Als je gaat behangen over structuurverf, komt het uiteindelijk toch vaak los. Als je er niet overheen wilt stucen, kun je het beste de ergste structuur eraf schuren met een schuurmachine. Eventueel kan je daarna nog van Albastine Muurglad gebruiken. Zorg in dit geval altijd dat je een goede dikke lijm gebruikt.
Voor het behangen op een korrelige muur is Renovlies behang van 150 gram meestal voldoende. Hoe zwaarder het Renovlies behang is, hoe meer oneffenheden dit verbergt en dus hoe egaler de muur wordt.
We krijgen vaak de vraag of je ook grove muren kunt behangen, zoals het behangen over structuurverf. Wij raden wij onze bezoekers altijd aan om een muur glad te maken zodat ze behangen op een gladde ondergrond. Korrelige ondergronden zorgen voor een slechte hechting van het behang op de ondergrond.
Een muur met sierpleister, spachtelputz of granol maak je stap voor stap glad met egaliseerpasta, een spaan en een strijker. Er zijn een aantal eenvoudige stappen die je moet doorlopen: reinigen met een universele ontvetter, vullen en repareren met een muurvuller, voorstrijken, gladstrijken en afwerken.
Je kunt geen grof gestucte muur behangen ermee. Zo is renovlies behang over spachtelputz geen optie. Er moet dan eerst een dunne laag stuc worden aangebracht. Je wilt echt niet behangen op korrelige muur.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Het is wel belangrijk om de wand eerst behangklaar te maken, dus vul grote oneffenheden met plamuur. Daarna kun je eventueel een voorstrijk gebruiken om ervoor te zorgen dat je minder behanglijm nodig hebt. Meet vervolgens de wand uit en zet strepen met een potlood zodat je het behang recht kunt plakken.
Zelf behangen kan iedereen, ook jij! Ontdek hoe leuk het is om een muur te behangen, en je bent verkocht. We hebben alles voor je op een rij gezet, zodat jij strakke en rechte banen zonder bubbels in het behang op de muur hebt. Zoek een tof behangdessin uit en bekijk de klusvideo.
Daarnaast gaat behang zo'n vijf tot tien jaar mee, wat heel lang is. Behang heeft echter ook zijn nadelen. Het is namelijk wel duurder dan verf. Ook is het net iets lastiger aan te brengen.
Zonder een voorstrijk kan het behang zich moeilijker aan de muur vastzuigen. Het resultaat van het niet voorstrijken is dat het scheef kan gaan zitten of zelfs kan krimpen.
Kies behang met een patroon dat de oneffenheden van de muur kan camoufleren, zoals gestreept of met een drukke print. Gebruik behang dat zwaar genoeg is om eventuele bultjes of knobbels op de muur te bedekken.
De ondergrond moet glad zijn, gaten opgevuld en mag geen grote kleurverschillen hebben. Vliesbehang kan een beetje doorschijnen. Zorg er daarom voor dat je je wanden vóór het behangen met vliesbehang verft met een gepigmenteerde behangvoorstrijk.
De gemiddelde prijzen per m2 om een normale behangsoort te laten aanbrengen op behangklare muren. ligt tussen de 5 euro en 12 euro per m2 (per vierkante meter). Glasvezelbehang is iets duurder om aan te laten brengen.
We raden je aan alleen behang over behang aan te brengen indien het renovlies behang betreft. Dit behang wordt ook wel bouwbehang genoemd. Dit behang is van zichzelf glad en egaal. Dit zorgt er dus voor dat het nieuwe behang probleemloos aangebracht kan worden.
Advies van de professional. In de meeste gevallen is Renovlies behang van 150 gram voldoende. Alleen als de muren minder egaal zijn (niet behangklaar) dan adviseren wij om eerst goed te schuren en hierna af te werken met een 200 grams Renovlies.
Renovlies behang kan kleine oneffenheden in de muur verbergen, maar het is het beste om de muur zo glad mogelijk te maken voordat u het behang aanbrengt. Een gladde muur zorgt ervoor dat het behang er strak en glad uitziet en vermindert het risico op luchtbellen of kreukels in het behang.
Behang zonder naden aanbrengen
Naadloos behang plak je net als vlies- of papierbehang met behanglijm op de wand. Het verschil zit 'm in de voorbehandeling: bij deze behang soort smeer je niet de wandbekleding, maar de muur in met plaksel. De print wordt geleverd op rol die je afrolt tijdens het plakken.
Werk bij het behangen altijd van het raam af. Op deze manier valt het licht in de behangnaden zodat ze nauwelijks opvallen. Doe je het andersom – dus naar het raam toe – dan vallen de behangnaden juist enorm op.
Tip! Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Eerst brengt u een laag aan om te vullen tussen grove structuur en na droging een tweede laag om het helemaal glad te maken. Bij een grove structuurmuur kunt u beter Alabastine Superieure Egaliseerpasta gebruiken, deze pasta kan ik dikkere lagen worden aangebracht.
Een stukadoor kan uw oude en beschadigde muren weer volledig vernieuwen. Door de huidige stuclaag te verwijderen en deze te vervangen zullen uw muren er weer strak en verzorgd uitzien en dat kan in uw interieur een groot verschil maken.
Ga je een gestucte muur verven zonder voorstrijk, dan zul je meer verf nodig hebben aangezien een hoop verf opgezogen zal worden. Daarnaast moet je een gestucte muur verven om de vorming van banen en strepen te voorkomen. Een muur voorstrijken gaat deze werking tegen. Gebruik bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk.