De standaardhoogte voor lichtschakelaars en keukenstopcontacten is 105 cm. Echter wordt de hoogte van 110cm en 120 cm en soms zelfs 150cm steeds vaker gebruikt in Nederland.
De aanvoer richting de inbouwdozen verloopt doorgaans via PVC buis of flexibele buis, met een diameter van 16 of 19 mm. Deze diameter moet aansluiten op de inbouwdoos. Ook hier gaat hetzelfde op: laat de fysieke ruimte het toe, kies voor 19 mm buizen.
Boor de gaten met een klokboor.
De meeste inbouwdozen voor een holle wand hebben een boordiameter van 68mm. Plaats het doosje in het gat en gebruik de schroeven om het te fixeren.
Bij de inbouwdozen voor holle wanden staat ook steeds vermeld of ze geschikt zijn voor verticale of horizontale montage. Dit is opnieuw belangrijk voor de centerafstand van de afdekplaten van de stopcontacten. Bij horizontale montage bedraagt deze standaard 71 mm, bij verticale plaatsing bedraagt die 60 mm.
Veiligheidshalve is in de laadmode 1 vastgelegd dat de laadstroom op een een-fase wcd beperkt is tot 10A. Zo beperk je automatisch de maximale belasting op een 16A eindgroep, en voorkom je schade aan de wandcontactdoos bij (langdurig) opladen.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
Een wandcontactdoos, of ook wel WCD, is een voorziening waar apparatuur op kan worden aangesloten die elektrische energie nodig hebben. Er bestaan ook wandcontactdozen die een andere toepassing hebben, zoals het versturen van data-overdracht of het afvoeren van dampen en gassen van de aangesloten apparatuur.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
De inbouwdozen zijn geschikt voor 16mm of 19mm installatiebuis of flexibele buis. Er is een hollewand inbouwdoos voor 2 invoeren maar er zijn ook dozen met 4 invoeren. De inbouwdozen kunnen ook gekoppeld worden en hebben dan een gatmaat van 76mm en een hartafstand van 71mm voor gekoppelde hollewand inbouwdozen.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt.
Altijd de afdichtdeksel gelijk houden met de muur, als de stukadoor de muur uitvlakt en er zit een laag op kan je deze doos altijd nog ophogen met een uitvulring. Bedenk nog even dat contactdoos-dozen minimaal 40 diep moeten zijn. Indien mogelijk doe je alles met inbouwdozen van 50 mm.
Als je geen lasdoppen gebruikt achter je schakelmateriaal is 40mm eigenlijk altijd geschikt (ook voor een dimmer en antenne/ cat5 aansluiting). 50 mm is wel wat makkelijker als er nog draden achterlangs lopen naar aangrenzende dozen.
Gatzaag met centerboor 76 mm
Geschikt voor boren van gaten in hout- en gipswanden. Ook geschikt voor aluminium en RVS. Te gebruiken voor hollewanddozen.
Een dozenboor moet je dus eigenlijk zien als korte buis met een diameter van bijvoorbeeld vijf of acht centimeter. De kop van deze buis is bezet met tanden.
Voor het boren van contactdozen in steen en beton.
De gemiddelde grote van een inbouwdoos is 6cm op 6cm, aangezien je een afwerking hebt rond het stopcontact of schakelaar is een gat ter grote van 9cm op 9cm perfect. Een sleuf is gemiddelde 2cm dik en 2 cm diep, vermijd horizontale sleuven, ga steeds voor een verticale sleuf tenzij het echt niet anders kan.
Ruime gaten boren, daarna een klodder gips in de gaten en de dozen erin drukken. Als het gips hard is de buizen erop zetten.
Een ovale inbouwdoos heb je vaak nodig wanneer je een tweevoudige wandcontactdoos vlak op de muur wilt monteren. Het achterwerk van deze dubbele wandcontactdoos is groter dan in een normale ronde inbouwdoos zou passen.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Naast deze algemene tips zijn er ook enkele vuistregels die helpen bij het bepalen van het aantal stopcontacten. Voorzie ongeveer één stopcontact per 4 m². In een woonkamer van 20 m² heb je minimaal 5 stopcontacten nodig. Is de ruimte groter dan 20 m², reken dan op 10 tot 12 stopcontacten.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Drie fase? 3 fase wil zeggen dat je een hoofdzekering hebt van 3 x 25 ampère. Als je een hoofdzekering hebt van 3x 25 ampère dan heb je totaal 75 x 230 volt = 17.250 watt maximaal aan vermogen.
Als je bestaande, normale groep met 16A is afgezekerd mag je daarop maximaal 16A x 230V = 3.680 watt aansluiten. Per 7 M2 woonruimte geldt over het algemeen 1 WCD, een WCD staat voor 200 watt en elk lichtpunt telt voor 100 watt.