De meest voor de hand liggende oorzaak is een verstopt afvoergaatje. Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen.
In de achterwand van de koelkast zit een gaatje voor condensafvoer. Als die koelkast-waterafvoer verstopt is, kan het water niet afgevoerd worden. Daarbij is een verstopt afvoergaatje een ideale plek voor de groei van schimmels. Zorg dus dat het condenswater makkelijk kan weglopen!
Afvoergaatje koelkast schoonmaken
Ligt er water onderin de koelkast? Dit komt vaak door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan.
Is jouw koelkast nat van binnen? Dan is dit dus vaak een normaal proces. Dit vocht wordt afgevoerd door middel van een condenswaterafvoer. Dit is een gaatje aan de onderzijde van de achterwand, vaak vlak boven de groentelades.
Water dat ontdooit stroomt naar de opvangbak. De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat.
Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
Ongezuiverd water zou de koelkast aantasten, zodat je na enkele jaren intensief gebruik kan rekenen op defecten en uitval. Daarnaast:als de koelkast deze stoffen niet bij zich houdt, krijg jij ze binnen. Neem daarom de gezonde voorzorgsmaatregel om waterfilters te kopen met NSF-certificering.
Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven! Verwissel de sponsjes ongeveer één keer in de twee weken. Of knijp ze goed uit voordat je ze weer terug legt.
Koelvloeistof die uit een koelkast lekt, is erg giftig en kankerverwekkend. AL daarom al is het van belang om de koelkast snel te repareren! Koelvloeistof bestaat voor de ene helft uit water en voor de andere helft uit antivriesvloeistof en toegevoegde stoffen.
Maak de koelkast minstens een keer per kwartaal grondig schoon. Dat is zowel nodig voor de voedselveiligheid als voor het energieverbruik van je koelkast of ijskast. Schakel het apparaat uit en verwijder alle inhoud.
De condensor zit meestal aan de achterzijde van de koelkast. Het verwarmde gas komt hierin terecht en gaat vervolgens condenseren. Dat betekent dat het overgaat van gas naar vloeibaar. De condensor vind je aan de achterkant of onderzijde van het apparaat.
Een lekkere geur in de koelkast krijg je door een glas te vullen met zuiveringszout of geroosterde koffiebonnen. Plaats deze achterin de koelkast op de glasplaat. Doordat deze producten als kenmerk hebben geuren sterk te absorberen houdt u een frisse geur in de koelkast.
Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Maak een papje met azijn en citroenzuur. Wrijf er de schimmelvlekken mee in en laat even trekken. Gebruik eventueel een zachte schuurspons. Haal het papje weg met een vochtige doek.
Als uw koelkast lekt, is het raadzaam te controleren of de opvangbak vol is. Indien een koelkast niet waterpas staat, kan deze lekken. Kijk of uw koelkast stevig staat door eraan te wiebelen. Indien uw koelkast niet stevig staat, kunt u deze eenvoudig stellen met de poten aan de onderkant.
Er is slechts 120 joule nodig om een kleine hoeveelheid ammoniakgas van een temperatuur van 25°C naar -33°C te brengen. Helaas is ammoniak ook zeer gevaarlijk voor de gezondheid.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
In een kom, meng je witte azijn en heet water. Vervolgens drenkt u een spons of doek in deze oplossing en reinigt u de binnenkant van de koelkast. Je hoeft het niet uit te spoelen. Je kunt het gewoon afdrogen met een schone, droge doek.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
Als er warme lucht van buiten de vriezer of koelkast binnenkomt, zal dit als vochtaanslag neerslaan op de koeloppervlakken van jouw koelkast. Dit vocht zal vervolgens bevriezen; je controleert of de deur van het vriesvak wel goed sluit. Mogelijk zit het rubber los of is het beschadigd.