Laat uw kind elke dag op vaste tijden enkele minuten op het potje zitten zonder luier. Goede momenten zijn: als uw kind wakker wordt, als er signalen zijn/uw kind aangeeft dat het nodig moet, na het eten of drinken of bij weggaan of thuiskomen. Vertel iets leuks terwijl u uw kind op het potje zet.
Timing is belangrijk: Probeer je kind ongeveer 15-30 minuten na het drinken op het potje te zetten. Dit is een goed moment waarop het lichaam de aandrang kan voelen. Daarnaast kun je je kind ook na de maaltijden en voor het slapengaan op het potje zetten, aangezien dit vaak momenten zijn waarop de blaas actiever is.
En die ontwikkeling verloopt bij ieder kind anders. De meeste kinderen beginnen tussen de 2 en 3 jaar met zindelijk worden. Rond 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Als je kind naar de basisschool gaat, wordt verwacht dat het op school zindelijk is.
Zet je kindje op regelmatige tijdstippen zonder broek en luier op het potje. Doe dit in het begin 1 keer per dag en bouw dit langzaam uit. Uiteindelijk kan je hem ongeveer iedere 2 uur op het potje zetten. Goede momenten hiervoor zijn vlak na het wakker worden en na de maaltijden.
Een kind is klaar om zindelijk te worden als hij of zij: begrijpt dat pipi of kaka in het potje hoort. voelt dat hij of zij pipi of kaka moet doen en dit kan ophouden tot het potje. wil meewerken.
Laat uw kind elke dag op vaste tijden enkele minuten op het potje zitten zonder luier. Goede momenten zijn: als uw kind wakker wordt, als er signalen zijn/uw kind aangeeft dat het nodig moet, na het eten of drinken of bij weggaan of thuiskomen. Vertel iets leuks terwijl u uw kind op het potje zet.
Als een kind maximaal 4 ongelukjes per week heeft, waarvan maximaal 1 per dag, dan kun je hem/ haar zindelijk noemen. Belangrijk is dan wel dat hij/zij niet naar de wc of het potje gestuurd wordt, maar dat het echt op eigen initiatief gebeurt. Wist jij dit of dacht jij dat zindelijkheid compleet droog zou zijn?
Je kind is zindelijk als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen en het even kan ophouden. Van de 4- tot 7-jarigen kan 6,6 procent de plas 's nachts niet ophouden, blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. 4,4 procent van de 4- tot 7-jarigen heeft hier ook overdag last van.
Wat kan er fout lopen bij de zindelijkheidstraining? Het hanteren van te strikte hygiëne thuis kan ervoor zorgen dat het kind vies wordt van andere toiletten. Het kind is thuis vaak gewoon van in een klein paleis naar het toilet te mogen gaan, maar op school is dit meestal niet het geval.
Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen.Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Blijf erbij als hij zijn behoefte doet. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Factoren. Heel wat factoren kunnen een invloed hebben op het zindelijk worden van het kind. Zo kan het kind een bepaalde spanning ervaren, angstig zijn voor de wc of heeft het door een druk dagschema weinig aandacht voor regelmaat. Het is belangrijk om na te gaan wat de oorzaken zouden kunnen zijn.
Gemiddelde leeftijd
In 1953 was het nog normaal dat kinderen met 1,5 jaar zindelijk waren. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. En gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar blijven kinderen 's nachts ook droog (lees hier meer over bedplassen).
Hoeveel oefenbroekjes heb je nodig? Een oefenbroekje kan tot maximaal twee plasjes absorberen. Een oefenbroekje is daarnaast snel gewassen en weer droog. Het aantal oefenbroekjes dat je nodig hebt hangt dus af van het stadium van zindelijk worden waarin jouw kind zich bevindt.
Ook kan het verschillen of een kind eerst gedurende de nacht of de dag zindelijk wordt. Te vroeg beginnen met zindelijkheidstraining zorgt ervoor dat het langer duurt voor het kind zindelijk is, maar ook bij te laat beginnen kan dit problemen geven.
Zindelijkheid fases
De fases van zindelijk worden zijn in vier stappen onder te verdelen: Allereerst zal de peuter weten dat hij geplast heeft. Daarna zal de peuter zich ervan bewust zijn dat hij plast. Dan zal de peuter weten dat hij gaat plassen.
Over het algemeen kunnen kinderen van 3-4 jaar hun urine ongeveer 2-3 uur ophouden, terwijl oudere kinderen hun urine langer kunnen ophouden.
Niet-zindelijk: opvangen met een plaszakje. Als het niet lukt om een 'vrije plas' (zonder luier) op te vangen, gebruik dan een plaszakje. Je krijgt dit zakje op de polikliniek Kindergeneeskunde. Zet het potje klaar om de urine in te doen.
Gebrek aan goede zindelijkheidstraining
Zindelijk worden gaat niet vanzelf. Zonder goede zindelijkheidstraining, is de kans dat een kind zindelijk wordt erg klein. Zindelijkheidstraining vergt toewijding en doorzettingsvermogen van de ouders, het lukt niet van de één op andere dag.
Een richtlijn voor het tijdstip waarop u uw kind wakker maakt, is ongeveer twee uur nadat het is gaan slapen. Maak uw kind niet vaker dan één keer per nacht wakker. Het is belangrijk dat uw kind goed wakker is voordat het gaat plassen. Om zeker te weten dat uw kind echt wakker is, kunt u een wachtwoord afspreken.
Meisjes zijn vaak iets eerder zindelijk dan jongens. Hoe dat precies komt, is moeilijk te onderzoeken, maar het lijkt vooral met het karakter van het kind te maken te hebben. Over het algemeen geven meisjes iets eerder zelf aan dat ze naar de wc moeten dan jongens.