– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Hoe voorkom ik dat de appeltaart uit elkaar valt bij het snijden? Om dit te voorkomen snijd ik plakjes van de appels en geen stukjes. Stukjes vallen makkelijker uit de punt bij het aansnijden, terwijl je met de plakjes een stevig bouwwerk creëert.
Met deze tips kun je dat voorkomen:
Kies voor stevige appels (Goudrenet of Elstar) of harde peren. Strooi wat paneermeel, allesbinder of een verkruimelde beschuit op de bodem of door de vulling. Strooi wat custardpoeder op de bodem voor je de vulling er in doet.
Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
Ja hoor, dat kan
Die kun je ook van tevoren maken en hoef je alleen maar over de vulling te strooien.
Een vochtige, kleffe of te zachte bodem komt door het vocht wat tijdens het bakken vrijkomt van de appels. Dit vocht komt in de bodem terecht, waardoor deze te nat wordt en niet goed meer bakt. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. 1 Strooi wat custardpoeder op de bodem voor je de vulling erin doet.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Daarnaast wordt een appeltaart er ook lekkerder van. Ik bak mijn appeltaart het liefst een dag van tevoren. Na een dag is een appeltaart het lekkerst.
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.
Niet lang genoeg gebakken
Wanneer de cake plakkerig van binnen is, dan is hij niet gaar en te kort gebakken. Elke oven is anders dus test altijd of je cake gaar is. Steek een sateprikker of breinaald in het midden van de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Antwoord: Bewaar de appeltaart in de koelkast. Dan blijft de appeltaart drie dagen goed.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Laat de taart minstens 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Doe je dat eerder, dan heb je een grotere kans dat je taart kapot gaat. Laat hem daarna afkoelen op het rooster van je oven, dit is ideaal omdat de warmte aan de onderkant zo ook goed wegkan.
Je gaat aan de slag met een taart die een vulling heeft die eerder gaar is dan het deeg; Je maakt een taart waarvan alleen de bodem gebakken hoeft te worden; De bodem verliest zijn vorm als je hem niet eerst blind bakt.
Voor blind bakken kun je speciale bakbonen kopen, zoals deze Point-Virgule Baking Bakparels á €8,99, maar mocht je – net als ik – geen tijd meer hebben om die aan te schaffen, dan kan het ook met gedroogde bonen, rijst, gewone knikkers (wel even goed wassen natuurlijk ;-)) of zelfs een springvorm op de kop, die net 1 ...
Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend. Natuurlijk kan je ze wel nog heel vaak als blindbakvulling gebruiken.
Door het deeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen stolt de boter en wordt het deeg steviger en makkelijker om mee te werken. Ook handig dus wanneer je het deeg en de taart op dezelfde dag maakt, en het gewoon in één keer goed wilt doen. Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer.
Appeltaart hoeft niet in de koelkast en kun je 2-3 dagen bewaren. Je kunt de taart wel in de koelkast zetten, maar daar word hij vaak wel wat zachter van. Een appeltaart kun je ook goed invriezen. Laat de taart goed afkoelen en wikkel hem in vershoudfolie.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Wanneer hij dan wel gaar is? Dat zie je door goed te kijken. De bovenkant moet droog zijn en als je de vorm een beetje schudt moet hij stevig zijn. Zie je de brownie een beetje wiebelen, dan heeft hij nog iets meer tijd nodig.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.