Een koelbox of koelkast op 12 of 24 Volt is ideaal in een tent, camper, caravan, boot, camping of tuinhuis. Maar een koelbox trekt wel veel stroom. Je moet dan grote lood-accu's hebben (of een grote Power Station). En minstens 300W aan zonnepanelen.
Wil je je koelkast dus koel houden zal je een opbrengst van MINIMAAL 60 Watt moeten hebben dus zonnepanelen van 120 W. pp (piek-piek) is geen luxe. Voor de avonden heb je vanzelfsprekend een accu nodig om stroom op te slaan. Bij 60W verbruik op 12 Volt is dit 5 Amp.
Tussen een absorptie-koelkast en een compressor-koelkast zit qua koudewerking geen verschil. Het enige verschil is dat de kringloop bij een compressor-koelkast met behulp van een compressor aan de gang wordt gehouden en bij de absorptiekoelkast doet dat de zwaartekracht.
Erg zuinig in verbruik, een compressor koelkast gebruikt gemiddeld 45 tot 100 Watt. Omgerekend is dit dus: (Ampère = Watt / Voltage) 45 watt / 12Volt = 3.75 Ampère. Een compressor koelkast koelt altijd goed en hard!
Een koelbox of koelkast op 12 of 24 Volt is ideaal in een tent, camper, caravan, boot, camping of tuinhuis. Maar een koelbox trekt wel veel stroom. Je moet dan grote lood-accu's hebben (of een grote Power Station). En minstens 300W aan zonnepanelen.
Over het algemeen zal een koelkast tussen de 0,5 kWh tot 1 kWh per dag verbruiken.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
VOORDELEN COMPRESSOR KOELKAST
Het grootste voordeel van de compressor koelkast is dat de buitentemperatuur geen invloed heeft op de koelprestaties. Zelfs bij temperaturen boven de 35 graden blijven drankjes en eten met een compressor koelkast gekoeld.
Een compressorkoelkast verbruikt, afhankelijk van de grootte, tussen de 40 en 65 watt. Een absorptiekoelkast verbruikt weliswaar zo'n 250 watt, maar enkel tijdens het rijden, verder is het een stuk voordeliger om een absorber op gas te laten werken.
Koelkast: 70 – 120 watt.
De koelkast is voorzien van een automatische energiekeu- zesysteem (AES) waarmee het bedrijf en de energievoor- ziening wordt gestuurd. Voor het selecteren van de energiebron is geen bediening met de hand nodig.
Koelkast. 150 tot 200 watt voor een koel- en vriescombinatie van energieklasse A+. Voor een toestel van energieklasse C tot 350 watt.
Een gemiddeld tafelmodel is zo'n 60 Watt. Plus het lampje van 25 Watt. Samen zit je nog onder de 100 Watt. Je zit wel met een piekstroom tijdens het opstarten.
Heb je een 100 watt (W) zonnepaneel, dan levert die 100W x 4 uur = 400 wattuur (Wh). Wij hebben bijvoorbeeld 360 watt aan zonnepanelen op onze eerste camper, dus onze opbrengst is gemiddeld 360W x 4 uur = 1440Wh.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Energieverbruik van een oude koelkast
Een oude koelkast vreet echt energie. Een koelkast van 25 jaar oud kost bijvoorbeeld elk jaar 500 kWh aan stroom. Dat is ongeveer 115 euro op de energierekening.
De zon laad via het zonnepaneel de accu op. De accu voorziet de koelbox van stroom. Je sluit het zonnepaneel op de accu aan, vervolgens de accu op de koelbox. De accu inschakelen en koelen maar.
Er zit een temperatuursensor in de ventilator, waardoor de ventilator precies weet wanneer het te warm wordt. Dan blaast hij simpelweg de warme lucht door het rooster naar buiten, waardoor de circulatie weer op gang komt en je koelkast weer goed gaat werken.
Koelbox is 40W, dus dat trekt ongeveer 3,3 Ampere.