Vermijd schadelijke ingrediënten zoals: siliconen (op olie basis) die je haren afsluiten, sulfaten, parabenen, oliën die geen natuurlijke oorsprong hebben, schadelijke alcoholsoorten, schadelijke sulfaten en chemische parfum. Shampoo met een milde reiniging. Niet uitdrogende shampoo.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
De Ritual of Ayurveda Shampoo maakt gebruikt van ingrediënten van de Arganboom. Dit is één van de oudste bomen ter wereld en komt uit Marokko.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Duurdere shampoos hebben een hogere concentratie aan ingrediënten, waardoor je betere resultaten boekt. Dit betekent ook dat ze langer meegaan, omdat je minder hoeft te gebruiken. Het probleem met goedkopere producten is dat ze je haar vaak in een slechtere conditie achterlaten.
L'Oréal Paris Elvive multivitamines
Vooral de geur, glans en hoeveelheid schuim van deze shampoo worden gewaardeerd. Ook geven maar weinig mensen aan huidirritatie te ervaren. Minpuntje: panelleden zijn iets minder te spreken over de zachtheid van het haar na wassen.
Om terug te komen op de vraag: is Andrélon sulfaatvrij? Nee, niet alle shampoo's zijn sulfaatvrij maar er is een grote maar! Onlangs heeft Andrélon twee sulfaatvrije shampoos op de markt gebracht genaamd: Colour Care en Krul Care.
Hogere concentratie
Shampoo's van de kapper bevatten veel goede werkstoffen, daardoor heb je van een kappershampoo veel minder nodig voor een goede werking. Kappersshampoo's zijn ook vaak meer verzorgend dan die van de drogisterij. Ook gebruikt men vaak veel meer product dan nodig is.
Vermijd in ieder geval shampoos die zeepingrediënten bevatten: zeep reinigt op zeer agressieve wijze, verstoort de pH-waarde van je haar en hoofdhuid én laat een witte aanslag achter. Een goede shampoo is pH-huidneutraal (heeft een pH-waarde van tussen de 5 en 6).
Vermijd alcohol en sulfaten, deze kunnen een gevoelige of allergische reactie geven op de huid. Ga niet voor een te agressieve shampoo. Kies voor een anti-roos shampoo of een shampoo speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Parfum: dit is niet altijd schadelijk maar het kan wel gaan irriteren.
Ik vind het fijne producten om het hele verzorgingsritueel mee af te maken en van top tot teen heerlijk naar de lijn van Sakura te ruiken. De geur is wat mij betreft het grootste pluspunt van deze Rituals shampoo en conditioner. De shampoo reinigt mijn haar goed, na 2x wassen, en de conditioner ontklit goed.
De Garnier Loving Blends is één van de beste budget shampoos. Deze shampoo bevat olijf olie. En dat staat bekend om hele goede resultaten te brengen. Vaak is het zo bij budget shampoos dat het niet zo goed uitpakt.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."