De rode klaver is een overblijvend kruid uit de vlinderbloemenfamilie. De rode klaver komt in het wild voor in heel Europa en in noordelijk en Centraal-Azië; zuidelijk vanaf het Middellands Zeegebied tot aan de Noordpoolcirkel. De rode klaver heeft zich ook in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland gevestigd.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
Door zijn looistoffen helpt rode klaver tegen verschillende slijmvliesontstekingen, bijvoorbeeld inwendig bij diarree. In de vorm van omslagen bevordert hij de wondheling. In de volksgeneeskunde wordt thee van rode klaver gebruikt tegen hoest.
Rode klaver is rijk aan isoflavonen, fyto-oestrogenen met een zogenaamd modulerend effect op de hormoonbalans: ze remmen een overmaat aan oestrogeen maar kunnen ook bij een tekort aan oestrogeen als 'oestrogeen vervanger' optreden.
Vers als gedroogd blad van de klaver is een goed veevoer. Bladeren kunnen ook in salades worden verwerkt. Van de bloeiwijze kan meel worden gemaakt, maar ook kan thee worden gezet van de gedroogde bloemhoofdjes.
Algemene informatie klaver
Er zijn meer dan 200 soorten klaver bekend, die vooral op het noordelijk halfrond groeien. Deze soorten zijn eenjarig of meerjarig. Klaver behoort tot de familie van de vlinderbloemigen.
Rode klaver bloemen - Trifolium pratense
Mag gegeten worden door konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters, degoes, gerbils, muizen, ratjes, schildpadden,... Rode klaver dient in kleine hoeveelheden gegeven te worden. Gelieve niet aan zwangere dieren te geven. Niet gebruiken samen met medicatie.
Rode klaver, Trifolium pratense L., is een overblijvende plant uit de Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae). De soort is van Europese oorsprong en is als landbouwgewas een kosmopoliet van de gematigde streken geworden.
Fyto-oestrogenen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort aan oestrogeen. Dit is voor vrouwen in de menopauze een groot voordeel, omdat veel overgangsklachten, zoals botverlies, zo beperkt kunnen worden.
Tijdens de overgang neemt het oestrogeengehalte af. Rode klaver kan dan een goede aanvulling zijn om de botstructuur te ondersteunen door zowel de aanwezige fyto-oestrogenen als de vele mineralen die de rode klaver rijk is. Rode klaver bevat saponinen. Dat zijn een soort natuurlijke 'zeepstoffen'.
Je kan bij Happy Seeds de rode klaver bestellen per zakje van 4 gram, 50 gram of per 500 gram. Je hebt 2 gram rode klaver zaden per vierkante meter nodig. Zaai tussen maart tot en met juli.
Rode klaver is een waardplant voor veel vlinders (en daarbij ook nog vele kleine soorten) zoals klaverblauwtje, staartblauwtje, mi-vlinder en bruine daguil.
Om klaverzuring te bestrijden raden wij aan: Het onkruid met wortel en wortelknolletjes te verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten.
Het eten van gevlekte scheerling, heermoes, herfstijloos, herik, hondspeterselie, scherpe boterbloem (zie foto), Jacobskruiskruid, boekweit, St. Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken.
't Is een overal voorkomende plant: wegbermen, hooi- en weilanden. In de plant zit een scherp smakende giftige stof. Koeien hebben daar een hekel aan en zo zie je soms in weilanden waar koeien grazen, gele eilandjes van boterbloemen die door het vee zijn overgeslagen bij het grazen.
Snoeiafval van taxus en gouden regen is giftig, maar ook bijvoorbeeld klimop en laurier. Ook houtwallen (eikenblad, vogelkers) vormen een risico, evenals veelvoorkomende akkeronkruiden zoals melganzevoet en nachtschade-achtigen.
Zaai niet te diep
Klaverzaad is fijner dan graszaad. Voor een goede opkomst moet je de klaver niet dieper zaaien dan 2 cm. De optimale zaaidiepte voor klaver is 0,5 tot 1 cm. Met een Cambridge-rol kun je het zaad perfect aandrukken zodat de kieming optimaal verloopt.
Goed ontwikkelde klaver bestrijdt in het voorjaar onkruid. Daarnaast is klaver een gewas dat stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en dit zorgt voor een goede verhouding in de grond. Bovendien zorgt de klaver voor een constante grasgroei doordat de bodem meer vocht vast houdt.
Groenbemesters activeren het bodemleven en helpen zo mee om de bodem gezond te houden. De toplaag van de bouwvoor zit vol met nuttige bacteriën, schimmels, protozoa, bodeminsecten en wormen. Groenbemesters helpen het bodemleven in stand te houden en dragen daardoor bij aan bodemweerbaarheid en gezondheid.
Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal).
Zeldzaam. Een klavertje vier is een ander verhaal. Zoals de naam al aangeeft, heeft hij niet drie maar vier blaadjes aan zijn steeltje. Een klavertje vier is een zeldzaam mutatie van een klavertje drie: een beetje zoals wanneer je ouders een kind zouden krijgen met drie benen.
Een klaver is eigenlijk onkruid dat erg moeilijk uit te bannen is, want het is erg sterk en overleeft met gemak een koude winter. De wortels zijn erg hardnekkig waardoor het plantje steeds opnieuw groeit, ook als er maar een klein deeltje van de klaver overblijft in de bodem.