Als een collega vraagt waarom je weggaat, dan is het prima om te zeggen dat er een mooie kans voorbij kwam, die je wel moest grijpen. Neem je ontslag voordat je een nieuwe baan gevonden hebt, dan kun je iets eerlijker zijn, maar zorg dat je je antwoord relevant en professioneel houdt.
Als u zelf ontslag neemt, krijgt u meestal geen WW-uitkering. Het mag namelijk niet uw schuld zijn dat u werkloos bent. Daarom is het verstandig om pas ontslag te nemen als u een andere baan heeft. Heeft u geen andere baan, maar wilt u toch al weg bij uw werkgever?
U mag niet zomaar wegblijven op uw werk met de mededeling dat u ontslag neemt. Dit kan grote gevolgen hebben. U bent verwijtbaar werkloos en het UWV mag u een WW-uitkering weigeren. En de gemeente kan uw aanvraag voor bijstand afwijzen omdat u zelf ontslag heeft genomen.
Ontslag is voor je eigenwaarde dus niet bepaald een opsteker. Daardoor kun je allerlei psychische klachten ontwikkelen: piekeren, niet kunnen slapen, paniekaanvallen, et cetera. Het kan zich ook lichamelijk en sociaal gaan vertalen. Je kunt bijvoorbeeld doodmoe worden en opbranden.
Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.
De transitievergoeding bedraagt grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Als een ontslag plaatsvindt als gevolg van een combinatie van verschillende onvoldragen ontslaggronden, kan de vergoeding vermenigvuldigd worden met een factor 1,5.
Krijg je te horen dat jouw werkgever je wil ontslaan, dan is het belangrijk om jezelf drie vragen te stellen. Word ik terecht ontslagen? Heb ik recht op een transitievergoeding ? Komt mijn WW-uitkering in gevaar?
Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen. We spreken van frequent verzuim als iemand zich minimaal 3 keer per jaar ziek meldt.
Als je wordt ontslagen met onmiddellijke ingang krijg je een ontslagvergoeding (tenzij je een ernstige professionele fout gemaakt hebt). Het bedrag van die vergoeding wordt berekend op basis van een aantal factoren, zoals je bruto jaarloon en het aantal jaren dat je in het bedrijf gewerkt hebt.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon. Dit is je sollicitatieverlof. Je hebt hier altijd recht op: als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.
Vraag een gesprek aan met je werkgever of leidinggevende en leg uit wat je probleem is. Een baan die op dit moment niet helemaal bevalt, kan misschien wel uitgroeien tot een leuke baan, wanneer je de mogelijkheid krijgt om de leuke kanten van de functie verder uit te bouwen.
Je mag op zoek gaan naar een andere baan als je ziek bent, en je mag ook ziek uit dienst. Meestal zal een werkgever je beter melden als je uit dienst gaat. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn, maar daar valt over te onderhandelen met je werkgever.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Je beter melden is daarom een vereiste. In elk bedrijf moet je je terugkeer melden bij je leidinggevende. Vaak moet je deze mail ook naar het secretariaat van je afdeling, je office manager of HR sturen. Check vooraf even bij je leidinggevende wat de regels van betermelding in jouw bedrijf zijn.
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.
Het is mogelijk om bij de opzeg van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur als werknemer toch geen recht te hebben op een opzegtermijn of -vergoeding.
Wettelijk is de werkgever niet verplicht om aan een werknemer toe te lichten waarom hij wordt ontslagen. Maar een werknemer heeft het recht om de redenen te kennen die tot deze beslissing hebben geleid; hij kan u daar schriftelijk via aangetekende brief om vragen.
Als een werkgever een werknemer ontslaat, moet de werknemer meestal een ontslagvergoeding meekrijgen. In de volksmond noemen we dit ook wel een oprotpremie of gouden handdruk. Het woord oprotpremie klinkt eigenlijk best wel negatief.
De ontslagvergoeding bedraagt het loon dat verschuldigd is voor de gehele periode van de opzegtermijn. De vergoeding wordt in één keer uitbetaald. Sinds 1 januari 2014 geldt een andere regeling. Die is van toepassing op arbeidscontracten gestart op 1 januari 2014 of later, en gedeeltelijk op oudere overeenkomsten.
Ziek bij ontslag
Als u ziek uit dienst gaat, dan komt u gewoonlijk in de Ziektewet (ZW). U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Daarnaast kunt u recht hebben op een bovenwettelijke aanvulling.
Als je werknemer meteen de zaak wil verlaten (en de opzegtermijn niet wil uitdoen), dan moet hij of zij een verbrekingsvergoeding betalen voor de resterende tijd.