De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis. Daar betaal je immers belastingen voor.
De opdrachten van de brandweer zijn wettelijk vastgelegd. Deze dienstverlening is meestal gratis, maar in sommige gevallen moet u de kosten van een interventie betalen.
De eventuele kosten zijn niet noodzakelijk voor rekening van de persoon die de brandweer contacteerde. In principe betaalt de persoon voor wie de interventie gebeurt de kosten. Maar als hij/zij niet aansprakelijk was, kan het bedrag wel degelijk teruggevorderd worden van de persoon die wel aansprakelijk was.
Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112. Het telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt.
100: Brandweer en ambulance
Dit bel je bij brand, een ernstig ongeval met gewonden of dringende hulp van medische aard.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen.
Als u het vastgestelde aantal nodeloze meldingen overschrijft, kan de brandweer u een boete opleggen. Boetes kunnen oplopen van € 1.000,- tot € 2.000,-.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Wanneer mag ik een noodnummer bellen? Je mag naar 112 of 101 bellen als je dringend de brandweer, een ambulance of de politie nodig hebt. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie.
1722 is een betalend nummer, aangezien het geen noodnummer is. Wanneer er, in normale omstandigheden, geen risico op een storm of op wateroverlast is en het nummer 1722 niet geactiveerd is, kun je het noodnummer 112 bellen voor alle dringende hulp van een ambulance of een interventie van de brandweer.
STORMSCHADE EN WATEROVERLAST WIE BEL JE DAN? Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.
Chat met de meldkamer via 112NL app
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
De brandweer helpt altijd eerst de mensen die in levensgevaar zijn, bv. wanneer er gewonden zijn, bij brandgevaar of instortingsgevaar of bij gevaren op de openbare weg (omgevallen boom, doorgesneden kabels, gaslek, gevallen stenen, ...). Enkel in die gevallen mag u het noodnummer bellen.
U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf.
De brandweer komt in de meeste gevallen wel nog één keer kosteloos je geliefde huisdier uit de nood helpen, maar vanaf de tweede keer moet er een retributie betaald worden die kan variëren van dertig euro tot enkele honderden euro's, afhankelijk van de zone.
Wanneer u 112 belt, geef dan door: wat er aan de hand is; waar er hulp nodig is; welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.
Als je wilt dat de telefoon helemaal niet te traceren is zul je toch de accu eruit moeten halen. Zelfs wanneer je accu leeg is en je mobiel uitstaat, kan deze namelijk nog steeds signalen ontvangen en verzenden. Nee kan niet. tenzij je ervoor kiest om je locatie te verzenden via bijv whatsapp of BB-messenger.
112 voor ambulance en brandweer. 101 voor politie.
Een beetje brandweerauto kost tussen de 250.000 dollar voor een instapper tot 600.000 dollar voor een crashtender op het vliegveld. Gelukkig krijg je voor zo'n hoog bedrag ook iets indrukwekkends.
Een melding die geen echte of ongewenste melding is. Bij een dergelijke melding is er nooit sprake van vuur. Vaak heeft het te maken met een technisch mankement of een vervuilde melder.
Indien er sprake is van een wettelijke verplichting om door te melden óf een melding van een gecertificeerde installatie, dan neemt de meldkamer contact op met de melder. Als er binnen 5 minuten geen duidelijkheid is, beschouwt de brandweer dit als een brandgerucht.
Het alarmnummer 06 - 11, waarmee mensen in een noodsituatie snel de politie, brandweer of ambulance kunnen bereiken wordt in de praktijk vaak misbruikt. Soms wordt een misbruikpercentage van 75 procent geregistreerd. Het percentage kinderen onder de misbruikers is hoog. Zij bellen vaak op de vrije woensdagmiddag.
Daarom worden kosten in rekening gebracht, met een opbrengst van jaarlijks ruim 1 miljoen euro. Bellen naar 0900-8844 kost dus extra geld. Boven de normale gesprekskosten komt een starttarief van 9,51 cent + 2,8 cent per minuut. Dit betekent dat een 0900-gespek gemiddeld 20 cent extra kost.
Sommige telefoonnummers van de politie zijn gratis, voor sommige telefoonnummers brengt het telefoonbedrijf belkosten in rekening. Wat kost een gesprek via 0900-8844 en 144?