Rusland beschikt over de Kinzhal, een hypersonische raket met een snelheid van zo'n 12 duizend kilometer per uur, om militair razendsnel toe te slaan. De Russen zijn het eerste land in de wereld die dit 'wapen van de toekomst' in een oorlog hebben gebruikt.
En het belangrijkste gevechtsvliegtuig van de luchtmacht is de MiG-29, ooit de Russische tegenhanger van de F-16.De artillerie-eenheden beschikken over de BM-21 Grad, een van de bekendste Russische wapens. Het raketsysteem is in de afgelopen zestig jaar in vrijwel elke oorlog ingezet, van Ethiopië en Irak tot Vietnam.
Rusland heeft momenteel met 6.490 kernkoppen de grootste voorraad nucleaire wapens ter wereld. Het aantal intercontinentale ballistische raketten (ICBM's) dat in actieve dienst is, is echter sterk gedaald na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
Bij de Russische aanval op Oekraïne zijn het afgelopen etmaal naar verluid zo'n negentig raketten en drones afgevuurd. Waaronder de zogenaamde Kinzhal-raket, een hypersonische kruisraket waar de Russen er maar vijftig van hebben.
Behalve Rusland zijn dat de VS, China en Noord-Korea. Met deze wapens kan de vijand razendsnel worden verrast. Vanwege de enorme snelheid en wendbaarheid tijdens de vlucht kunnen hypersonische wapens moeilijk worden neergehaald door de luchtverdediging.
Nederland beschikt niet over ballistische raketten.
Raketten. Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
Oorlog voeren is peperduur. Zo kosten de raketten die Rusland inzet tot miljoenen euro's per stuk, en het maandsalaris van de honderdduizenden soldaten bedraagt volgens Russische media zo'n 3000 euro. Daarnaast is Rusland nog eens miljarden kwijt aan materieel en logistiek.
Elke PAC-3 raket die wordt afgevuurd kost naar schatting 4 miljoen euro. Begin deze maand claimde Oekraïne al de eerste Kinzhalraket ooit te hebben onderschept.
Ch-47M2 Kinzjal (Russisch Х-47М2 Кинжал, 'dolk') is een Russische lucht-grondraket, die gelanceerd kan worden vanaf Tu-22M3 bommenwerpers of MiG-31K jachtvliegtuigen.
De westerse Leopard 2-tanks mogen dan wel superieur zijn aan de Russische tegenhangers, Poetin van zijn kant zal de macht van het getal laten spreken. Rusland heeft nog meer dan 10.000 tanks in voorraad - al dan niet in bedenkelijke staat - en het land beschikt bovendien over 's werelds grootste tankfabriek.
Oekraïne: Tenminste 12 T-90A, 1 T-90AK, 1 T-90S en 2 T-90M zijn buitgemaakt tijdens de Russische invasie van Oekraïne sinds 2022. Een onbekend aantal van deze tanks is in dienst genomen door de Oekraïense krijgsmacht. Rusland: 417 T-90/T-90A en T-90M in dienst.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
De Panzerkampfwagen VIII, bijgenaamd Maus, was een Duitse superzware tank uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de zwaarste tank ooit gebouwd.
De Javelin is niet alleen geschikt om de zwaarste tank op het slagveld of andere gepantserde voortuigen uit te schakelen, maar kan ook worden ingezet tegen laagvliegende helikopters. De Javelins zijn niet goedkoop: de raketwerper kost liefst 160.000 euro per stuk.
Kosten zo'n $ 6.000 per stuk. Helikopters en drones schiet je uit de lucht met Stinger luchtdoelraketten: vanaf $ 40.000 per raket. Dit zijn de zogenaamde lichtere wapens. De prijskaartjes van het zwaardere materieel liggen dan ook nog een slag hoger.
Hypersonische gliders schieten met snelheden boven Mach 5, vijf maal de geluidssnelheid, door de atmosfeer. Ze worden niet aangedreven, maar met een rakettrap naar de ruimte geschoten en op snelheid gebracht, waarna ze weer de atmosfeer induiken.
Het Space Launch System (SLS) van NASA nam met de introductievlucht op 16 november 2022 de titel krachtigste beschikbare raket over. SpaceX' eigen Starship zal op termijn die titel weer van SLS overnemen. Die raketten kunnen zowel meer vracht kunnen vervoeren als hogere snelheden behalen.
Russische militairen krijgen steeds beter betaald: lage rang verdient €1.900 per maand in Oekraïne. Russische soldaten krijgen sinds de invasie van Oekraïne steeds beter betaald, zo meldt het Britse ministerie van Defensie.
De Patriot lucht- en raketverdedigingssystemen kosten bijvoorbeeld ruim een half miljard euro per batterij. Om een stad te verdedigen zijn drie batterijen nodig. De PAC-3 onderscheppende raketten van de Patriot zijn ongeveer 4,5 miljoen euro per stuk.
De Verenigde Staten hebben honderden raketten die gestationeerd zijn in de Verenigde Staten, maar ook bijvoorbeeld in België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije. Ook vanaf verschillende onderzeeboten die in de Grote of Atlantische Oceaan rondvaren, kunnen nucleaire wapens afgevuurd worden.
Oekraïne vraagt de wereld al enige tijd om dit wapensysteem. Dit is nodig om kritieke infrastructuur te beschermen tegen Russische raketten en drones. Nederland is naast de Verenigde Staten en Duitsland het enige land dat Patriot-capaciteit kan leveren die voldoet aan de noodzakelijke standaard.