Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld. Waarom?
Een wekker snoozen of stoppen
Tip: U kunt de snoozeduur wijzigen en instellen dat u wekkers kunt snoozen of negeren met de volumeknoppen van uw telefoon Meer informatie over het wijzigen van de instellingen van de Klok-app.
Apple heeft in al zijn iOS-versies altijd vastgehouden aan de traditionele sluimertijd van negen minuten. Dat is niet handig als je 's ochtends langer wakker wilt worden, maar maak je geen zorgen: We hebben drie slimme omwegen bedacht waarmee je meer tijd kunt winnen als je gevreesde alarm afgaat.
De oude wekkers werden ingesteld op een delay van 10 minuten, maar waren minder precies. Om een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk kwam, werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.
De reden voor 9 minuten snooze-tijd ligt namelijk diep verankerd in de geschiedenis van wekkers. In de tijd dat wekkers nog uit radertjes en tandwielen bestonden, was het praktisch onmogelijk om een snoozetijd van precies 10 minuten te bereiken.
Wanneer je de iPhone, iPad of iPod Touch gebruikt als wekker dan weet je vast en zeker dat je door middel van een tap de wekker kan snoozen. Hierdoor zal deze over exact 9 minuten weer opnieuw afgaan, hierdoor kun je nog even blijven liggen voor je naar je werk gaat.
Met behulp van de slaapmodus wordt Niet Storen automatisch ingeschakeld en het scherm gedimd en vergrendeld. Met Ontspan is het mogelijk om de slaapmodus al eerder te starten dan bedtijd en kun je shortcuts activeren om in slaap te vallen, denk hierbij aan rustgevende muziek afspelen of het dimmen van de verlichting.
Als je 's ochtends wilt stoppen met snoozen dan is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hofman raadt mensen aan om het in stapjes te doen. 'Als mensen gewend zijn om in de ochtend te snoozen met drie of vier wekkers, kunnen ze het beste geleidelijk stoppen door iedere keer een wekker weg te halen.
Als apps een tijdje niet worden gebruikt, zet Android ze op sluimerstand. Dat betekent dat wanneer er een update voor de app is, die niet direct zal worden geïnstalleerd. Zolang u de app niet gebruikt, zal er dus ook geen extra opslag en batterij voor een update worden gebruikt.
Gelukkig kun je dit automatisch slot aanpassen, zodat je iPhone of iPad later (of niet) in de slaapstand gaat. Open de Instellingen-app en tik op 'Scherm en helderheid'. Tik op 'Automatisch slot'. Bepaal wanneer je het automatisch slot wilt laten ingaan en ga terug naar het beginscherm.
Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld.
Met de Klok-app kunt u uw iPhone als wekker laten fungeren. Open de Klok-app vanaf het beginscherm of vanuit het bedieningspaneel.
De eerste reden waarom het iPhone-alarm niet afgaat, is wanneer u een stil alarm instelt. Sommige mensen hebben soms stille alarmen nodig om harde vervelende geluiden te vermijden, en zien het alarm alleen op het scherm, en dit gebeurt tijdens vergaderingen, bezoeken of iets dergelijks.
De sluimerstand is een energiebesparende stand die vooral wordt gebruikt op laptops. Bij deze stand worden de programma's en bestanden op de harde schijf opgeslagen en wordt de computer uitgeschakeld. Het is de zuinigste stand op helemaal uitzetten na.
In de slaapstand worden uw werk en instellingen in het geheugen geplaatst en wordt slechts een kleine hoeveelheid stroom verbruikt, maar met de sluimerstand worden uw open documenten en programma's op de vaste schijf geplaatst en wordt de computer uitgeschakeld.
Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit.
Snooze je, dan vergroot je de kans op stress en depressie, blijkt uit het onderzoek. Het snoozen zorgt er namelijk voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Van bewustzijn, naar onderbewustzijn, en weer terug.
Als we in slaap vallen maakt ons lichaam serotonine aan. Dit stofje kalmeert het lichaam en geeft een gelukzalig gevoel. Elke keer bij het indutten krijgen we dat gevoel. Daarom vinden we het zo lekker om, als de wekker gaat, nog één keertje te snoozen.
Het verschil tussen stil en niet storen is subtieler. Beide dempen smartphone-geluiden, maar terwijl stil een 'algemene' instelling is die geldt voor elke functie van het toestel, kunt u met Niet storen uitzonderingen instellen.
Om je slaapoverzicht op je iPhone te bekijken, open je de Gezondheid-app op je iPhone en tik je op 'Gegevens' > 'Slaap'. Tik op 'Toon meer gegevens voor 'Slaap'' voor meer details, zoals de gemiddelde tijd die je in elke slaapfase hebt doorgebracht.
Vanaf Android 11
Tik onder 'Uitzonderingen' op Oproepen, berichten en gesprekken. Tik op Oproepen. Er verschijnen meerdere opties. Tik op Alle om telefoontjes van alle bellers toe te staan.