Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen met elastiek bij elkaar in kleine bossen. Bind de bloemen per soort en in gelijke bundels bij elkaar. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde, donkere plaats die je goed kan ventileren. Een goede plek is hiervoor is bijvoorbeeld de zolder.
Bewaren van droogbloemen
Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen, zo blijven ze langer in hun vorm en zijn ze minder breekbaar. Bind de gedroogde bloemen bij elkaar of zet ze in 1 of meerdere vaasjes. Zet de bloemen vervolgens op een plek waar de luchtvochtigheid niet al te hoog is.
Hang de bloemen ondersteboven op een droge plek. Verdeel eventueel de bloemen in losse groepjes, zodat iedere bloem goed kan drogen. Afhankelijk van het gewenste resultaat laat je het boeket drogen (gem. 3-4 weken).
Om de droogbloemen langer mooi te houden, moet je ze zoveel mogelijk uit de zon houden en niet te dicht in de buurt van een verwarming of kachel zetten. Verder is het niet raadzaam om de droogbloemen in een vochtige ruimte te plaatsen zoals een badkamer. Hier kunnen de droogbloemen namelijk niet goed tegen.
Met voorspellende weerberichten kun je rekening houden met de bloemen die je uitkiest voor je boeket. Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte. Of denk aan een mooi boeket zonnebloemen.
Om je droogbloemen stofvrij te houden kun je ze het beste eerst inspuiten met een beetje haarlak. Hierdoor hecht het stof zich niet aan de bloemen. Daarnaast zorgt een laagje haarlak er ook voor dat je droogbloemen minder snel uitvallen en dat de takken minder snel breken.
Droogbloemen kunnen dus niet verwelken. Hierdoor kun je veel langer met een bos doen en kost het je dus ook veel minder geld. Een bos droogbloemen kost ongeveer net zoveel als een normale bos bloemen, maar je zult geld besparen omdat je minder vaak een nieuw boeket hoeft aan te schaffen.
Zet droogbloemen niet in een vaas met water
Hoewel een vaas met helder water natuurlijk erg mooi kan zijn, is het belangrijk dat jij je droogbloemen ook echt wel droog houdt. Droogbloemen zijn namelijk bloemen die reeds dood en gedroogd zijn. Ze hebben met andere woorden geen water meer nodig.
2: Gebottelde droogbloemen
Droogbloemen in een vaas zijn leuk. Wat je ook kunt doen is vazen of glazen flessen vullen met droogbloemen. Laat ze qua lengte wat verspringen voor een speels effect, maar voorkom dat ze boven de fles of vaas uitsteken.
Droogbloemen houden van schaduw en blijven het langst mooi binnenshuis. Houd ze uit direct zonlicht, hierdoor de kleuren vervagen en de bloemen broos kunnen worden. Bewaar droogbloemen niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen ze slap en bruin worden.
Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen met elastiekjes bij elkaar in kleine bossen. Hang ze vervolgens ondersteboven op een warme en droge plek, zoals de zolder. Om de originele kleur te behouden, kunnen bloemen het best in het donker drogen. Hoe sneller ze drogen, hoe beter het resultaat.
Je kan er wel enkele laten hangen voor de sier maar deze blijven vaak niet mooi. Hierna bundel je de stengels (van één enkele soort) samen en doe je er een elastiekje rond. Je knipt een stuk touw af en hangt ze ondersteboven in een donkere ruimte. Wanneer je ze ophangt, zorg dan dat ze niet te dicht bij elkaar hangen.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
' of 'hoe lang blijven droogbloemen goed'? Dit zijn geen rare vragen, want verse bloemen blijven met goede verzorging ongeveer 10 dagen goed en als je mazzel hebt 2 weken. Droogbloemen blijven daarentegen veel langer goed. De houdbaarheid van een droogbloem is ongeveer een half jaar.
Geef droogbloemen geen water. Hierdoor kan het gaan schimmelen. Droogbloemen zijn verse bloemen die gedroogd zijn, hierdoor kunnen ze extra kwetsbaar zijn. Let op dat je er niet te veel tegen aan stoot.
Hang een bos bloemen of gras op zijn kop in een donkere en goed geventileerde ruimte. Harde of stevige bloemen en gewassen zijn het meest geschikt om te drogen. U kunt zelf traditionele droogbloemen maken door bossen bloemen of grassoorten op z'n kop in een donkere, liefst goed geventileerde plaats te hangen.
Je kunt gewoon een boeket in een vaas zetten, maar je kunt er ook nog meer leuke dingen mee doen. Knip de droogbloemen kort af en stop ze in een flesje. Vooral een mix van verschillende bloemen is erg leuk. Vervolgens kun je dit flesje gewoon neerzetten als decoratie, of je kunt hem gebruiken als kandelaar.
Rol de bloemen en bladeren heel voorzichtig plat met een roller. Je kunt je vondsten ook (bij gebrek aan een pers) laten drogen tussen de bladeren van een zwaar boek, dit in combinatie met een baksteen om het nog eens extra te verzwaren. Vergeet niet om vloeipapier of muslin tussen de bloemen te plaatsen.
Je maakt je kunstbloemen het gemakkelijkst schoon met behulp van een Swiffer of plumeau. Als je dit regelmatig doet, is wassen niet nodig. Zit er toch wat meer stof in en tussen de kunstbloemen? Geen probleem! Gebruik dan bijvoorbeeld perslucht.
Zijden bloemen wassen
Als de zijden bloemen er grauwig uit gaan zien dan kun je ze wassen in lauw water met een zacht sopje wat geschikt is voor fijne stoffen. De bloemen onderdompelen in een emmer of een grote bak, wat met de handen zachtjes kneden en zo min mogelijk uitwringen. Naspoelen met schoon lauw water.