Bora Bora in Frans-Polynesië
Het eiland Bora Bora ligt middenin de Stille Oceaan, tussen Australië en Zuid-Amerika. Wat betreft de azuurblauwe kleur en de helderheid van het water, staat het bekend als een van de mooiste plaatsen ter wereld.
Dit blauwe water is een natuurlijk verschijnsel bij het Italiaanse eiland Capri. Het heet Grotta Azzurra, wat de blauwe grot betekent. Vroeg in de ochtend en rond de middag is de grot op zijn blauwst.
1. De Malediven. De Malediven zijn een synoniem voor paradijs: hagelwitte stranden met kristalhelder water. Een plek waar je alleen maar van kunt dromen!
1. Anse Source d'Argent: ruig en sierlijk (Seychellen) De allermooiste stranden ter wereld vind je volgens velen in de Indische Oceaan, net boven Madagaskar. De Seychellen bestaan uit meerdere eilanden, het ene nog mooier dan het andere.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Een helderblauwe zee, zoals we die op vakantie in tropische oorden vaak zien, bevat weinig fijne deeltjes en we kunnen er makkelijk doorheen kijken. De reden dat we de zee nog blauwer ervaren, is het witte zand op de bodem van ondiep water. Dit witte zand kaatst al het licht dat door het water heen is gekomen terug.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
1. De Dominicaanse Republiek. Langs de kust van de Domincaanse Republiek vind je niet alleen het mooiste koraal, het zeewater is er ook nog eens heerlijk warm. Zelfs op haar koudst is het zeewater hier alsnog zo'n 25 graden.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Ijsland heeft zijn naam niet gestolen met zijn 13 gletsjers, waarvan 2 ook nog eens de grootste zijn van Europa. Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver. Dit komt door de luchtkwaliteit, het filterend effect van de vulkanische rotsen en de Ijslandse regenbuien.
Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
Vaak wordt gedacht dat de kleur komt van mineralen in het water. Maar dit niet waar. De oorzaak van de kleur is de lichtval. De kleur rood in het licht wordt geabsorbeerd, terwijl blauw en groen juist worden gereflecteerd.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
20.8°C. De watertemperatuur van vandaag in Vlissingen is 20.8°C. Dit water is koel en verkwikkend, maar voor veel mensen is het al comfortabel genoeg om in te zwemmen. Over het algemeen wordt deze temperatuur als normaal beschouwd, maar als uw bloedsomloop verstoord is, kan het water toch koel aanvoelen.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
De Nederlandse stranden aan de Noordzee worden steeds schoner. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er een kwart minder afval op de stranden ligt dan tien jaar geleden. De stichting analyseerde data van twintig jaar onderzoek naar strandafval op niet-toeristische stranden.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Dan is de zee gewoonlijk kalm en kan je meer zien onder water. Het eerste dat je je nu misschien afvraagt is: moet ik uitkijken voor “zeemonsters”? Als het op gevaarlijke zeedieren aankomt, is de Middellandse Zee vrij veilig.
De mooiste kustplaatsen vind je aan de Amalfikust, de Adriatische kust, de Ligurische kust of op de eilanden Sicilië en Sardinië.
Hoe komt dat toch? Dat komt omdat het zeewater de kleur krijgt door de zon. Water zelf heeft helemaal geen kleur maar is doorzichtig. De kleur van de zee bestaat namelijk voor een deel uit licht dat via het wateroppervlak terugkaatst.
Natuurstranden zijn niet eens 'echte' stranden, want de hele Kroatisch kust bestaat van nature uit rotsen, waardoor iedere plek met helder zeewater een goede zwemplek is, of je er nu een echt strand aantreft of niet.