Tijdens de menstruatie wordt de verdikte wand van het baarmoederslijmvlies, dat zich had klaargemaakt voor de innesteling van een eitje, afgevoerd om zo plaats te maken voor een nieuwe cyclus. Het baarmoederslijmvlies bevat plasmine: een enzym dat bloedstolsels afbreekt.
Heb je klontjes bij de menstruatie? Stolsels zijn voor de acupuncturist een teken van een blokkade, wij noemen dat 'bloed stagnatie'. Dat betekent dat de bloedstroom niet vloeiend en soepel verloopt. Daardoor gaat energie en bloed vastzitten in je bekken.
Als je bij tijd en wijle last hebt van bloedproppen tijdens de menstruatie is daar niks geks aan. Is er echter regelmatig sprake van grote stolsels die het formaat hebben van een munt van vijf eurocent (of groter) dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
De eerste keer dat dit gebeurt, kan even schrikken zijn, maar incidenteel bloedverlies met stolsels is in principe onschuldig. Wanneer het verlies van bloedproppen of stolsels maandelijks terugkomt en buitengewone proporties aanneemt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Wat menstruatiebloed zo interessant maakt, is dat het naast bloed en baarmoederslijmvlies (endometrium), ook allerlei boodschappen van het afweersysteem bevat. Zo zit het vol met afweercellen en signaalstoffen.
Bloed bevat ijzer dat een metaalachtige geur heeft, en tijdens uw menstruatie stromen bloed en weefsel van uw baarmoederslijmvlies door uw vaginale kanaal. U kunt ook een beetje bloeden na de seks, wat verantwoordelijk kan zijn voor een koperachtige geur.
Menstruatiebloed heeft normaal gesproken een lichte geur, die meestal metaalachtig is door het ijzer in ons bloed. Dit kan zich vermengen met lichaamsgeuren zoals die van zweet, vooral als het warm weer is of als je bent gaan sporten.
Vijf eurocent. Soms komen met dat menstruatiebloed toch stolsels mee. Dat overkomt de meeste vrouwen wel een keer. Maar als er altijd sprake is van klonten in het bloed en/of als deze klonten groter zijn dan een munt van vijf eurocent of een flessendop, dan kan er sprake zijn van hevig bloedverlies ofwel menorragie.
Stolsels zijn heldere rode klonten bloed die zo groot als een vuist kunnen zijn.
Een menstruatie is hevig als je genoeg bloed verliest om elk uur een maandverband te doorweken en dat enkele uren achter elkaar. Andere symptomen zijn grote bloedproppen in het afgescheiden bloed of regelmatig doorlekken op je kleding of beddengoed. Raadpleeg in dit geval je huisarts.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Verschijnselen. De meeste vrouwen met endometriose klagen over een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.
Ieder mens verliest elke dag een geringe hoeveelheid ijzer. Dit gebeurt onder andere via urine, zweet, ontlasting en de huid. Het verlies komt neer op ongeveer 0,5-1,5 mg per dag. Tijdens de menstruatie bij vrouwen is er extra verlies van 1 mg per dag.
Antistollingsmiddelen zoals heparine en de coumarines zorgen ervoor dat stolsels niet kunnen ontstaan of dat ze niet kunnen uitbreiden (aangroeien). Zij ruimen geen stolsel op, dit wordt overgelaten aan het lichaam zelf. Het lichaam heeft hiervoor enige tijd nodig.
Herkennen van trombose
Trombosebeen of trombose arm: plotselinge zwelling van het been of arm, de huid is rood- of blauwachtig (en heel soms juist wit) en glanzend; het been of arm kan zwaar aanvoelen of er kan sprake zijn van een krampachtige of stekende pijn.
Je weet hoe lang en zwaar je normale menstruatie is. Tijdens een miskraam wordt het bloeden en de krampen heviger en duurt het langer dan een menstruatie. Het kan wel twee weken of langer duren totdat je baarmoeder het weefsel op een natuurlijke wijze heeft laten afdrijven.
Verschijnselen. Afhankelijk van de baarmoederspier kunnen myomen leiden tot klachten van hevig menstrueel bloedverlies, verminderde vruchtbaarheid, mechanische klachten (zoals plasproblemen, pijn bij het vrijen of sporten) of buikpijn. De meeste vrouwen die klachten van myomen krijgen zijn tussen de 35 en 45 jaar.
Je kunt de symptomen van verklevingen in de baarmoeder herkennen als je minder of helemaal niet meer menstrueert. Soms ervaren vrouwen pijn in de (onder)buik en er bestaat ook een kans dat vrouwen minder vruchtbaar zijn.
Een vleesboom is soort bal van spiercellen en bindweefsel. Deze groeit in de spierlaag van de baarmoeder. Een vleesboom kan aan de binnenkant, in de wand of aan de buitenkant van de baarmoeder zitten. Een vleesboom kan klein blijven of heel langzaam groeien.
Jouw menstruatie valt onder de noemer 'hevig' als: Je menstruatieperiode lang duurt (langer dan 4 tot 7 dagen); Je zoveel bloed verliest dat het maandverband of de tampon regelmatig moet worden verwisseld of je zelfs 'dubbel verzekerd' moet zijn; Je menstruatie je dagelijkse leven beïnvloedt.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt. Een ander woord voor ongesteldheid is menstruatie.
De meeste vrouwen hebben geen last van klachten en weten vaak niet dat ze poliepen in de baarmoeder hebben. Als er wel klachten aanwezig zijn, zijn veel voorkomende symptomen: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, tussentijdse bloedingen en vaginaal bloedverlies na de menopauze.
Mogelijke oorzaken kunnen dus zijn dat je te veel of te grondig wast of wast met zeep. Zeep, douchegel of spoelingen om je vagina te wassen bieden geen oplossing wanneer je last hebt van bacteriële vaginose. Deze kunnen symptomen zoals een sterke geur en ongewone afscheiding verergeren.
Gynaecoloog Bert Wibbens vertelt aan Metro: 'Bij vrouwen kan het per cyclus verschillen hoe ze smaakt. Rond de menstruatie kan een vrouw iets meer naar ijzer smaken. Maar de smaak van een vagina van aan vrouw kan veel verschillen: van lichtzoet, pikant, zout tot aan een tint van ijzer.
De geur van je vagina kan veranderen door bacteriële vaginose. Vaak wordt de geur erger na het vrijen. Dit komt door het mengen van sperma en vaginale afscheiding.