Van alle dialecten in Vlaanderen staat het West-Vlaams veruit het sterkst, ondanks het feit dat er nu en dan wel lacherig over oeze toale wordt gedaan.
Nederlands is een van de twee officiële talen in België. Het wordt voornamelijk gesproken in de noordelijke regio van Vlaanderen. Belgisch Nederlands (nl-BE) heeft een eigen accent en uitspraak, die kan verschillen van Standaard Nederland. Het bevat ook woorden uit andere talen, zoals Frans en Duits.
In feite kun je niet zeggen dat de Belgen een accent hebben: het Vlaams is net als het Nederlands ontstaan toen mensen één taal gingen spreken. Uit veel verschillende streektalen zijn het Nederlands, gebaseerd op het Hollands, ontstaan en het Vlaams, dat veel meer gericht is op het Brabants.
West-Vlaams, Oost-Vlaams, Antwerps, Limburgs, Gents… zijn voorbeelden van de vele Vlaamse dialecten. Vlaams is dus geen officiële taal, wel een regionale variant. De dialecten geven elk de Belgisch-Nederlandse taal een bijzondere kleur en verfijning.
Recruiters discrimineren echt niet alleen op leeftijd, geslacht of achternaam. Ook een aparte stem of een dialect kan de kansen van een kandidaat al behoorlijk beïnvloeden, zo blijkt. Dat het in een sollicitatiegesprek niet alleen gaat om wát verteld wordt, maar ook om het hóé, dat wisten we al.
De 7 652 personen die aan het onderzoek hebben meegedaan, rapporteren dat zij 149 verschillende talen en dialecten spreken. Ruim drie kwart van de deelnemers spreekt Nederlands thuis. De rest spreekt thuis een regionale taal (10,2 procent), een dialect (5,4 procent) of een andere taal (8,2 procent).
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
Het Nederlands is de moedertaal van ongeveer 60% van de ruim 11 miljoen inwoners van België. Het is de enige officiële taal in het Vlaams Gewest en, naast het Frans, de gelijkberechtigde officiële taal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Vlamingen zijn koplopers als het gaat om beheersing van het dialect. Van de 4.007 Vlaamse deelnemers zegt 52 procent een dialect of 'iets tussen dialect en Nederlands in' te spreken. Van de 3.195 Nederlandse deelnemers is dit slechts 24 procent.
Vlamingen zijn niet zuiver Germaans, maar stammen grotendeels af van de Franken die in de derde eeuw vanuit het hertogdom Franken in het huidige Duitsland naar de gebieden trokken die de Romeinen in de derde eeuw hadden verlaten.
Ça va wordt in het (Belgisch) Nederlands nog steeds gebruikt als equivalent van Het gaat. Hoewel dit moeilijk te achterhalen valt, vindt het gebruik ervan allicht zijn oorsprong in tweetalige milieus of milieus met veel contacten tussen de twee talen, zoals in Brussel.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Vlaanderen is de noordelijke deelstaat van België, waar Nederlands de officiële taal is. De deelstaat werkt volledig autonoom op haar eigen bevoegdheden via het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering. Vlaanderen behoort tot de federale staat België.
Die zijn de voertaal in verschillende delen van het land: in Vlaanderen, de noordelijke helft van het land, spreekt men Nederlands; in Wallonië, de zuidelijke helft van het land, spreekt men Frans en 9 gemeenten in het oosten van van Wallonië vormen de Duitstalige gemeenschap.In het centrum van België ligt het Brussels ...
Het belangrijkste verschil tussen het Nederlands en Vlaams is de uitspraak. Wie ooit zowel Nederlands als Vlaams heeft gehoord, weet dat de taal anders klinkt. Een tv-presentator van de VRT klinkt niet hetzelfde als een presentator van de NPO (omroep in Nederland). Zo kenmerkt het Vlaams zich door de zachte 'G'.
59% van de Vlamingen spreekt Frans en nog eens 53% spreekt Engels.
In 1830 werd België voor het eerst een onafhankelijk land: Frans werd de officiële taal. Maar in het noorden bleven veel mensen Nederlands spreken. Het taalconflict is dus al lang geleden ontstaan. En is nog steeds aanwezig.
In België spreken de inwoners Frans, Nederlands of Duits, afhankelijk van de regio waar ze wonen. De drie verschillende regio's heten gemeenschappen.
Gent, de meest Nederlandse stad van België, draagt veel sporen. van de vijftien jaar (1815-1830) waarin het huidige Nederland en België samen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden vormden.
Pas in 1839 werd België door Nederland erkend door koning Willem I. Hij eiste om Limburg en Luxemburg volledig in handen te blijven. Toch ging dit niet zomaar, de Belgen wilde dit ook. Uiteindelijk ging het oostelijke gedeelte van Limburg naar Nederland (de tegenwoordige provincie (Nederlands-)Limburg).
In de vijfde eeuw kwamen in onze regio's diverse West-Germaanse volkeren wonen. Uit de diverse dialecten die ze spraken, ontwikkelde het Nederlands zich als aparte taal, los van het Engels en het Duits. In de middeleeuwen was het Nederlands al een bloeiende cultuurtaal, ook in de literatuur.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Het Duits natuurlijk. Het is een Germaanse taal. Engels ook, maar dat is veel minder te merken.