Wanneer een werknemer vijf jaar in dienst is mag dit vijfjarig jubileum zeker gevierd worden. In een tijd waarin men van opdracht naar opdracht gaat of baan naar baan overspringt, is vijf jaar een bijzonder teken van loyaliteit en tevredenheid. Zowel voor de medewerker als voor zijn of haar werkgever.
De gedeeltelijke jubileumuitkering bedraagt een evenredig deel van de volledige jubileumuitkering die u binnen 5 jaar zou ontvangen. Heeft u bijvoorbeeld op de ontslagdatum 38 dienstjaren? Dan is de gedeeltelijke jubileumuitkering 38/40 van de jubileumuitkering bij 40 dienstjaren.
Werk je 25 of 40 jaar bij dezelfde werkgever dan kan het zijn dat je een jubileumuitkering ontvangt. Soms staat in de cao dat je aanspraak kunt maken op deze uitkering. Is dit niet schriftelijk vastgelegd in een cao of bedrijfsreglement, dan is de werkgever niet verplicht om een jubileumuitkering te betalen.
Voor de diensttijdvrijstelling geldt niet alleen de duur van het laatste dienstverband. De diensttijd van eerdere dienstverbanden bij dezelfde werkgever tellen ook mee. Belangrijk is dat de werknemer loon heeft ontvangen voor de verrichte arbeid. De perioden waarin het dienstverband onderbroken is, tellen niet mee.
Over bekendste en meestgebruikte benamingen bestaat consensus: 12½ jaar is koper, 25 jaar zilver, 50 jaar is goud en 60 jaar is diamant. De andere tijdsaanduidingen hebben soms meerdere benamingen - en sommige daarvan hebben meerdere betekenissen. 14 dagen: papier (ook genoemd bij 1 en 2 jaar).
5 jaar: Hout
Na 5 jaar huwelijk vieren jullie de houten bruiloft. Vaak geven koppels elkaar houten dingen, bijvoorbeeld een tuinbank.
jubilaris zelfst. naamw. Verbuigingen: jubilarissen iemand die zijn jubileum viert Bron: WikiWoordenboek.
Het aantal dienstjaren wordt afgerond op hele jaren. Een periode van zes maanden en een dag telt mee als een heel jaar. Vervolgens ziet het overzicht er als volgt uit: t/m het 34e levensjaar krijg je een half maandsalaris per dienstjaar.
Het uitrekenen van een 12.5 jarig dienstjubileum doe je als volgt. Bij het huidige jaar wordt er 12 (jaar) bij opgeteld en bij de maand 6 maanden (ofwel een halfjaar).
De Belastingdienst faciliteert ondernemers die trouwe werknemers in het zonnetje willen zetten met een jubileumuitkering. Als de werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag de jubileumuitkering onbelast worden verstrekt. De onbelaste jubileumuitkering bij 25 of 40 jaar in dienst betreft maximaal een netto maandloon.
Vroeger en dan spreken we over enkele eeuwen geleden was het 12,5-jarige jubileum een groot gebeuren, omdat mensen in die tijd niet zo oud werden. Heden ten dage komt de viering van de koperen bruiloft weer terug, omdat men op steeds latere leeftijd trouwt.
Dit artikel geeft de werknemer die onafgebroken in dienst van de werkgever is geweest recht op een jubileumgratificatie van: - een kwart van het bruto maandsalaris bij een dienstverband van 12,5 jaar; - een half bruto maandsalaris bij een dienstverband van 25 jaar; - een heel bruto maandsalaris bij een dienstverband ...
Veelal is de gratificatie een geldbedrag, maar de gratificatie kan ook de vorm aannemen van de een fles wijn, een boek of cd, theaterkaartjes, een diner voor twee, enzovoort.
Van harte gefeliciteerd met je jubileum! > Vandaag is het feest voor ons allen, maar voor jou het allermeest. Een collega die al XX jaar lang er altijd voor ons bedrijf is geweest.
De uitkering van €1.847,- is wettelijk het maximale bedrag dat je per maand kunt ontvangen en vergelijkbaar met een AOW-uitkering voor een alleenstaande. Het is een gelijk bedrag per maand, zonder vakantiegeld of eindejaarsuitkering. Het is niet mogelijk om een hoger bedrag per maand af te spreken.
Als een werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag u als werkgever onbelast een jubileumgratificatie geven. De onbelaste jubileumuitkering bedraagt maximaal de hoogte gelijk aan een bruto maandloon inclusief 1/12de vakantietoeslag.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
Regels bij jubileumuitkering
Voor uw jubileumuitkering gelden de volgende regels: Bij een 12,5-jarig jubileum wordt er loonheffing ingehouden op uw jubileumuitkering. Bij een 25- en 40-jarig jubileum wordt er geen loonheffing ingehouden op uw jubileumuitkering ter hoogte van uw salaris.
Het aantal jaren dat u meedoet aan een pensioenregeling. U bouwt dan pensioen op. Dienstjaren worden ook wel deelnemingsjaren genoemd.
'Dienstjaren' of 'diensttijd' zijn twee woorden voor hetzelfde en geeft de periode aan dat je bij deze werkgever in dienst bent. Hoe meer dienstjaren, hoe hoger je pensioen. Het beginpunt waarop je dienstjaren gaan tellen is vaak (maar niet altijd) de datum waarop je in dienst kwam bij je werkgever.
Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien. Dat wil zeggen: je moet het op groepsniveau bekijken.
Wanneer spreek je precies van een lustrum? Een lustrum heeft altijd betrekking op een periode van vijf jaar of een veelvoud daarvan. Het gaat vaak om de viering van het vijfjarig, tienjarig, vijftienjarig, twintigjarig enz. bestaan van een instelling, vereniging, bedrijf en dergelijke.
Tegenwoordig heeft het woord lustrum twee betekenissen; een periode van vijf jaar en een feest dat na elke periode van vijf jaar wordt gehouden.
Verjaardag algemeen
Bij het vieren van de oprichting van een bedrijf, vereniging of stichting wordt dit een jubileum of lustrum genoemd. In Nederland en België en ook vele andere landen komt de verjaardag overeen met de geboortedag.