'hey' vooral in Vlaanderen en in het zuiden van Nederland zult horen. in het centrum van Nederland ook 'hee' en 'hai' hoort. in de provincie Groningen nog steeds met het erg regionale 'moi' begroet kunt worden.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars.
Daar waar in Nederland “je” en “jij” gebruikt wordt, zegt men in het Vlaams meestal “ge” en “gij”.
Sara: Hey, oe est? (Hallo, hoe gaat het?) Ben: Hoed, e me joen/gie? (Goed, en met jou?) Sara: Sava, olles ok...
1) Aanroep 2) Begroeting 3) Dag 4) Gegroet 5) Goedendag 6) Groet 7) Ho 8) Ho-geroep 9) Hoi 10) Iemand gedag zeggen 11) Joehoe 12) Latijnse groet 13) Telefonische begroeti...
Is het 'de halo' of 'het halo'?
Het is 'de halo', want halo is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die halo'.
Het woord hallo was vroeger helemaal geen populair begroetingswoord. De kreet werd tot halverwege de negentiende eeuw vooral gebruikt om 'de aandacht te trekken voor wat gezegd wordt', aldus het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. 'Hallo, jij daar! Wat ben je aan het doen?'
Poep(en) In Nederland wordt zich ontlasten gemeenzaam betiteld met het woord poepen. De Belg spreekt hier onder meer over kakken en – in kindertaal – kaka doen.
Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden. Het belangrijkste verschil is dat ze die met een andere, meestal onmiddellijk herkenbare tongval uitspreken.
Reacties. Een stopwoordje, vermoedelijk hetzelfde als wat in het Nederlands vaak met 'hè', 'toch', 'dus' of 'of zo' gedaan wordt. Ze hebben geen grammaticale functie, en voegen niets toe aan de betekenis van het gesprokene.
Het Vlaams woordenboek » microgolf.
In Nederland gebruikt men meestal het woord tas – ook wel zak – voor wat men in België altijd een zak noemt.
Het Vlaams woordenboek » mammie.
Als Nederlanders elkaar begroeten, gebruiken ze veelal het woord “hoi”. In Vlaanderen is dit minder gebruikelijk. Als u iemand tegenkomt, kunt u beter Hey zeggen. Hallo komt echter wel in zowel Nederland als Vlaanderen voor.
Vrienden, kennissen en familieleden kun je op de informele manier begroeten. Ook tegen de winkelmedewerker, je kapper of de barman kun je gerust 'Hoi' of 'Doei' zeggen.
Drie kussen
Ook in België, Zwitserland, Slovenië, Macedonië, Montenegro, Servië en Egypte doen ze dit, en in Rusland in combinatie met een stevige knuffel. De landen die drie keer kussen, beginnen hiermee aan de linkerkant. Voor twee wordt meestal juist eerst de rechterwang gekust.
Ik hou van jou ligt op ieders lippen in Nederland, in Vlaanderen is het ik zie u/je graag/gaarne.
Het Vlaams woordenboek » keppe.
liep, heeft / is gelopen) Typisch Vlaams: Belgisch-Nederlandse Standaardtaal; Gangbaarheid: 7; Vlaamsheid: 1; Gaandeweg dringt de Belgische betekenis ook in Nederland door. Mensen die voor hun plezier (hard)lopen noemen zichzelf 'lopers' en onderscheiden zich daarmee van trage wandelaars.
Het Vlaams woordenboek » piesen.
helaba (hé gij daar ) hé, jij daar; zeg, jij daar; wacht eens even; hallo; dag iedereen.
Het Vlaams woordenboek » ammezeert uch.
Ciao! Weinig Italiaanse woorden zijn zo universeel bekend als deze vrolijke groet waarmee Italianen elkaar 'hallo' zeggen of waarmee ze van elkaar afscheid nemen.
Het beste antwoord
Tegen een onbekende zeg je dat niet, dan ben je gewoon beleefd met 'goeiedag, goedemorgen/middag/avond'. En bij het weggaan zeg je: tot ziens, tot de volgende keer, fijne dag verder, of iets dergelijks. Maar een goede kennis of vriend kan je heel goed zo begroeten.
'hoi' vooral in Nederland zult horen. In Vlaanderen is dat niet zo gebruikelijk. 'hey' vooral in Vlaanderen en in het zuiden van Nederland zult horen. in het centrum van Nederland ook 'hee' en 'hai' hoort.