U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen. Ook naar een Europees land zonder grenscontrole.
U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. Dit kan zijn een paspoort of een identiteitskaart. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waarin u verblijft of doorheen reist.
Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Uw Nederlandse rijbewijs is in het buitenland niet geldig als identiteitsbewijs. Buiten Nederland kunt u zich alleen identificeren met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
Let wel: een noodpaspoort aanvragen kan een paar uur duren. Slim om dus eerder van huis te gaan! Het noodpaspoort is alleen geldig tijdens je reis. Bij terugkomst moet je alsnog een nieuw paspoort aanvragen.
Moet ik mijn paspoort of identiteitskaart meenemen tijdens reizen naar het buitenland? U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
U bent strafbaar als u geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien. U loopt dan het risico op een boete. Dit staat in de Wet op de uitgebreide identificatieplicht.
Op Schiphol ga je normaal gesproken door de paspoortcontrole. Alleen als je naar of vanaf een Schengenland vliegt, hoef je niet je paspoort te laten zien. Zorg er in ieder geval wel voor dat je altijd een geldig paspoort of identiteitsbewijs bij je hebt.
Mensen die de grens passeren
De Koninklijke Marechaussee, een onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht met politiebevoegdheden, zal waarschijnlijk niet in je tas kijken. Dat is omdat ze zich vooral bezighouden met de mensen die de grens passeren, niet met de goederen. Zij voeren de paspoortcontrole op Schiphol uit.
Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. De Koninklijke Marechaussee geeft noodpaspoorten af. Een noodpaspoort kost sinds 1 januari 2022 € 51.
Reist u naar het buitenland, dan is binnen Europa een geldige identiteitskaart meestal voldoende. Voor een reis buiten Europa heeft u een paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.
De persoon die het nooddocument wil aanvragen kan bij de ambassade of het consulaat van een bepaald land informeren of dat land een noodpaspoort accepteert. Een noodpaspoort wordt alleen afgegeven voor de reis waarvoor het bedoeld is en is maximaal 1 jaar geldig.
Nee, het is niet toegestaan om binnen Europa te reizen met een verlopen reisdocument. Al wordt er bij het reizen binnen Europa aan de grens soms niet meer gecontroleerd, u heeft altijd een geldig(e) paspoort of identiteitskaart nodig. Voor sommige landen moet het reisdocument meer dan een jaar geldig zijn.
Persoonsdocumenten. Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.
hoe lang duurt de aanvraag? Je reispas is klaar op de zevende werkdag na de aanvraag. Er bestaat ook een spoedprocedure: in dat geval is je reispas klaar op de tweede werkdag na je aanvraag, maar betaal je aanzienlijk meer.
gewone procedure (1 week): 85 euro. spoedprocedure (24 uur): 260 euro. superdringende procedure (4,5 uur): 320 euro. Niet-Belgen superdringende procedure (4,5 uur): 310 euro.
Wie een reispas in spoedprocedure aanvraagt, betaalt tussen de 200 en 300 euro.
Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn. Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet. Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.
Om de ID-check te kunnen uitvoeren heeft u een geldig Nederlands identiteitsbewijs nodig en een telefoon of tablet met NFC-lezer. De NFC-lezer leest informatie van de chip van uw identiteitsbewijs. Of uw telefoon of tablet een NFC-lezer heeft, ziet u in de specificaties van het apparaat.
Als u alleen de Nederlandse nationaliteit heeft, raakt u deze nooit automatisch kwijt, omdat u dan staatloos zou worden. Als u uw Nederlandse nationaliteit onterecht bent verloren, kunt u die misschien terug krijgen.
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Dus als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone
Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen.
Internationaal rijbewijs
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Griekenland, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist. Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen.