Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Dat waterdicht maken doet u met een epoxy coating. Met deze speciale betonverf brengt u een laag kunsthars aan op de vloer. Hiermee legt u een soort filmlaag aan.. Het dringt dus niet in het beton zelf, zoals wel een impregneermiddel doet.
Tegels, kitten en lijmen zijn waterwerende producten. Maar daarmee vormen ze nog geen garantie voor een waterdicht systeem. In de praktijk blijkt dat vooral langs afvoeren, doorvoeren en wand/vloeraansluitingen, vocht kan doordringen in vloeren en wanden. Bovendien zijn vloeren en wanden van gips vochtgevoelig.
Kimband is een veelgebruikt materiaal om natte ruimtes waterdicht te maken. Dit kan vanaf nu makkelijker, sneller en beter met het Waterproof Systeem van Innotec. Veel gerenommeerde bouwbedrijven zijn inmiddels overtuigd van de kwaliteit en passen het systeem al met succes toe.
(2) 685 Eurocoat afdichtpasta voor het afdichten van gesloten horizontale en verticale hoekaansluitingen bij tegelwerk in "natte ruimten", zoals douchecellen, badkamers, spoelkeukens e.d. Voor het afdichten van gesloten, strak afgewerkte hoekaansluitingen volstaat één laag 685 Eurocoat.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Beton extra waterdicht maken tijdens het plaatsen
Met behulp van speciale micro moleculen of toevoegingen wordt de mortel versterkt of er worden speciale technieken toegepast waardoor het beton wordt verdicht en vocht op geen enkele manier kan doordringen.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Waarom een badkamer kitten? Een badkamer kitten voorkomt lekkages en schimmel in de badkamer. Omdat de kitvoegen in een badkamer dagelijks bloot staan aan zeer veel water, kalk en zeepresten kan slecht kitwerk of een lekkende kitvoeg grote gevolgen en ongewenste kosten met zich mee brengen.
Kimband is om scheuren, naden en openingen tussen wand en vloer te overbruggen, in combinatie met de kimpasta.
Meng 1/4 deel cement en 3/4 deel rijnzand en voeg water toe tot een dik mengsel ontstaat. De hoeveelheid water hangt af van de hoeveelheid zand. Als het mengsel klaar is, dan kun je het gaan uitgieten op de plaats waar de douche straks wordt geplaatst.
Een professionele elastische waterdichte tegellijm met een hoge kleefkracht voor het verlijmen van alle horizontale en verticale oppervlakken. Dankzij zijn elasticiteit en hoge weerstand tegen vocht is de lijm ook ideaal voor het gebruik in keukens, bad- en douchekamers.
Bij het betegelen van een douchevloer betegeld worden de tegels rechtstreeks op de ondervloer gelegd. Het geglazuurde oppervlak van de badkamertegel is wel waterdicht, maar de voegen zijn dat dus niet. Gebruik je dus geen waterdichte mortel? Dan is je douche dus niet waterdicht.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Een bak van beton maakt u waterdicht met Hydrablock Pro beton impregneermiddel. Hydrablock is een milieuvriendelijk en eenvoudig toe te passen impregneer oplossing, om de capillaire werking van het beton te stoppen. Hydrablock is onschadelijk voor mens en dier, en kan gebruikt worden in vijvers en waterbekkens.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Een goede ondergrond voor het leggen van tegels is een zandcementvloer. Doordat zandcement geen korrels, zoals grind, bevat, kan deze vlak afgewerkt worden. Door de gladde afwerking kunnen tegels makkelijk vlak gelegd worden. Ook vloerverwarming kan makkelijk in een zandcementvloer aangebracht worden.
Je kunt de oude tegels prima laten zitten! Wanneer ze nog voldoende draagkracht hebben, kun je de nieuwe tegels er gewoon overheen leggen.