De regelgeving over biologische teelt stelt geen eisen aan energieverbruik (bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen en vervoer), beperken van klimaatimpact, watergebruik en afvalbeheer. Op die punten is biologisch dus niet per se beter dan gangbaar: het hangt af van de boer of teler.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Biologische landbouw is milieuvriendelijker in vergelijking met reguliere landbouw. Producten bevatten minder (of geen) resten van bestrijdingsmiddelen en er wordt minder stikstof en fosfor in de vorm van kunstmest gebruikt. Daardoor is er minder verzuring van de bodem en minder watervervuiling.
Biologische groenten zijn hierom niet per se onbespoten. De reden waarom er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen is om de gewassen te beschermen tegen ziektes, plagen en onkruid. Hoewel de term 'natuurlijk' gebruikt wordt, blijft het lichaam het bestrijdingsmiddel zien als 'gif'.
Biologische landbouw en verwerking:
Dieren krijgen minder antibiotica. Gewassen worden uitsluitend op grond geteeld en niet op kunstmatige ondergronden. Producten worden niet doorstraald om ze langer houdbaar te maken. Geen gebruik van chemische stoffen voor kleur, geur en smaak.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
Biologische bloembollen zijn bollen die geteeld zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen/gif en zonder kunstmest.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Bij de meest bespoten staan ook in 2022 de aardbeien op nummer één. Gevolgd door spinazie, bladgroenten, nectarines, druiven, paprika's, kersen, perziken, peren, bleekselderij en tomaten. Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Hoger gehalte aan voedingsstoffen; vaak bevatten biologische groenten en fruit meer mineralen, bio-actieve stoffen en vitamine C. Daarnaast kan biologische melk meer goede vetzuren en vitamine E bevatten. Kortom, biologisch eten kan de weerstand ondersteunen door een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
De tekortkomingen van biologische voeding
Wanneer iedereen op de wereld biologisch zou eten, zou er een stuk minder ruimte overblijven voor natuur. Er is dan veel meer grond nodig voor alle biologische landbouw. Bovendien is de methaan uitstoot per dier bij biologische veeteelt vaak hoger.
Alleen een biologisch gecertificeerde boer of ondernemer kan 'bio' of 'biologisch' op z'n product zetten. Wil je 100% zeker zijn, check dan of je naast de term 'biologisch' ook het Europese biologo (het groene blaadje) ziet staan. Een product is pas biologisch als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is.
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Volgens nieuw GfK-onderzoek, in opdracht van Bionext blijkt dat bijna elke Nederlander in 2019 wel biologische producten heeft gekocht . 95,1 procent luidt het precieze cijfer in het rapport dat vandaag verschijnt.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
'Pesticiden kunnen leiden tot ziektes als obesitas en ADHD'
,,De bestrijdingsmiddelen kunnen leiden tot obesitas, diabetes, ADHD en andere metabole ziektes”, zegt Muilerman. ,,En waar we ons het meest zorgen over maken en het minst over weten, zijn de hersenen.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden.
Producten met de meeste hormoonverstorende stoffen zijn nectarines, perziken, druiven, courgettes, pruimen en wortels. Voor uit Nederland afkomstige producten zijn kersen, pepers en komkommers de probleemproducten. De meeste producten met hormoonverstorende stoffen komen uit Spanje.
Biologisch kippenvlees is het meest diervriendelijk
En dat is nog niet alles. De biologische boeren gebruiken bovendien veevoer zonder bestrijdingsmiddelen. Deze kippen hebben een goed leven met volop binnen- en buitenruimte, buitenlucht en daglicht. De kippen groeien trager en ze zijn hierdoor meer in balans.
Dierlijke biologische producten zijn vaak duurder, omdat de dieren meer ruimte krijgen. Grond in Nederland is duur, dus de kosten zijn dan hoger voor de boer. De hogere prijs vertaalt zich wel direct in een verbeterd dierenwelzijn.