Veelgestelde vragen. Waarom kitten na het stucen? Kitten ná het stucen maar vóór het latex spuiten zorgt voor ultra strakke hoeken en aansluitingen bij raam- en deurkozijnen. Daarnaast kunnen kleine drukverschillen worden opgevangen door de enigszins flexibele kitnaad in inwendige hoeken.
Afkitten van naden, kieren en scheuren voor het spuiten of schilderen, voorkomt dat deze ongewenste openingen zichtbaar blijven na het latex spuiten van muren, wanden en plafonds. Nog belangrijker dan vooraf kitten bij het verven of spuiten van donkere kleuren, is afkitten vóór het aanbrengen van lichte kleuren.
Stucwerk kan na verloop van tijd scheuren ontwikkelen. Deze scheuren worden veroorzaakt door zettingen, temperatuurschommelingen en waterschade. Dit kan niet alleen het uiterlijk van het stucwerk aantasten, maar ook vochtschade en schade aan de onderliggende structuur veroorzaken.
Waarom afkitten? Kitten wordt zowel gedaan bij plinten, kieren of naden als de overgang tussen bijvoorbeeld muur en plafond. Door het aanbrengen van de kit creëer je een strakke afwerking en goede afdichting.
Het kitten van muren is eigenlijk onmisbaar voor een langdurig mooi resultaat en voor een strakke afwerking. Je brengt een geschikte kit pas aan na de pleisterwerken, maar voor het schilderen. Bij renovatievliezen breng je de kit aan in de hoeken en op de naden na het behangen.
Kitten voor of na het schilderen? Je weet na het lezen van deze blog dat je het beste ervoor kunt kiezen om het kitten na het verven uit te voeren. Kitten voor het schilderen vergroot de kans op de vorming van scheurtjes in de verflaag door de spanningsverschillen tussen kit en verf.
Gaat u zelf de muren schilderen nadat het stucwerk is aangebracht, dan is het aan te raden om hiervoor acrylaatkit voor te gebruiken. Dit type kit is namelijk overschilderbaar.
Acrylaatkit en polymeerkit zijn overschilderbare kitten. Sterker nog, deze kitten zijn vaak ontworpen om te worden overschilderd. Verf hecht goed omdat ze vrij zijn van siliconen.
Bij sommige merkkitten duurt het bijvoorbeeld 6-12 uur voordat de buitenlaag is gevormd. Bij andere kitten kan dit proces na het aanbrengen slechts 10 minuten duren. Ook vermeldenswaard is dat in veel gevallen de acrylkit binnen 24 uur na het aanbrengen voldoende is uitgehard om over te schilderen.
Renovlies kitten zorgt ervoor dat hoeken die flexible zijn en waar nog verf overheen moet netjes afgewerkt worden. Kit is puur estetisch, het heeft geen functie om bijvoorbeeld te zorgen dat het renovlies vaster komt te zitten.
Loslatend stucwerk ontstaat meestal bij oudere huizen. Als stucwerk los laat van de binnenmuur dan is er vaak ook schimmel of bruine vlekken of uitbloeiend zout. De oorzaak is vaak dat er geen waterkering is tussen de fundering en de muren. Daardoor kan vocht uit de grond optrekken in de bakstenen.
Gaasband Zelfklevend gebruik je om je wanden en/of plafonds te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Eventuele bewegingen of trillingen in de ondergrond van de onderliggende constructie kunnen er namelijk voor zorgen dat er scheuren ontstaan in je woning. Het aanbrengen van gaasband vermindert de kans hierop.
In de winter condenseerde het water van de recirculatie afzuigkap tegen diezelfde gestucte muur. Het daardoor steeds weer moeten opnemen van vocht werd een probleem, het trok in het stucwerk. Het stucwerk bestaat namelijk deels uit water en door een te hoog waterdamp percentage wordt de oppervlakte te zacht.
Glad pleisterwerk is gevoelig voor beschadigingen
Dit is zeker voor mensen met kinderen of huisdieren een nadeel. Daarnaast zijn gladde muren en plafonds gevoelig voor beschadigingen. Dit komt omdat pleisterwerk vaak uit een enkele gipslaag bestaat.
Je weet dat stucwerk droog genoeg is om verder te behandelen als deze een egale kleur heeft. Dit betekend dat er geen natte plekken meer aanwezig zijn. Het stucwerk is dan overschilderbaar of te behangen. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt.
Een vraag die veel gesteld wordt is waarom je tegels eerst moet voegen en dan pas kunt kitten. Het antwoord hierop is eigenlijk heel eenvoudig. Kit hecht namelijk wel op voegmiddel, maar voegmiddel hecht minder goed op kit.
Heb je kaal hout, dan moet je deze eerst gronden, vervolgens kitten en dan nog een keer gronden. Vervolgens afwerken met een lak. De reden dat bij onbehandelde ondergronden eerst een primer moeten worden aangebracht, is omdat dit soort ondergronden zuigend zijn.
Zorg over het algemeen voor een minimale voegbreedte van 6 mm en maximaal 20 mm. De voegdiepte is afhankelijk van de voegbreedte. Tot 12 mm voegbreedte een voegdiepte aanhouden van 6 mm. Daarboven is de voegdiepte de helft van de voegbreedte.
Siliconen zijn nooit overschilderbaar met normale verf. Niet met alkydverf en ook niet met watergedragen verf. Siliconenbesmetting is vaak niet zichtbaar en kan veroorzaakt zijn door siliconenkit, die is aangebracht of door het gebruik van siliconenspray in de nabijheid van het te schilderen opervlak.
Bij sommige beglazingskitten is de elasticiteit van de kit zoveel hoger dan de elasticiteit van de verf, wat kan leiden tot afbrokkeling van de verflaag. Zo zal verf bijvoorbeeld nooit goed op siliconenkit kunnen hechten. In zulke gevallen is de glaskit vervangen een betere optie.
Het wegtrekken van verf (“verf oogt”) kan veroorzaakt worden door aanwezigheid op de ondergrond van (condens)water, vet, was, siliconen of andere verontreiniging.
Stucwerk heeft van nature een sterk zuigende werking. Ga je een gestucte muur verven zonder voorstrijk, dan zul je meer verf nodig hebben aangezien een hoop verf opgezogen zal worden. Daarnaast moet je een gestucte muur verven om de vorming van banen en strepen te voorkomen.
Als je nieuw stucwerk gaat schilderen, is het van belang dat deze laag de tijd heeft gehad om voldoende te drogen. Nat stucwerk schilderen is een slecht idee. Dit kan leiden tot slecht hechtende verf en bladderende verflagen.
Op bepaalde types kit kan verf niet goed drogen, vandaar dat het plakkerig blijft.