een "zeer warme en zonnige zomer", aldus het KNMI. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden. Dat is bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 17,5 graden Celsius.
Nederland: 40,7°C op 25 juli 2019 op Vliegbasis Gilze-Rijen.
Volgens officiële metingen van de World Meteorological Organization (WMO) is Death Valley in Californië de heetste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten. Death Valley is een droog woestijngebied waar maximaal 50 millimeter regen per jaar valt.
Vaak is de tweede helft van de middag het heetste deel van de dag. De ochtend is daarentegen het koelste. Volgens een vuistregel is het uur vóór zonsopkomst het koudste moment van de dag.