Een typisch Surinaams gerecht is heri heri. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de slavernij. Het was een gerecht dat veel slaven aten om genoeg energie te krijgen. Het bestaat uit banaan, cassave, en zoete aardappel.
Het ontbijt bestaat uit:brood, quaker oats (havermout), crackers, beschuit, bol, koffie, cacao, melk of thee. Tegen een uur of tien houdt men zijn tweede ontbijt, dat meestal uit een broodje en/of frisdrank bestaat.
Surinaamse gerechten zijn heel gezond. Ze kunnen zeker bijdragen aan een goede gezondheid. Houd rekening met de samenstelling en frequentie van zetmeel en suikers per dag en beweeg meer.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Bitawiri is een Surinaamse bladgroente met een bittere smaak. Vandaar de naam: bita = bitter, wiri = blad. De bitawiriplant groeit van nature in Suriname en heeft een harige, grijsgroene stengel en witgele, klokvormige bloemen. Aan de plant groeien donkerblauwe en zwarte bessen die niet eetbaar zijn.
Gebruik er niet te veel van en kies meer voor kruiden en specerijen zoals gember, lontai, soepgroenten, knoflook en ui. Veel basisingrediënten zoals witte rijst, bami-noodles, bakbanaan en cassave bevatten weinig vezels.
Sranan Tongo is naast het Nederlands de meest gesproken taal en herken je vast van uitdrukkingen als Fa waka?, wat 'Hoe gaat het?' betekent. ZELF NAAR Suriname? In het Nederlands wat in Suriname wordt gesproken zijn natuurlijk een paar woorden die wij in Nederland helemaal niet kennen.
Er bestaat in Suriname niet iets als 'etenstijd', legt Carmen uit. Vaak staat ze 's ochtends al in de keuken, zodat iedereen kan aanschuiven wanneer hij wil. “Eten is het centrale van alles.”
Heri heri betekent 'helen'. Het gerecht dat op de plantages werd gegeten, is een eenpansmaaltijd die bestaat uit cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (bakkeljauw) en een ei.
Koffie was een van de eerste gewassen die in de kolonie Suriname werd geteeld, en ook nu wordt op Plantage Katwijk koffie verbouwd. Maar Surinamers zijn over het algemeen niet écht koffieleuten, zoals de Nederlanders bijvoorbeeld.
Surinaamse broodjes zijn langwerpige witte broodjes, die qua structuur tussen een zacht wit puntje en een knapperig pistoletje inzitten. De smaak is neutraal. Ze worden opengespleten en belegd met een hartige toespijs (vulling) van vlees of vis, zoals pom, bakkeljauw of kip kerrie.
In een middenklasse restaurant betaald u gemiddeld € 36 voor een maaltijd van drie gangen voor twee personen. Bij een warung(Surinaams eethuisje) koopt u voor gemiddeld € 10 een portie bami- of nasi met kip. De prijzen voor fastfood zijn in Suriname ongeveer gelijk met die in Nederland.
Surinaamse vrouwen zoeken een man die het economisch goed heeft en kan voorzien in hun onderhoud. Ze blijven vasthouden aan de traditionele genderideologie waarbij de man de kostwinner is.
Sribi Switi (Surinaams voor 'slaap lekker') is een speelse voorstelling met een universeel verhaal, geïnspireerd door zowel bekende Nederlandse en Surinaamse kinderverhalen en liedjes.
Begroetingen
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand. Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing. Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes.
Tajerblad is rijk aan calcium 180 mg ( kalk) en 2 mg ijzer en bevat de vitaminen A, B2 en C 27 mg. De voedingswaarde per 100 gram is 33 kcal, 2 gr koolhydraten en 2gr eiwitten. Het spoorelement ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en het zuurstoftransport in het lichaam.
Surinaamse Groene bladgroenten
De oplosbare vezels zijn cholesterolverlagend en de niet-oplosbare vezels zijn stimulerend voor een goede spijsvertering. Daarnaast bevatten de Surinaamse groene bladgroenten veel aminozuren, te vinden in spinazie, tayerblad, kankoen dagoeblad, enz.
Amsoi bestaat uit lichtgroene, tamelijk ruwe bladeren. Het blad lijkt op dat van raapstelen, maar dan groter. De smaak is een tikje bitter en pittig.