Volgens de verzekeringsmaatschappij is de kans om een aanrijding te veroorzaken gemiddeld 2,26 procent. Seat zit hier met 2,7 procent het verst boven, gevolgd door BMW (2,62 procent) en Audi (2,49 procent). Bestuurders van auto's van deze merken komen dus relatief het vaakst tot een botsing met anderen.
Wat is het veiligste automerk? “Daar is een nogal verrassend antwoord op: het is Porsche. Per 1.000 Porschewagens die in 2020 rondreden, gebeurden er 2,3 ongevallen. Op plaats twee staat Volvo, met 3,7 ongevallen per 1.000 voertuigen.
Uit het onderzoek van de Consumentenbond komt Suzuki als betrouwbaarste merk naar voren, met een zeer hoge score voor alle modellen van Suzuki in het onderzoek. Alle Suzuki's in het onderzoek krijgen een zeer hoge score: zo behaalt de Ignis een 8,6, de Swift een 8,3, de S-Cross een 8,8 en de Vitara zelfs een 8,9.
Leeftijd van verkeersdoden
Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe, met 59 procent ten opzichte van 2021. Dit komt vooral door meer verkeersdoden onder fietsers van deze leeftijd; 150 in 2022, tegen 94 het jaar ervoor.
Overdreven en onaangepaste snelheid zijn dé belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen.
Mannen hebben een negatievere invloed op andere bestuurders volgens dit onderzoek: 73% tegenover 54% bij vrouwen. Daarnaast rijden mannen tussen de 18 en 24 jaar de meeste schade.
De meest storingsgevoelige auto is volgens de Adac een tien jaar oude Kia Cee'd. De Duitse pechhulpverleners moesten vorig jaar bijna 3,4 miljoen keer uitrukken. Ten opzichte van 2019 is dat een daling van bijna 10 procent. Dit komt ongeveer overeen met de afname van het verkeersvolume door de coronapandemie.
Betrouwbare automerken
Zo staat Toyota met stip op 1, met een rapportcijfer van 8,7 voor alle modellen. Daarna volgen Suzuki (8,6), Honda (8,5), Mazda (8,5), Subaru (8,5), Hyundai (8,3), Mitsubishi (8,1) en Kia (7,9). Wil je een betrouwbare auto? Dan kom je dus al gauw uit bij een Aziatisch merk.
De consumentenbond bekroonde de Volkswagen Polo in 2021 tot de meest betrouwbare auto.
Op nummer 1 staan onze vrienden van BMW. In de eerste 10 jaar dat die auto rondrijdt, ben je als eigenaar bijna 18.000 dollar kwijt. Dat is met een gemiddeld jaarkilometrage en regulier onderhoud. Mercedes, Cadillac, Volvo en Audi completeren de top 5.
Hoewel de Subaru Outback overall de veiligste auto van 2022 is, scoort de Lynk & Co. 01 het best op veiligheid van de volwassen inzittende.
CarVertical interpreteert het als volgt: "Het is niet verwonderlijk dat rode auto's vaker bij ongelukken betrokken zijn. Sportwagens worden meestal rood gelakt, en liefhebbers van snelheid kiezen eerder voor rode auto's. Dat volstaat om te verklaren waarom rode auto's bovenaan deze lijst staan."
De meeste veilige kleuren
Er worden minder ongelukken gemeld met een gele, groene of rode auto dan met grijze, zwarte en witte auto's. De meest onveilige kleur is roze, volgens het verbond.
De winnaar is Suzuki met gemiddeld een 8,5. Mitsubishi zit daar met een 8,4 net achter.
Koenigsegg Jesko Absolut (De snelste auto ter wereld)
Koenigsegg claimt dat de Jesko Absolut de snelste auto ter wereld is. Met zijn 1600 pk haalt voortkomend uit een 5,0-liter V8 met twee turbo's, moet het Zweedse snelheidsmonster 531 kilometer per uur halen.
Waar BMW een score van '81' pakt, staat Mercedes juist in het rijtje van de laatste tien, met een score van '56'. Audi, vorig jaar nog zesde, haalt net de staart van de top-10, met een score van '74'. Scores zijn berekend op vier pijlers, te weten betrouwbaarheid, veiligheid, rijtesten van CR zelf en klanttevredenheid.
Toyota vertoont minste mankementen
De gegevens zijn per merk en type auto opgeteld en gemiddeld. Hieruit blijkt dat Toyota de minste mankementen vertoont en met het overall rapportcijfer 8,7 het betrouwbaarheidsonderzoek wint. En daarom heeft Toyota het predicaat 'meest betrouwbaar 2019' ontvangen!
Vrouwen nemen minder risico's
Talloze cijfers bevestigen dit: vrouwen houden zich beter aan snelheidslimieten dan mannen, bellen en appen minder achter het stuur, dragen vaker hun veiligheidsgordel en rijden zelden door oranje. Mannen blazen bovendien vier keer vaker positief tijdens een alcoholcontrole.
Nederlandse mannen en vrouwen
In 2019 kwamen 465 mannen om in het verkeer, hier tegenover stonden 196 vrouwen. Dit betekent dat het aandeel mannelijke verkeersslachtoffers rond de 70% ligt. Ook komt rijden onder invloed vaker voor bij mannen, aldus Trimbos.