Met een score van meer dan 7.000 op de schaal van Scoville mag Habanero zich de heetste Tabasco-variant noemen.
De varianten zijn gewoon (2500-5000 op de Scovilleschaal), groen (600-1200), Chipotle (met rookaroma, 1500-2500), Habanero (dubbel heet, 7000-8000) en knoflook (1200-1800). De saus is genoemd naar de pepervariëteit tabasco, die afkomstig is uit een van de staten van Mexico: Tabasco.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
Onze mildste saus, de TABASCO® ZOETE & Pikante Pepersaus, voegt een Aziatische smaak toe aan je voedsel.
Soorten Tabasco
De Chipotle saus, gemaakt van gerookte jalapeno's, is lekker bij vlees, burgers en chocolade. De Tabasco original wordt gebruikt als topping voor op de pizza, pasta en andere gerechten De Tabasco Habanero, gemaakt van habaneropepers is een stuk heter en is lekker bij chickenwings en barbecuegerechten.
Tabasco® is niet alleen lekker, maar ook gezond! In rode peper zitten meer vitamine C dan in een sinaasappel. Bovendien bevatten pepers vitamine B6, kalium, ijzer en magnesium.
Eenmaal geopend bewaar je het flesje natuurlijk wel in de koelkast en dan blijft hij met gemak maanden lang goed. Er zijn merken die aanraden de saus binnen een bepaalde periode na openen te gebruiken, maar ook dat melden ze dan op de fles. Check de fles dus even.
De heetste sauzen
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville.
Met een Scoville-waarde van meer dan 1 miljoen, is de Ghost Pepper naar schatting vierhonderd keer heter dan Tabascosaus en bijna driehonderd keer heter dan de jalapeño.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Het in Nederland populaire Sambal oelek scoort 2.000 op de Scovilleschaal, tabascosaus 5.000 en Jalapeños ongeveer 6.000. De pittigheid van deze pepers stelt niks voor bij de scherpste pepers in de wereld, er zijn pepers met meer dan 2 miljoen Scoville-eenheden, vergelijkbaar met de scherpte van Pepperspray!
Tabascopepers zijn heel heet, zo'n 30.000 tot 50.000 op de Scovilleschaal. Sriracha wordt gemaakt van de veel mildere rode Jalepeñopepers die op diezelfde schaal 2.500 tot 8.000 punten scoren. Tabasco wordt wel gefermenteerd en verdund met azijn, waardoor de hitte van de saus uiteindelijk veel milder is.
Om een gerecht wat pit te tegen wordt bijvoorbeeld vaak Worcestershire saus maar nog vaker Tabasco genoemd. Ze helpen je inderdaad een gerecht wat pikanter te maken, maar er zijn alternatieven die een stuk smaakvoller zijn, meer variatie bieden en zelfs goedkoper zijn.
Terwijl de originele Tabasco-saus vijf jaar houdbaar is, is Tabasco-knoflookpepersaus bijvoorbeeld niet langer dan twee jaar houdbaar. Sommige gearomatiseerde soorten zijn slechts 18 maanden houdbaar. Bewaar zelfgemaakte tabasco saus altijd in de koelkast.
Carolina Reaper smaak
De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
Adjuma is echter gedrongener van vorm en net even iets minder scherp. Madame Jeanette wordt als een van de allerheetste pepers beschouwd. Adjuma heeft een “gemeen” soort hitte: het duurt een seconde of langer om door te breken in je mond.
Jalapeño smaak
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken. Van origine wordt de kip gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je de kippetjes met Tabasco op de barbecue leggen, als je durft.
Ongetwijfeld één van de pittigste sauzen ter wereld. Reaper Squeezins bestaat uit maar liefst 92% 'Carolina Peppers'. Je mond staat gegarandeerd in de fik.
Gemeten volgens de schaal van Scoville zit sriracha-saus tussen de 1.000 en 2.500 SHU.
1. Hotsauce / tabasco. Er zit genoeg azijn in om deze saus lang goed te houden buiten de koelkast. Daarbij smaken de pepers die erin zitten veel beter wanneer het bewaard wordt op kamertemperatuur.
Tabasco is een pittige saus op basis van rode pepers van de tabascoplant. Naast pepers bevat de saus ook nog azijn en zout. Tabasco kan worden gebruikt als smaakmaker in pittige soepen, in satésaus en als onderdeel van een vlees- of gevogeltemarinade.
Lang kun je ze niet bewaren, temeer omdat de smaak na verloop van tijd minder scherp wordt. Tabascosaus, althans een flesje dat reeds geopend is, kun je het beste ook in de koelkast bewaren. Een flesje dat nog niet open is geweest kun je ook buiten de koelkast bewaren.