U bent ongeveer 6 tot 10 uur bezig met het basiscertificaat A1-A3. Dit hangt onder andere af van uw voorkennis en leertempo. U bent voor het aanvullend certificaat A2 ongeveer evenveel tijd kwijt.
Hoe ziet het examen eruit? Het Basiscertificaat A1-A3 examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor het Aanvullende certificaat A2 examen maakt u 30 meerkeuzevragen. Daarbij kunt u kiezen om het examen online of op locatie met pen en papier te maken.
Alhoewel het behalen van een vliegbewijs niet heel moeilijk is, kiezen toch veel mensen om hem niet te halen. Mensen om mij heen kiezen toch snel voor een drone onder de 250 gram. Door een drone onder de 250 gram te kiezen hoef je een geen opleiding(en) te doen.
Het uitgangspunt is dat alle dronepiloten over enige basiskennis moeten beschikken om te kunnen vliegen met drones. Je krijgt vragen over van vliegveiligheid, luchtruimbeperkingen, luchtvaartregelgeving en veel vragen over meteorologie.
De kosten van de drone opleiding en het examen zijn 99 euro. Bent u reeds in het bezit van het Basiscertificaat A1-A3 en bent u alleen geïnteresseerd in het Aanvullende certificaat A2? Dan kunt u ervoor kiezen om het Aanvullende certificaat A2 los te bestellen en zo uw EU Dronebewijs compleet te maken.
Aanvullend certificaat (A2)
Elke dronevlieger die met drones vliegt vanaf 500 gram tot 2 kilo in bebouwde omgeving in de open categorie. Met het EU Dronebewijs kunt u in de EU, Zwitserland, IJsland en Noorwegen vliegen.
Als u met uw toestel (500 gram tot 2 kilo) wilt vliegen in bebouwde omgeving, dan heeft u het Aanvullend certificaat A2 nodig. Hiermee kunt u vliegen in subcategorie A2. Om het het Aanvullend certificaat A2 aan te kunnen vragen bij de RDW heef u eerst het Basiscertificaat A1-A3 gehaald.
Vliegbewijs aanvragen bij RDW
Na het behalen van de online kennistest, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW-website. Via die link vraagt u het vliegbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vliegbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd.
Camera drones, de allergrootste groep, zit tussen de 250 en 2000 euro in (plaatje bovenaan het artikel). Je kunt pas echt goede camerakwaliteit verwachten vanaf ongeveer 400 euro. Professionele dronepiloten gebruiken drones van minimaal 1500 euro.
Voor het vliegen met een drone lichter dan 250 gram met een camera geldt dat een RDW-registratie voldoende is. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor vliegers geldt dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten en rond vliegvelden.
De kosten van het registreren van je drone zijn laag, maar moet je wel elk jaar doen. Het exploitantnummer is namelijk maar voor 1 jaar geldig. In Nederland betaal je voor de eerste keer 23 euro. De kosten van verlenging zullen lager zijn, namelijk 13 euro.
Het vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf de datum dat u het online theorie-examen heeft gehaald. Na 5 jaar doet u opnieuw examen en vraagt u een nieuw vliegbewijs aan. Exploitantnummer: Het exploitantnummer is 1 jaar geldig.
Om aan de slag te kunnen als Drone piloot is er een speciale opleiding. Vaak heeft de Drone piloot al een opleiding gevolgd of is al werkzaam bij een bedrijf dat met drones werkt. Vaak heeft de Drone piloot eerder al een technische opleiding zoals bijvoorbeeld werktuigbouwkunde gevolgd.
Voor drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. Maar de piloot: hoeft zich alleen te registreren bij de RDW als de drone een camera heeft; hoeft geen kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te hebben.
Zo zal het EU dronebewijs voorzien worden van de naam van de houder van het theoriebewijs, een aanduiding voor welke subcategorie (A1-A3) in de open category het bewijs geldt, wat de verloopdatum is van het bewijs en door welke instelling het bewijs is afgegeven.
Een drone kan ongeveer tussen de 15 en 35 minuten vliegen. Dit geldt voor hobbydrones die worden verkocht aan het grote publiek. Dit zijn veruit de populairste drones in de wereld. Ik heb het dus niet over speelgoeddrones of militaire drones, deze vliegtijden lopen veel verder uiteen.
En het is natuurlijk ook gewoon leuk speelgoed, zo'n drone. Het besturen geeft je een enorme kick en een gevoel van vrijheid. Maar helemáál vrij ben je niet: je mag niet zomaar overal filmen en kan in het ergste geval flink in de weg vliegen.
1. EHang 184 – $300.000. De Ehang 184 is een 'driveable drone' project van het Chinese bedrijf Ehang, met een ongelooflijk prijskaartje van 300.000 dollar.
De minimumleeftijd om met een drone, zwaarder dan 250 gram, te mogen vliegen is 16 jaar in Nederland. Leeftijd mag per EU lidstaat nog worden verlaagd tot 14 jaar (specifieke categorie) en 12 jaar (open categorie). Het kan dus zijn dat je in een ander EU lidstaat wel mag vliegen als je jonger bent dan 16 jaar.
GoDrone app. De app richt zich specifiek op dronepiloten in Nederland. Het is gelanceerd door Luchtverkeersleiding Nederland (LNVL). Het is een app die laat zien waar je mag vliegen met een drone.
Een drone wordt als speelgoed beschouwd als deze bedoeld is voor kinderen onder de 14 jaar en ontworpen is volgens de veiligheidsvereisten voor speelgoed (richtlijn 2009/48/EG ). In de praktijk wordt dat aangegeven door een CE-logo : hetzij op de verpakking.
Met een drone tot 2 kilogram mag je vliegen in de Open subcategorie A2. Extra voorwaarde is wel dat je minstens 50 meter afstand houdt van personen; Drones die zwaarder zijn dan 2 kilogram (maar niet zwaarder dan 25 kilogram) vallen in de Open subcategorie A3.
DJI Mini 2: de Mini 2 is veruit de beste drone onder de 250 gram op dit moment. Hij is slechts 249 gram en valt dus in de categorie van drones onder de 250 gram. Ingeklapt is de drone ongeveer net zo groot als je telefoon. Het is één van de enige drones onder de 250 gram waarmee je aardige luchtbeelden kunt maken.