Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'.
Is inademen van glaswol gevaarlijk? De vezels van glaswol zijn heel klein. Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken.
Langdurige blootstelling leidt juist tot een droge en rode huid, terwijl pijnlijke kloven en blaren ook op kunnen treden. Bij inademing van de vezels kan dit leiden tot irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen.
Glasfilamenten, glaswol, steenwol en slakkenwol behoren tot groep 3, niet in te delen als kankerverwekkend voor mensen. Het internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker heeft glasvezels en keramische vezels ingedeeld als groep 2B, mogelijk kankerverwekkend voor mensen.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen.
Wat is de brandwerendheid van ROCKWOOL steenwol? De brandwerendheid van een bouwconstructie of bouwdeel is de mate waarin dit element gedurende een bepaalde tijd weerstand kan bieden aan een gestandaardiseerde hittebelasting (standaardbrandcurve).
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'. Honderden wetenschappelijke studies bevestigen deze bevindingen.
De stoffen die vrijkomen met glaswol en steenwol komen uiteindelijk in de longen en zorgt voor kleine littekenweefsels (fibrose) in de longen die de ruimte van de lucht inneemt waardoor letselschade slachtoffers van glas en steenwol daardoor steeds minder goed kunnen ademen.
Bij de verwerking van glaswol en/of steenwol is het aanbevolen om een beschermende overall, veiligheidsbril en handschoenen te dragen om aanraking met de splinters te voorkomen. Bij het werken met glas- of steenwol is het aanbevolen om dezelfde beschermingsmiddelen te gebruiken als bij het werken met asbest.
De stoffen die vrijkomen bij het werken met glaswol kunnen ingeademd worden en daarmee in de longen terechtkomen. In de longen zorgt dit uiteindelijk voor littekenweefsel (fibrose) die de ruimte van de lucht in de longen inneem en mensen steeds minder goed kunnen ademen.
Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.
Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
Steenwol of glaswol verschil
Allereerst is het gemaakt van verschillende materialen. Glaswol bestaat met name uit glas en zand, terwijl steenwol gemaakt is van basaltsteen en diabaas. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm, want de isolatiewaarde is ongeveer gelijk.
Veel mensen krijgen doordat ze worden blootgesteld aan glaswol en steenwol een allergische reactie of irritaties op de huid. Dit kan bijvoorbeeld gaan rode bultjes en jeuk. Bij langdurige blootstelling wordt de huid rood en droog, waarbij blaren en kloven kunnen ontstaan.
Vochtwerend: glaswol is niet gevoelig voor vocht en schimmel. Het kan niet rotten en vormt dus evenmin een voedingsbodem voor ongedierte. Brandwerend: glaswol is vuurvast.
Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C. Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)."
Aan de zuivere wol die voor dit materiaal geselecteerd en vervaardigd wordt, zijn geen chemicaliën toegevoegd. Het materiaal dat voor 80% bestaat uit gerecycled glas, is dan ook volledig afbreekbaar en 100% duurzaam.
Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend. Hierdoor is steenwol ook niet gevoelig voor de vorming van schimmel in huis en op de muren en zal optrekkend vocht verleden tijd zijn.
Dampopen steenwol: geen condensatie
ROCKWOOL steenwol is dampopen en voorkomt condensatie. Waterdamp vindt moeiteloos een weg naar buiten door dampopen steenwol, zonder te condenseren in het materiaal.
Om rotswol isolatieplaten en dekens op maat te snijden gebruik je het RockTect Knife. Het isolatiemes is gemaakt van gehard materiaal en snijdt moeiteloos door rotswol zonder bot te worden. Met het extra lange lemmet kun je bovendien gemakkelijk door een dikke isolatierol of isolatieplaat snijden.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Steenwol absorbeert geluid in sterke mate en vermindert geluidstrillingen aanzienlijk. Een met ROCKWOOL steenwol geïsoleerde wand kan bijvoorbeeld al gauw zorgen voor een geluidsvermindering van 45 dB of meer.
ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie. Steenwol isolatie absorbeert geluid en vermindert geluidstrillingen. Het toepassen van steenwol isolatie in daken, gevels, muren, wanden, plafonds en vloeren zorgt voor een effectieve geluidsisolatie.