Meet de breedte tussen het raamkozijn of de muur. Doe dit het liefst een aantal keer om te controleren of er een verschil in breede aanwezig is. Voor eventuele speling adviseren wij je om de breedte te verminderen met 0,3 centimeter. Daarna meet je de gewenste hoogte van het rolgordijn op.
Voor de breedte meet je de totale breedte van het raam plus de gewenste overlapping. Natuurlijk kun je zelf de gewenste overlap bepalen, wij adviseren in de regel 5 cm per kant. Je moet hierbij wel rekening houden dat het systeem van het rolgordijn breder is dan de stof van het rolgordijn.
In de dag meten (vast raam)
Meet de breedte bovenin, middenin en onderin tussen beide muren of kozijnen en noteer de kleinst gemeten breedte maat. Trek in totaal 1,0 cm van de kleinste maat af en noteer deze maat als bestelmaat.
Een veelgemaakte vergissing is het te laag hangen van de gordijnroede. Het lijkt misschien logisch om de gordijnen direct boven het raam te hangen, maar dit maakt de kamer optisch veel kleiner. Het is daarom een goede leidraad om het gordijn minstens 10 a 15 cm boven het raam te hangen.
Wat is het verschil tussen in de dag of op de dag? Bij in de dag wordt het rolgordijn in het kozijn gehangen en komt het rolgordijn vaak tussen een kozijn of tussen twee muren te hangen. U bevestigt het rolgordijn meestal aan het plafond van het kozijn.
Technische specificaties. Afmetingen tot en met breedte van 350 cm hebben een buis van 65 mm. Afmetingen vanaf 350 cm tot en met 420 cm hebben een buis van 80 mm. Verkrijgbaar in de minimale/maximale afmetingen 2400-4200 mm (breedte) x 1000-3000 mm (hoogte).
Rolgordijnen kunnen in verschillende uitvoeringen worden gemaakt en daarom kunnen de kosten nog eens verschillen. Lees hier wat de kosten zijn voor een rolgordijn op maat. De gemiddelde kosten van een rolgordijn op maat variëren tussen de €50 en €150.
Goedkope rolgordijnen voor ieder raam
Bij Kwantum kun je rolgordijnen op maat laten maken voor de laagste prijs van Nederland! Met een rolgordijn op maat bepaal je zelf de lichtinval.
Maak de stof op maat
Teken de juiste breedte af op de stof met potlood en zet een streepje om de 10 centimeter. Trek schilderstape langs deze streepjes om recht af te knippen. Schuif de stof in de inkeping van de buis en als de stof recht zit rol je het rolgordijn netjes op.
Een rolgordijn moet vrij kunnen afrollen, dus let goed op of er uitstekende delen zijn, bijvoorbeeld een raamgreep die uitsteekt ten opzicht van het kozijn. Je kunt er dan voor kiezen dat het rolgordijn richting de kamer (voorkant) afrolt in plaats van richting het raam (achterkant).
Zorg ervoor dat de verduisterende kant van het rolgordijn aan de buitenkant hangt (richting het raam). De mooie, stoffen kant van het rolgordijn hang je vervolgens aan de binnenkant, oftewel de kant van de kamer.
In principe kun je een rolgordijn niet monteren op een kunststof kozijn, want daarin kun je niet boren. Maar je kunt wel boren in de muur boven het kozijn. Dus als je een kunststof kozijn wilt met rolgordijn, bevestig je dat gewoon in de muur boven het kozijn.
Dit wordt veroorzaakt door een spanningsveld in het doek of het toch niet volledig waterpas hangen van het rolgordijn. Dit kan als volgt bijgestuurd worden: Rol het rolgordijn volledig af tot de rol buis zichtbaar is.
Met plakstrip
Een makkelijke manier om een rolgordijn te monteren - zonder hiervoor te hoeven boren - is door gebruik te maken van een speciale plakstrip. Dit vergroot het gebruiksgemak. Van dit type zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waaronder: verduisterende, semi-transparante en lichtdoorlatende gordijnen.
Bij hoge ramen is het dan aan te raden om te kiezen voor volle en gevoerde gordijnen. “Hoge en grote ramen zijn prachtig om te bekleden met inbetween gordijnen of vitrage. Ze laten voldoende daglicht door maar filteren het zonlicht en geven voldoende privacy. Daarnaast hebben ze ook een geluiddempend effect.
We adviseren bij verduisterende rolgordijnen een overlap van ten minste 10 cm aan elke kant van het raam. Bij semi-transparante en transparante rolgordijnen is dit minimaal 7 cm. Neem de breedte van de nis en tel hier aan beide kanten 10 cm (verduisterend) of 7 cm (semi-transparant) bij op.
Tip 2: meet 'in de dag' of 'op de dag'
We raden je aan om per zijde 0,5 cm van de breedte af te halen. Wil je de jaloezie in de dag hangen, dan haal je dus in totaal 1 cm van de kleinst gemeten breedte van het kozijn af.
Deze bewoordingen worden voornamelijk gebruikt als men zonwering, zoals rolgordijnen en jaloezieën, wil plaatsen over de opening van bijvoorbeeld een raam heen.
Een veelgebruikte optie voor de afwerking van ramen is het gebruik van een dagkant rond het raamkozijn. Hierdoor ontstaat een dunne schaduwlijn rond het kozijn. De lijn zorgt dat het kozijn van de muur aftekent. Dankanten zijn vaak gemaakt met behulp van gips, metalen of vinylplaten.
De negge is de zijkant (dagkant) van de muuropening aan de buitenzijde van een deur- of raamkozijn. Zie dagkant en eventueel afschuining. De negmaat of neggemaat is de afstand van voorkant kozijn tot voorkant gevel, dus de diepte van het kozijn ten opzichte van de gevel.