Kazen op basis van rauwe melk kan je op de verpakking herkennen aan de vermelding 'rauwe melk' of de vermelding 'au lait cru'. Sommige zachte kazen worden tegenwoordig wel gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als de kaas gepasteuriseerd is, kan je hem wel veilig eten.
Hoe herken je rauwmelkse kaas? Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.
Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Je moet het gewoon weten, en zo weet je het: Als het een gepasteuriseerde kaas is, zal het etiket zeggen, "gepasteuriseerde koemelk" of "gepasteuriseerde schapenmelk." Als het een rauwe kaas is, zal het simpelweg zeggen, "schapenmelk" of "koemelk" . Nu weet je het.
Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.
Listeria is een bacterie die risico's kan opleveren voor je baby. De bacterie kan voorkomen in dierlijke producten die langdurig gekoeld bewaard worden en vervolgens zonder verhitting worden gegeten. Vermijd daarom kaas die gemaakt is op basis van rauwe melk.
In de VS is bijna alle verse (niet-gerijpte, korstloze) kaas, zoals mozzarella, verse geitenkaas/chèvre, ricotta of feta, gepasteuriseerd . Het betekent ook dat 99 procent van de zachte, romige, smeerbare kazen gepasteuriseerd zijn. Denk aan Laughing Cow, Brie, Camembert of Taleggio.
Beroemde rauwmelkse kazen
Naast de hierboven genoemde kazen – gruyère, Parmigiano-Reggiano, Engelse cheddar en camembert – worden er per definitie nog een aantal andere wereldberoemde kazen van rauwe melk gemaakt: roquefort, morbier, raclette, fontina en asiago, evenals veel pecorino's en manchego's.
Le Gruyère AOP is een rauwmelkse kaas . Dat wil zeggen dat de melk die hij produceert niet gepasteuriseerd of verhit is tot een temperatuur boven de lichaamstemperatuur van het dier. Stremsel is een belangrijk enzym dat wordt gebruikt bij de productie van kaas.
Cottage cheese wordt gemaakt door rauwe koemelk te verhitten, aan te zuren en stremsel toe te voegen, waardoor de vaste wrongel zich scheidt van de wei. Nadat die wrongel is gevormd, wordt deze zachtjes gekookt en vervolgens gesneden en gespoeld.
Kaas van rauwe melk
Ook tijdens het kaasmaken wordt veel melk gepasteuriseerd. Bij boerenkaas gebeurt dit echter niet. Bij boerenkaas wordt er namelijk gebruik gemaakt van onbehandelde, niet-verhitte, rauwe melk. Boerenkaas bevat dus veel meer smaak en goede bacteriën dan gepasteuriseerde kaas.
Kaas gemaakt van ongepasteuriseerde (rauwe) melk mag in de VS niet verkocht worden tenzij het minimaal 60 dagen gerijpt is . Dit wordt gereguleerd door de Food and Drug Administration. Na 60 dagen wordt aangenomen dat de zuren en zouten in rauwmelkse kaas en het verouderingsproces op natuurlijke wijze listeria, salmonella, E. voorkomen.
Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap. Kazen op basis van rauwe melk kan je op de verpakking herkennen aan de vermelding 'rauwe melk' of de vermelding 'au lait cru'. Sommige zachte kazen worden tegenwoordig wel gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Boursin® is gemaakt van gepasteuriseerde melk en room.
Rauwe melk is melk dat rechtstreeks van de koe komt. Dit is alleen bij de boer te verkrijgen en biologische winkels. Gefermenteerde rauwe melk is rauwe melk waar 'goede' bacteriën zorgen voor een hogere zuurgraad waardoor eventuele ziekteverwekkers in de melk niet overleven.
Elk etiket op elke kaas die u in de winkel koopt, moet duidelijk aangeven of het gepasteuriseerd of ongepasteuriseerd is . Maar kort samengevat, smeer uw favoriete roomkaas op die alles-bagel en bestel extra kaas op uw volgende pizza. Zorg er alleen wel voor dat het allemaal gepasteuriseerd is!
Originele gorgonzola is gemaakt van rauwe melk. Wil je geen rauwmelkse kaas eten omdat je bijvoorbeeld zwanger bent? Dan kun je gorgonzola vervangen door gepasteuriseerde kazen met een pittige smaak, zoals de harde kazen pecorino, manchego of Parmezaanse kaas.
De vernietiging van nuttige bacteriën en enzymen begint zodra ze boven de 102°F worden verhit , wat de reden is dat onze echt rauwe kaas nooit boven de 102°F is verhit. Dat gezegd hebbende, hoe langer je rauwe zuivelproducten verhit en hoe hoger de temperatuur, hoe meer vernietiging er optreedt.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Soms noemen we het Rauwe Melkkaas, wat betekent dat de bacteriën en microflora in de melk achterblijven (en niet gedood worden door pasteurisatie). Dit kan de kaas unieke en complexe smaken geven die je niet vindt in gepasteuriseerde kaas. Je hebt waarschijnlijk wel eens parmezaanse kaas gegeten, nou, dat is ongepasteuriseerd.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
zachte, ongepasteuriseerde kazen (vaak geadverteerd als "vers") zoals sommige feta, geitenkaas, Brie, Camembert en blauwaderkaas, en Mexicaanse queso fresco . Zachte kazen die als "gepasteuriseerd" zijn gelabeld, zijn meestal OK, vooral als ze individueel verpakt zijn en niet bij de delicatessenzaak uit een groter stuk zijn gesneden.
De meeste zuivelproducten die je bij Lidl vindt, zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk.Er zijn echter ook enkele producten, zoals bepaalde kazen, die bereid worden met rauwe melk. In dat geval staat 't steeds duidelijk vermeld op de verpakking. We denken ook aan onze klanten met een intolerantie voor melkproducten!
Roomkaas is eigenlijk geen zachte kaas — het is een smeerkaas gemaakt van gepasteuriseerde zuivel . Daarom is het veilig voor zwangere vrouwen om te eten. Let natuurlijk altijd op de houdbaarheidsdatums en ingrediënten als je kiest wat je eet, of je nu zwanger bent of niet.
Gepasteuriseerde Nederlandse koemelk, zout, zuursel, microbieel stremsel, kleurstof: carotenen. Deze kaas is gemaakt van weidemelk.