Messing schroeven worden gebruikt voor sanitair.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Spaanplaatschroeven. Spaanplaatschroeven zijn een van de meest gebruikte schroeven onder doe-het-zelvers, timmermannen en andere vakmannen. Voor spaanplaat, houtvezelplaat en andere houtmaterialen gebruik je spaanplaatschroeven. De schroeven hebben een extra brede spiraal zodat ze meer grip hebben in het materiaal.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Gegalvaniseerde schroeven zijn bedekt met een extra laagje metaal dat roesten tegen gaat. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van zink, maar er kan ook nikkel of chroom gebruikt worden.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan VZ schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer. Ondanks dat een RVS schroef vaak duurder is dan verzinkt is het op de lange termijn toch een betere keuze.
SPAX glaslatschroeven
Voordelen van de schroeven zijn dat kop van de schroef moeiteloos verzinkt in de glaslat, daarom is voorboren ook niet nodig. De schroeven worden lichter en sneller ingedraaid door de freesribben onder de kop en de extra diepe bitaansluiting.
Bij montage op metaal verdienen schroeven met een fijne draad de voorkeur, bij montage op hout kunt u beter een schroef met een grovere schroefdraad gebruiken. Let erop dat als je pluggen voor een gipsplaat nodig hebt je hier de speciale gipsplaatpluggen voor kiest.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Bij elke uitsparing hoort een aparte schroevendraaier of schroefbit. Een eenvoudige richtlijn is: hoe meer hoeken de uitsparing in de kop heeft, hoe meer grip je met je gereedschap hebt op de schroef en hoe meer kracht je kan zetten! Schroefweetje: Hoe meer schroefdraad hoe beter de schroeven verbinden.
Gipsplaatschroeven zijn gefosfateerd en daardoor zwart. Dit betekent dat deze schroeven niet roesten als je stucwerk of latexverf aanbrengt, en zorgt er ook voor dat het stucwerk of de verf beter hecht.
2,5 keer de dikte van de plank. Dus bij een plank van 21 mm dik gebruik je een schroeflengte van 21 x 2,5 = +/- 50 mm. Al onze schroeven hebben al de juiste diameter die bij de schroeflengte hoort.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
De schroeven moeten namelijk een hoog draagvermogen hebben, waarbij ook een snelle montage een vereiste is. Er zijn daarbij enkele verschillende uitvoeringen, waaronder staal en roestvrijstijl. Hierdoor heb je altijd betonschroeven die gebruikt kunnen worden in zowel gescheurd als ongescheurd beton.
Wirox is de nieuwe coating van Spax die niet alleen een betere corrosiebescherming biedt; een stuk beter dan vereist is voor de conventionele zinken coating. Daarnaast heeft deze coating een aanzienlijk hogere oppervlaktehardheid. Dit zorgt ervoor dat de Spax Wirox extreem geschikt is voor buitengebruik.
Bij voldraad loopt het schroefdraad van de punt tot aan de kop, terwijl het bij deeldraad halverwege stopt. Dit is belangrijk omdat een deeldraadschroef meer aantrekt. Daardoor worden bij houtconstructies de constructiedelen strakker tegen elkaar aangetrokken en komt er geen ruimte tussen.
Vlonderschroeven zijn grote, stevige schroeven. Bedoeld voor buitengebruik. Door de speciale hardheid en de speciale eigenschappen van deze schroef, is hij uitermate geschikt voor veelvuldig buitengebruik bij allerlei harde houtsoorten. Natuurlijk heb je verschillende maten vlonderschroeven.
RVS Schroeven
RVS staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!). Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof bevatten.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.