Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
De meeste houtkachels geven in meer of mindere mate stralingswarmte af. Stralingswarmte is warmte die de lucht en vlakken (en koude lichamen) rond de kachel snel opwarmt. Kenmerkend voor straalkachels is dat de kachel zelf heel warm wordt en dus niet in de buurt van brandbare muren of meubels kan staan.
Als je het hele huis wilt verwarmen kun je er voor kiezen om bovenlangs ventilatiemogelijkheid te maken en dan de koele lucht het verst weg van de kachel juist richting de kachel blazen. Koude lucht is zwaarder en zal er voor zorgen dat de warme lucht weer de andere kant uit komt.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Een keramische kachel geeft de meeste warmte af, als het gaat om de warmte die direct uit een kachel komt. Een keramische kachel is klein van stuk, maar geeft heel veel warmte af.
Moderne houtkachels van gerenomeerde merken hebben een rendement van zo rond de 85%. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de populaire Contura 850 of de spekstenen Altech Eclips. Een kachel met een uitzonderlijk hoog rendement is de Walltherm Königsspitze. Deze kachel heeft een rendement van maar liefst 93%!
Houtkachels kunnen erg heet worden, en het is belangrijk om u daarvan bewust te zijn als u ze gebruikt. De warmte van een houtkachel kan snel oplopen en tot wel 800 graden Celsius bereiken. Wanneer het vuur brandt zonder toezicht, kunnen de vlammen schade aanrichten.
Een openhaard gebruikt 5 a 6 kilo per uur een moderne HR houtkachel gebruikt 1 a 1 1/2 kilo hout per uur.
De uiteindelijke temperatuur is namelijk afhankelijk van uw houtkachel. Doorgaans bereikt een kachelpijp temperaturen tussen de grofweg 200 en 530 graden Celsius. Door voor een rvs kachelpijp te kiezen, kiest u een pijp die bestand is tegen dergelijke temperaturen.
Hout brandt niet
150 graden Celsius in houtgassen die bij een voldoende hoge temperatuur reageren met zuurstof. Deze reactie of oxidatie resulteert in zichtbaar vuur. Nagenoeg volledige verbranding vindt plaats vanaf ca.700 graden.
Aansteken vanaf de bovenkant doet u door blokken hout dicht op elkaar te stapelen en vervolgens bovenop een klein vuurtje te maken, zodat de stapel van boven naar beneden ontbrandt. De kachel is dan sneller op temperatuur en de gassen verbranden beter.
Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval.
Een houtkachel met een te klein vermogen zal de ruimte nooit warm krijgen, hoe hard je ook stookt. En een kachel met een te groot vermogen maakt het al gauw te warm. Dan zul je de luchttoevoer sterk moeten beperken, waardoor de verbranding niet optimaal is.
Bij 90% van de mensen die last hebben van een slechte trek is de oplossing heel simpel: Het kanaal met een meter verlengen. Vaak doet het wonderen om het kanaal met een meter te verlengen, hierdoor komt de eindkap meer in de openlucht te staan en zal de trek verhogen.
De blokken hebben een hoge dichtheid die zorgen voor een lange brandduur. De persing maakt dat de briket niet makkelijk aangaat. Zorg dus eerst dat je kachel of haard al brandt en warm is. Doe dan een ECHT® Haardblok erop.
Door de thermostaat lager te zetten en in plaats daarvan jouw ruimte met een houtkachel te verwarmen, kun je jouw gasverbruik aanzienlijk verminderen. De besparing kan oplopen tot wel 50%. Uiteraard is dit van verschillende aspecten afhankelijk.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Tussen de 200 en 1000 euro per jaar kun je besparen
Tot slot is het belangrijk om te weten dat eigenaars van houtkachels tussen de 200 en 1000 euro per jaar kunnen besparen op hun energieverbruik.
Als het op warmteafgifte aankomt, produceren houtgestookte haarden doorgaans de meeste warmte. Ze verbranden hout om warmte te produceren, waarbij energie vrijkomt in de vorm van warmte, licht en emissies, die naar buiten kunnen worden afgevoerd.
Het verschil van gietijzer ten opzichte van staal is dat het een stuk duurzamer is en, indien de gietijzeren houtkachel goed onderhouden wordt, tientallen jaren meegaat. Doordat gietijzer in een mal wordt gegoten, is het mogelijk om hier allerlei figuren en vormen in aan te brengen.