50 cm. Dit is voldoende om alle delen van de framboos voldoende licht te geven. De plantdiepte is afhankelijk van hoe de plant daarvoor in de pot stond. De wortelkluit wordt niet te diep of te hoog ingezet, maar wordt zowel in de grond als in de pot evenredig met de bodemoppervlakte geplant, zodat deze mooi afsluit.
Gemakkelijk zelf te plaatsen door een greppel van ongeveer 70-80 centimeter diep te graven. U kunt de wortelbegrenzer ook minder diep plaatsen (minimaal 30cm voor de stevigheid), en opvullen met grond om een verhoging in uw tuin te creëeren.
Nog een tip: plant op een plek die volledig vrij is van onkruid en laat 45 cm afstand tussen de frambozen en ongeveer 1,50 m tussen de rijen. Als je in de herfst hebt geplant, snoei je je framboos terug tot een hoogte van 20 cm en geef je hem goed water.
Maak een diep plantgat en stop de planten zo diep als ze in de pot stonden. Dieper planten heeft weinig zin, de plant vormt onderaan nieuwe scheuten. Maak het plantgat terug dicht en druk goed aan. Bedek de ondergrond eventueel met schors, cacaodoppen of houtsnippers om onkruidgroei te voorkomen.
Een frambozenstruik kan bij de juiste verzorging wel tien jaar oud worden. Ja, de frambozenstruik is zelf bestuivend, de framboos heeft dus geen andere plant nodig voor bestuiving.
Zowel de braam als de framboos kan zonder een goede snoeibeurt in korte tijd een warboel aan takken worden. Een te grote warboel zorgt er niet alleen voor dat het snoeien in de toekomst lastig wordt, de vruchten zullen ook minder zonlicht krijgen. Minder licht is een minder goede groei.
Plaats in tuin
Zon tot lichte halfschaduw. Het liefst lichte, lichtzure maar vooral doorlatende grond. Twijfelt u over uw grond? Plant de framboos dan tenminste in wat potgrond; dan heeft hij een makkelijke start.
Een framboos staat het liefst op een zonnige standplaats maar doet het ook goed in de halfschaduw. Ze houdt van een lichtzure grond (Ph 6,0 tot 6,5). Frambozen wortelen oppervlakkig maar zijn ook gevoelig voor wortelrot. Om die reden moet het grondmengsel luchtig maar tegelijkertijd vochtvasthoudend zijn.
De framboos (Rubus idaeus) groeit snel en stelt weinig eisen aan haar omgeving. Frambozen zijn, kortom, fijne planten voor de beginnende tuinier. Binnen een jaar zul je de eerste vruchten kunnen oogsten. Frambozen zijn zelfbestuivend dus als je maar een framboos wilt planten, is dat geen probleem.
Houd bij zomerframbozen en doordragers maximaal 8-10 gezonde stengels aan per strekkende meter, snoei de rest ook weg. Houd bij herfstframbozen 12 of 13 stengels per strekkende meter aan. Zorg rond de struiken voor een mulchlaag (dat hoeft natuurlijk niet maar het houdt vocht vast en houdt het onkruid tegen).
Frambozen zijn zelfbestuivend, de bestuiving gebeurt door bijen en insecten. Aangezien frambozen ten vroegste half tot eind mei bloeien is nachtvorstschade zo goed als onbestaande. De meeste rassen die bij ons voorkomen zijn roodgekleurd, dit kan gaan van rozig-rood tot donkerrood.
Groente en fruit in de volle schaduw
De volgende groente- en fruitsoorten doen het goed in de volle schaduw en hebben genoeg aan maximaal 4 zonuren per dag: Sla. Spinazie. (Herfst)frambozen.
- Plaats de wortelbegrenzer verticaal in de grond op een diepte van ongeveer 50cm. - Laat het ongeveer 5cm boven de grond uitsteken, zo houdt u wortelstokken boven de grond tegen.
Wij adviseren te werken met een HDPE folie (High Density Polyethyleen) van minimaal 1mm dik en 70cm hoog. Deze wortelbegrenzer is voor de uitlopers van de woekerende soorten ondoordringbaar en bovendien zon- en weersbestendig.
De wortels groeien over het algemeen niet zo diep als vaak verondersteld wordt. Bij een lage grondwatertafel kunnen de wortels tot twee meter diep in de grond doorgroeien. Dieper wordt de bodem te koud en te zuurstofarm om wortelgroei toe te laten. In de meeste gevallen gaan bomen zelfs niet eens zo diep wortelen.
De eenvoudigste methode om frambozen te vermeerderen, is het afsteken van wilde afleggers. Frambozen neigen tot het vormen van worteluitlopers. Hiermee wandelen ze door het tuinperk en kunnen ook lastig worden.
Het is eind november en tijd om de frambozen te snoeien. En als je herfstframbozen, zoals we ze vaak noemen, goed snoeit, dan kun je in twee periodes oogsten.
Bemesting. Frambozen zijn wat betreft het aanbod aan voedingsstoffen relatief ongevoelig, maar stellen niettemin bepaalde eisen: je komt daaraan het beste tegemoet met compost of met een chloor- en zoutvrije meststof voor kleinfruit.
De framboos is een winterharde, bladverliezende klimheester die voorkomt met roze of gele vruchten. De struik kan twee keer per jaar vruchten geven: in de zomer op 'oud hout' (de zomerframboos) en in de nazomer/ herfst op de verse jonge uitlopers (de herfstframboos).
Snoeien van frambozen
Zomerframbozen bloeien op het 2-jarige hout dat in het vorige jaar uit de grond is gekomen. Nadat alle vruchten geplukt zijn snoei je de afgedragen takken tot op de grond weg. Ondertussen bindt je de nieuw gegroeide takken vast, dit zijn de vruchtdragende takken voor het volgende voorjaar.
Vroege frambozen rijpen in de zomer aan de voorjarige takken. De takken waaraan de vruchten zaten, worden na de oogst afgeknipt. Bij late oftewel vaker dragende frambozen ontstaan de vruchten aan de takken van dit jaar. Het snoeien wordt ook na de oogst gedaan, meestal in de late herfst nadat het blad eraf gevallen is.
Frambozen zijn gemakkelijk te vermeerderen door middel van worteluitlopers. In het voorjaar komen de scheuten rondom de struik te voorschijn en is het eenvoudig om een stek met wortels uit te steken. Behalve de rode framboos is er ook een witte (geelachtige) variant. De teelt van beide rassen is hetzelfde.
Frambozen zijn uitlopers vormende bladverliezende heesters met stekelige stengels tot wel twee meter hoog.
Maak gebruik van vlies- en schaduwdoek. Bessen, frambozen en aardbeien kunnen beschadigen daar waar de zon op de vruchten schijnt. Bladgewassen en paksoy en dergelijke raken in paniek wanneer het erg warm is en schieten in bloei. Met vlies- of schaduwdoek kan je dit voorkomen.