Meestal wordt de bloedtest aangevraagd als uit eerder onderzoek is gebleken dat er sprake is van een speciale vorm van bloedarmoede, waarbij de rode cellen zijn vergroot (
Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede.
De gevolgen van een foliumzuur tekort
afwijkingen van de rode en witte bloedcellen. verandering in het beenmerg. verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darmen. verminderde eetlust.
Wat zijn de oorzaken van een tekort aan foliumzuur? Een tekort aan foliumzuur komt meestal door een eenzijdig voedingspatroon. Ook overmatige alcoholconsumptie of gebruik van bepaalde medicijnen zoals menthotrexaat (medicijn tegen reuma, psoriasis en de ziekte van Crohn) kan een tekort veroorzaken.
Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het zit vooral in groenten en volkorenproducten. Foliumzuur is belangrijk voor het bloed, de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het gaat ook bijwerkingen tegen van bepaalde andere medicijnen, zoals methotrexaat.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Samenvattend, wordt er bij B12 supplementen foliumzuur en B6 toegevoegd om niet alleen de werking van vitamine B12 te versterken, maar ook tekorten van bijvoorbeeld foliumzuur te voorkomen. Een tekort aan foliumzuur komt vaker voor in combinatie met andere B-vitaminetekorten, zoals vitamine B6 en vitamine B12.
In Nederland heeft de Gezondheidsraad het landelijk advies opgesteld waarin het slikken van foliumzuur wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen. Volgens de raad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken.
Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel. Het is interessant te onderzoeken hoe vitamine B12 precies werkt in het lichaam.
Bronnen voor vitamine B11
Vitamine B11 is vooral in groene groente en fruit te vinden. Ook in volkoren producten zit foliumzuur. Daarnaast komt het in kleine hoeveelheden voor in melk en melkproducten. Zoek daarom goed uit waar het precies in te vinden is.
De waarden van foliumzuur bleven constant gedurende het leven. De gemiddelde waarde was 17.91 nmol/L. Voor kinderen gelden wel iets hogere waarden. P2,5 – P97,5 (onderste en bovenste 2,5% eraf gehaald) was: 6.7 – 55.0 nmol/L, P5 – P95 (onderste en bovenste 5% eraf gehaald) was: 7.6 – 46.8 nmol/L.
Foliumzuur is een essentieel vitamine, dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken. Het moet dus via voeding worden opgenomen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is 200 µg. Er zijn veel voedingssupplementen met foliumzuur te koop, daarnaast wordt het vaak voorgeschreven aan zwangeren.
Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren. De aanvaardbare bovengrens voor foliumzuur uit supplementen die de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft vastgesteld, is voor volwassenen 1.000 microgram per dag.
Foliumzuur (Vitamine B11)
Foliumzuur is essentieel voor de celontwikkeling en groei van weefsels. Hierdoor is het ook van belang voor gezonde haarfollikels en daarmee de haargroei. Foliumzuur zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie, waardoor de voedingsstoffen de hoofdhuid beter kunnen bereiken.
Vitamine B
thiamine, biotine en foliumzuur) is het versterken van jouw huidcellen. Vitamine B helpt bij het genezen van een droge en/of geïrriteerde huid. Ook bij huid uitslag en gescheurde mondhoeken kan vitamine B jouw huid helpen herstellen.
Moet je zelf dan standaard foliumzuur slikken, ook wanneer je niet zwanger bent? Nee, je krijgt gelukkig al foliumzuur binnen via voeding. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in (groene) groenten, fruit, zuivel, vlees en volkorenproducten.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen, uitvalsverschijnselen. Concentratiestoornissen, geheugenproblemen. Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken.
Een vitamine B12 tekort wordt soms veroorzaakt door een ongezonde of eenzijdige voeding. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Als je vegetariër of veganist bent, dan is het verstandig om vitamine B12 in te nemen via een voedingssupplement omdat anders een tekort kan ontstaan.
Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
Het is aan te raden om wat extra vitaminen en mineralen te slikken als je graag een kindje wilt. Veel vrouwen slikken al foliumzuur*, maar wist je dat mannen daar ook baat bij hebben? Foliumzuur helpt bij de productie en het onderhoud van nieuwe cellen en het is vooral belangrijk tijdens de celdeling.