Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.
Loden waterleidingen komen voor in panden die vóór 1960 zijn gebouwd. In zeldzame gevallen vinden we lood in het drinkwater in huizen die zijn gebouwd na 1960. Controleer daarom zelf of u in uw huis loden leidingen ziet.
Die zit meestal in uw meterkast of bij de cv-ketel. En soms in het toilet, badkamer, keuken of het luik onder uw voor- of achterdeur. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding. Hebt u geen watermeter?
Volwassenen die langdurig kraanwater uit loden leidingen drinken hebben een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt.
Tot 1945 was lood gebruikelijk
Tot welk jaar precies loden drinkwaterleidingen werden aangelegd is niet bekend. In huizen met een bouwjaar voor 1945 was lood zeker gebruikelijk. In huizen gebouwd tussen 1945 en 1960 kunnen ook nog loden binnenleidingen zitten.
Gemiddeld kost het vervangen van loden leidingen ongeveer 1400 euro per woning. Deze kosten zijn voor de eigenaar van de woning. Ook wanneer de woning verhuurd wordt zal de eigenaar van de woning de kosten voor het verwijderen van de loden leidingen moeten betalen.
Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking.
ZeroWater biedt dé oplossing voor vervuild drinkwater. Met de unieke 5-trapsfilter worden lood en andere schadelijke stoffen zoals chloor, kalk, glyfosaat en fluoride uit het drinkwater gefilterd. Hierdoor kun je kraanwater gewoon blijven drinken, zelfs zolang je huis nog over oude loden leidingen beschikt.
Lood kan lang in je lichaam aanwezig blijven. Dat komt doordat lood zich opslaat in je botten en daar weer langzaam uit vrijkomt. Heb je op kinderleeftijd teveel lood binnengekregen? Dan kun je daar ook als je volwassen bent nog teveel lood door in je bloed hebben.
Nee, het hebben van loden leidingen is niet verboden. Het kopen en inbouwen van een loden leiding in een woning is echter wel verboden. Het kabinet heeft in 2022 bekend gemaakt dat het loden leidingen in kinderlocaties en huurhuizen verboden zal maken.
Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig.
Let op! Met koken verdwijnt het lood niet uit het water. Als je geen andere mogelijkheid hebt, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door.
Het zware metaal, lood, is vooral aanwezig in oude verflagen, oude loden waterleidingen en in de buurt van non-ferro industrie. Lood is een stof die niet thuishoort in het lichaam. Met preventieve tips kan je de blootstelling aan lood laag houden.
In woningen van voor 1960 kunnen nog loden leidingen aanwezig zijn. Deze geven lood af aan het kraanwater. Consumptie daarvan is ongezond. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie.
Is er sprake van een zilveren kleur? Dan is er waarschijnlijk sprake van een loden waterleiding. Bij koperen waterleidingen: wanneer je een koperen waterleiding hebt, is de kleur van de leiding vaak groen. Ga je hier met schuurpapier overheen dan kun je een gele of rode kleur ontdekken.
Een exacte levensduur van het filter kunnen wij u niet geven. Dat is volledig afhankelijk van de vervuiling in uw kraanwater en de hoeveelheid water die u per dag filtert. Overal is de mate van vervuiling anders, ook in Nederland.
De risico's van lood in ons drinkwater
Niet binnenkrijgen is daarom het beste, maar dit is vrijwel onmogelijk. Via de lucht, voedsel, maar dus ook via drinkwater krijgen we toch een klein percentage lood binnen. Vooral bij baby's en kinderen tot ongeveer 7 jaar kan een te hoge hoeveelheid lood schadelijk zijn.
Een op de drie kinderen wereldwijd heeft een loodvergiftiging. Dat komt vooral door vervuild kraanwater in loden waterleidingen. Ook in Nederland lopen kinderen rond met een hoog loodgehalte in het bloed. Dit kan leiden tot permanente hersenschade, gedragsproblemen en lagere intelligentie.
Lood in massieve vorm wordt niet beschouwd als acuut giftig. Het kan niet gemakkelijk worden ingeademd of ingeslikt, en als het per ongeluk wordt ingeslikt, passeert het gewoonlijk het maagdarmkanaal zonder significante opname in het lichaam. Lood wordt moeilijk opgenomen via de huid.
Het kan ook via voeding of vervuild drinkwater (in loden drinkwaterleidingen in oude huizen bijvoorbeeld), en het is zo dat baby's en jonge kinderen lood sneller en makkelijker zullen opnemen, zegt professor Vera Rogiers (VUB).
Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.